ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΓΔΜ
Εν μέσω πιέσεων αποφασίζει η Βουλή...

Associated Press

ΣΚΟΠΙΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι φωτιές των συγκρούσεων στα δύο μεγάλα μέτωπα των συγκρούσεων, σε Τέτοβο και Κουμάνοβο, εξακολουθούν να μαίνονται. Στην πόλη Μοναστήρι σημειώνονταν, έως τα μεσάνυχτα, ταραχές με λεηλασίες και εμπρησμούς δεκάδων κτιρίων αλβανικής ιδιοκτησίας αλλά και 14 τραυματίες. Στο κέντρο του Τέτοβο, χιλιάδες κάτοικοι πραγματοποιούσαν χτες το απόγευμα πορεία για την ειρήνη, κρατώντας στα χέρια αναμμένα κεριά στη μνήμη των πέντε στρατιωτών που σκοτώθηκαν προχτές σε ενέδρα αυτονομιστών στο χωριό Γκάιρε.

Την ίδια ώρα, οι συναντήσεις και οι συσκέψεις μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, αλλά και μεταξύ στελεχών όλων των πολιτικών κομμάτων έδιναν και έπαιρναν, εν αναμονή της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή με σημείο αιχμής την πρόταση για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου.

Στο φόντο τέτοιων εξελίξεων, ο Χαβιέ Σολάνα αναλαμβάνει και σήμερα να παίξει στα Σκόπια το ρόλο του «πυροσβέστη», ενώ οι Αλβανοί αυτονομιστές απειλούν με κλιμάκωση των επιθέσεών τους, ξεκαθαρίζοντας από τις... Βρυξέλλες πως «αν και ντε φάκτο η ΠΓΔΜ είναι σε κατάσταση πολέμου» εντούτοις η λήψη της σχετικής απόφασης από τη Βουλή θα «ισοδυναμούσε με πράξη πολέμου κατά της αλβανικής μειονότητας»...

Αυτονομιστές έτοιμοι για πόλεμο...

Από την κηδεία των πέντε στρατιωτών της ΠΓΔΜ

Associated Press

Από την κηδεία των πέντε στρατιωτών της ΠΓΔΜ
Εν αναμονή της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης της Βουλής των Σκοπίων σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού Γκεοργκιέφσκι για κήρυξη της ΠΓΔΜ σε κατάσταση πολέμου, οι Αλβανοί αυτονομιστές «έλυσαν τη σιωπή τους» μιλώντας χτες... από τις Βρυξέλλες. Ο Μούσα Τζαφέρι, μιλώντας ως εκπρόσωπος του λεγόμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού που δρα στην ΠΓΔΜ, ξεκαθάρισε πως αν και «ντε φάκτο τα Σκόπια είναι σε κατάσταση πολέμου», εντούτοις σε περίπτωση που η Βουλή υπερψηφίσει αυτή την απόφαση, αυτό «θα ισοδυναμεί με πράξη πολέμου» κατά της αλβανικής μειονότητας. «Μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη δε θα έχουμε άλλη λύση από το να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας», είπε ο Μούσα Τζαφέρι, «προειδοποιώντας» με κλιμάκωση των επιθέσεων των Αλβανών αυτονομιστών κατά του στρατού και της αστυνομίας. Ο ίδιος είχε επιχειρήσει νωρίτερα να πείσει για το «δίκαιο» της δράσης των Αλβανών αυτονομιστών στην ΠΓΔΜ, παρουσιάζοντας στοιχεία για παραβιάσεις των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και παράνομες εισβολές της αστυνομίας στα σπίτια. Αντίθετα, δεν απάντησε με την ίδια ζέση στο ερώτημα δημοσιογράφων πόσοι είναι οι Αλβανοί αυτονομιστές που δρουν στην ΠΓΔΜ και ποιοι είναι οι πόροι χρηματοδότησής τους, αρκούμενος να δηλώσει πως «ο ΟΥΤΣΕΚΑ μπορεί να βρει όπλα οπουδήποτε στην πρώην Γιουγκοσλαβία»...

