ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχίζουν αποφασιστικά

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε σύσκεψη που συγκάλεσε το ΠΑΜΕ για την οργάνωση της συνέχειας των αγώνων

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, διεκδικώντας αυτά που μας ανήκουν, δεν κάνουμε βήμα πίσω, απορρίπτουμε την απάτη του κοινωνικού διαλόγου, προσανατολιζόμαστε σε ανυποχώρητο ταξικό αγώνα από εδώ και μπρος. Τα παραπάνω αποτελούν την κεντρική διαπίστωση της ανοιχτής σύσκεψης που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Τετάρτης.

Η αθρόα προσέλευση στη σύσκεψη εργαζόμενων, συνταξιούχων, συνδικαλιστών από διάφορους πολιτικούς χώρους, που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ δημιούργησαν από την αρχή την αίσθηση της αυξημένης εκτίμησης και επιρροής του ΠΑΜΕ και αναγνώρισης του καθοριστικού ρόλου που έπαιξε στις εξελίξεις συσπείρωσης των εργαζόμενων και στην επιτυχία των συγκλονιστικών πρόσφατων κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε τόσο από τη γενική αποδοχή της εισήγησης όσο και από τη συζήτηση που ακολούθησε, που έδειξε ότι το ΠΑΜΕ δεν έπαιξε μόνο καταλυτικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα των πρόσφατων μεγάλων παλλαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά έδωσε αισιοδοξία, πίστη και όραμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμβάλλοντας στην αγωνιστική του ανάταση.

Στην εισήγησή του ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ιδιαίτερα ότι οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και η συγκλονιστική συμμετοχή χιλιάδων εργαζόμενων στις συγκεντρώσεις επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την άποψη ότι η «εργατική τάξη εξακολουθεί στο μεγάλο της μέρος να πιστεύει στις μεγάλες αξίες της συλλογικής δράσης, της ισότητας, της δικαιοσύνης, παρά την προσπάθεια της άρχουσας τάξης να καλλιεργήσει τον ατομικισμό, την αδράνεια και τον εφησυχασμό».

Η εισήγηση αντέκρουσε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΕΒ και των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ασφάλιση είναι έλλειψη πόρων, δηλαδή οικονομικό. «Πρόκειται», τόνισε, «για μια βαθιά λαθεμένη, συνειδητά, προσέγγιση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και η επίθεση που δέχεται είναι βαθιά πολιτικά, ιδεολογικά. Αποτελούν έκφραση - συνέχεια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της ανεργίας, της λιτότητας, του χτυπήματος βασικών, θεμελιακών μας κατακτήσεων, όπως το δικαίωμα στη σταθερή απασχόληση, την Υγεία, την Παιδεία...».

Βασικό στοιχείο της εισήγησης ήταν η επισήμανση ότι η τελευταία απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ «περιφρονεί το μήνυμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και επανέρχεται στον επικίνδυνο για τα εργατικά συμφέροντα δρόμο των στημένων διαλόγων και παζαριών. Με την πρακτική και το πλαίσιό της καθηλώνει το κίνημα, δε δίνει προοπτική, νομιμοποιεί τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Εκφράστηκε όμως από όλους τους ομιλητές στη σύσκεψη ότι την αγωνιστική προοπτική και το όραμα στο εργατικό κίνημα θα τα δώσουν με παραπέρα ένταση των προσπαθειών τους το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι τίμιοι συνδικαλισμένοι εργάτες και οι άλλες λαϊκές δυνάμεις που αντιπαλεύουν την επίθεση κυβέρνησης - μονοπωλίων - ΕΕ.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος, Κώστας Αρτεμίου και Σπύρος Ράλλης, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΘ Μιχάλης Σπυριδάκης, πολλοί πρόεδροι και γραμματείς πρωτοβάθμιων σωματείων, συνδικαλιστικά στελέχη του ΔΗΚΚΙ και πλήθος άλλοι συνδικαλιστές και συνδικαλισμένοι εργάτες από όλους τους χώρους. Επίσης χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης Αρ. Ποζρικίδης.

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Μαυρίκος τόνισε ότι παρά τα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχει η μέχρι σήμερα δράση του ΠΑΜΕ, η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι κρίσιμη και να «μη νομίζουμε ότι έχουμε καβαλήσει το άλογο». Επισήμανε τα σοβαρά και σύνθετα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στο ΠΑΜΕ την περίοδο αυτή και κατέληξε: «Μπορούμε να ανταποκριθούμε σ' αυτά. Είμαστε το πιο γνήσιο, μαχητικό, τίμιο, ζωντανό κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος... Το ζητούμενο είναι να πάμε με πιο ανοιχτή καρδιά στους εργαζόμενους...».

Η σύσκεψη ενέκρινε πρόγραμμα άμεσων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που περιλαμβάνουν ενεργό υποστήριξη της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των οικοδόμων στις 14 Ιούνη και την πικετοφορία των συνταξιούχων που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, καθώς και στο συλλαλητήριο που θα διοργανώσει η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία της Κοινωνικής Ασφάλισης στις 28 Ιούνη. Καθόρισε ακόμα πως όλο αυτό το διάστημα πρέπει να ενταθεί η ιδεολογική -πολιτική παρέμβαση μέσα από περιοδείες, συγκεντρώσεις, συσκέψεις με τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής, συγκεντρώσεις και πικετοφορίες στις συνοικίες.

«Προστάτες» ανέργων με ξένα κόλλυβα

Στους δήμους αναθέτει η κυβέρνηση ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής της για το μοίρασμα - και όχι καταπολέμηση - της ανεργίας, με την προοπτική αυτοί να επιβαρυνθούν το κόστος κοινωνικών και άλλων δράσεων που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες οι υπουργοί Εργασίας και Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης και Β. Παπανδρέου, αντίστοιχα, ανακοινώθηκε η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) σε μια σειρά από δράσεις που έχει σχεδιάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και αποδεχτεί η κυβέρνηση για να προωθήσει την απασχόληση - δηλαδή την ανακύκλωση των εργαζομένων ανά θέση εργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία από τους δήμους δημοτικών ή διαδημοτικών επιχειρήσεων και αναπτυξιακών εταιριών - δηλαδή η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα για διάφορες δράσεις. Η χρηματοδότηση θα διαρκέσει μέχρι το 2006, οπότε και λήγουν οι «εισφορές» του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Μετά τη συγκεκριμένη χρονολογία, οι δήμοι θα πρέπει να λειτουργήσουν τις όποιες δράσεις με ίδιους πόρους - όπως είπε χαρακτηριστικά χτες η Β. Παπανδρέου και χειροκρότησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Π. Κουκουλόπουλος - δηλαδή με τοπική φορολογία. Με λίγα λόγια, θα κληθούν οι ίδιοι οι δημότες (εργαζόμενοι, άνεργοι) να πληρώσουν την επιδότηση που παρέχει το κράτος στους ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις για να απασχολούν εργαζόμενους «μιας χρήσης», δηλαδή με δωδεκάμηνες συμβάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χτες, όλες οι θέσεις εργασίας που θα «ανακυκλωθούν» θα έχουν διάρκεια ενός έτους, εκτός από αυτές που αφορούν τις λεγόμενες κοινωνικές υπηρεσίες, που θα διαρκέσουν τρία χρόνια. Στην πρώτη περίπτωση οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΟΑΕΔ και οι δήμοι υποχρεούνται να απασχολήσουν το προσωπικό άλλους έξι μήνες από το πέρας του προγράμματος. Στη δεύτερη, οι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, οι δε δήμοι θα πρέπει να λειτουργήσουν τις αντίστοιχες μονάδες κοινωνικών υπηρεσιών για δύο χρόνια μετά τη «χρηματοδότηση».

Για μια ακόμη φορά «βλέπουμε» την ΤΑ σε ρόλο «μοχλού» διοχέτευσης και υλοποίησης των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Η πρακτική αυτή αντανακλά τη φιλοσοφία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης - που συμμερίζεται και η κυβέρνηση της χώρας μας - για το ρόλο των επιπέδων αυτοδιοίκησης, τέτοιον που να απορροφά τους «κραδασμούς» αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα μάλιστα της εξουσίας που τους παρέχει η αιρετότητα.


ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πρόβατα επί σφαγή γιατί «έτσι αποφάσισε η Βουλή»!

Με μια δήλωση που ξεχειλίζει υποκρισία η κυβέρνηση τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση, εκμεταλλευόμενη τα πατήματα που της είχε δώσει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ

«Ναυάγησαν» χτες οι «συλλογικές διαπραγματεύσεις» μεταξύ της κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ, για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας στο δημόσιο, ύστερα από την άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στη διακηρυγμένη πολιτική της, όπως αυτή έχει διατυπωθεί στο διαβόητο πρόγραμμα «Πολιτεία».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Τζανής, δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο παρανοήσεων για το ποιος έχει την ευθύνη της χθεσινής εξέλιξης. «Υπάρχει, είπε, το συγκεκριμένο πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" που η Βουλή το ψήφισε και το έκανε νόμο του κράτους. Η Βουλή είναι πάνω από εμάς και την ΑΔΕΔΥ και η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί αποφάσεις της Βουλής». Η θέση αυτή της κυβέρνησης, που είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό και στην ΑΔΕΔΥ, διατυπώθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση των δυο μερών, γεγονός που δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αναζήτησης προσχημάτων για συνέχιση του διαλόγου από την ΑΔΕΔΥ.

Αποχωρώντας από τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, δήλωσε πως «η απάντηση των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινάει από τις 13 του μήνα με σειρά κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί και που θα κλιμακωθούν μέσα στο καλοκαίρι για να ενταθούν από το φθινόπωρο». Ο Σ. Παπασπύρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και τακτική υπαναχωρήσεων που αδυνατίζει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μας οδηγεί δεκαετίες πίσω. «Για μας - είπε - δεν υπάρχει θέμα άλλης συνάντησης, δεδομένου ότι φάνηκε η πλήρης αδυναμία της κυβέρνησης να καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις πάνω στα ζητήματα αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης και της πολιτικής αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων».

Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, συμμετέχοντας στις δήθεν συλλογικές διαπραγματεύσεις, επέτρεψε στην κυβέρνηση να εμφανιστεί διαλλακτική και ότι αναζητεί λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, τη στιγμή που η τελευταία είχε ξεκαθαρίσει ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα την πολιτική της, η οποία, σημειωτέον, έχει γίνει νόμος του κράτους μέσα από το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», το οποίο η ΑΔΕΔΥ δεν απορρίπτει. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η συγκεκριμένη πλειοψηφία, απέρριπτε τις προτάσεις της ΕΣΑΚ Δημοσίου για απεμπλοκή από τη στημένη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ιστορικό της χτεσινής εξέλιξης, που οδήγησε στο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων, έχει ως εξής: Οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει να καταθέσουν στη χτεσινή συνάντηση τις προτάσεις τους, όσον αφορά το πλαίσιο αρχών που πρέπει να διέπει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα αποτελούσαν στη συνέχεια βάση συζήτησης επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Η κυβέρνηση επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της για σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και το βαθμό, για εφαρμογή «δειχτών» αποδοτικότητας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά και για προσαρμογή του μισθολογίου στους κανόνες της αγοράς.

Από τη μεριά της η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε πλαίσιο αρχών στην παρακάτω βάση: Αύξηση του βασικού μισθού, κατάργηση της τριχοτόμησης των βασικών αποδοχών, αύξηση των χαμηλών αποδοχών για την αντιμετώπιση των μισθολογικών ανισοτήτων, κάλυψη του ανοίγματος μεταξύ μισθών και συντάξεων και μεταξύ του πρώτου και του καταληκτικού μισθολογικού κλιμακίου, μη σύνδεση μισθού με βαθμό και αναπροσαρμογή επιδομάτων.

Ο συμβιβασμός των δυο πλευρών επιχειρήθηκε με το συγκερασμό των δυο προτάσεων, κάτι που κατέστη αδύνατο, με συνέπεια την αποχώρηση της ΑΔΕΔΥ από τις διαπραγματεύσεις.

Σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο θα εξετάσει την παραπέρα στάση της οργάνωσης.

Οι γυναίκες για την Ασφάλιση

Δεκαέξι γυναικείες - φεμινιστικές οργανώσεις και ομάδες δίνουν συνέντευξη, με αφορμή το Ασφαλιστικό, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, την Τρίτη 12 Ιούνη στις 12 το μεσημέρι. Την πρόσκληση συνυπογράφουν οι οργανώσεις για να παρουσιάσουν τις κοινές θέσεις τους για το σοβαρό αυτό θέμα. Στη συνέντευξη έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι γυναικείων τμημάτων των κομμάτων, γυναίκες βουλευτές και ευρωβουλευτές, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