Ο Μούσα Τζαφέρι, διαισθανόμενος - ή γνωρίζοντας εκ των «έσω»; - τις προθέσεις και τις πιέσεις που θα ασκήσουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ψήφισης της πρότασης Γκεοργκιέφσκι για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου (χρειάζονται τα δύο τρίτα της Βουλής...) έκανε και την ακόλουθη πρόβλεψη: Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων θα λυγίσει έναντι των πιέσεων από ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ και δε θα ψηφίσει υπέρ της κήρυξης κατάστασης πολέμου για να μη «ριχτεί» επιπλέον λάδι στη φωτιά...

«Χορωδία» πιέσεων ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ

Δεν αποκλείεται, πάντως, ο Μούσα Τζαφέρι να δικαιωθεί από τις σημερινές εξελίξεις, μιας που οι στάσεις και οι πιέσεις των ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ έναντι της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι είναι δεδομένες. Πέρα από τις γνωστές προχτεσινές δηλώσεις του Χαβιέ Σολάνα και του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ (αποθάρρυναν, εάν δεν αντέδρασαν έντονα στην κήρυξη κατάστασης πολέμου στα Σκόπια...), χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε: «Η κλιμάκωση των συγκρούσεων και η αύξηση της καχυποψίας πρέπει να αποτραπούν με κάθε τρόπο στα Σκόπια».

Πάντως, τέτοιου είδους πιέσεις δεν αποκλείεται να βρουν και πάλι «γόνιμο» έδαφος στα Σκόπια, καθώς τα περισσότερα κόμματα της ΠΓΔΜ (πλην των δύο κοινοβουλευτικών αλβανικών κομμάτων που έχουν ξεκάθαρες θέσεις) δε φαίνεται να έχουν καθαρή και ενιαία στάση απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις. Εμφανίζεται πως έχουν εμπλακεί σε αλληλοκατηγορίες με το κέντρο βάρος να εστιάζεται στο εάν θα πρέπει να απομακρυνθεί ο Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι από τον πρωθυπουργικό θώκο ή εάν, αντί της επιβολής κατάστασης πολέμου, θα ήταν προτιμότερη η συγκρότηση μίας νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα χειριστεί την κρίση...

Συγκρούσεις και εντάλματα κατά αυτονομιστών

Σε δύο κύρια μέτωπα μαίνονταν και χτες οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτονομιστές και στρατό. Το πρώτο μέτωπο εστιάζεται στα χωριά πέριξ του Τέτοβο και το δεύτερο μέτωπο στην περιφέρεια του Κουμάνοβο-Λίπκοβο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, Μπλάγκοζα Μαρκόφσκι, οι χτεσινές συγκρούσεις ήταν σποραδικές, πλην σφοδρές. Ο ίδιος πάντως κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την ΚΦΟΡ για ελλιπείς ελέγχους στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-ΠΓΔΜ λέγοντας: «Υπάρχει συνεχής ροή αυτονομιστών από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους και ανασυγκροτούνται»...

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Λιούμπε Μποσκόφσκι, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ανέφεραν πως τα Σκόπια ζήτησαν από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του αρχηγού των Αλβανών αυτονομιστών που δρουν στην ΠΓΔΜ, Αλί Αχμέτι, και άλλων «διοικητών» της οργάνωσης. Ο Μποσκόφσκι δήλωσε πως απηύθυνε έκκληση σε Γερμανία και Ελβετία να λάβουν κάθε μέτρο για την αποτροπή της χρηματοδότησης των αυτονομιστών από τις εκεί αλβανικές παροικίες...

Λεηλασίες στο Μοναστήρι

Σε εκτεταμένες λεηλασίες, εμπρησμούς δεκάδων (περίπου 100) κτιρίων (μεταξύ τους και ένα τζαμί) και επιθέσεις σε Αλβανούς προέβησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης έως χτες τα ξημερώματα στην πόλη Μοναστήρι περίπου 3.000 άτομα, χωρισμένα σε πέντε με έξι ομάδες. Κατά τα φαινόμενα, το πλήθος είχε οργιστεί από το θάνατο πέντε στρατιωτών (οι τρεις κατάγονταν από την πόλη τους) μετά την επίθεση των αυτονομιστών στο χωριό Γκάιρε του Τέτοβο. Τουλάχιστον 100 σπίτια, μαγαζιά και επιχειρήσεις Αλβανών κατοίκων της πόλης λεηλατήθηκαν ή έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Από τις συμπλοκές, επιθέσεις και ξυλοδαρμούς τραυματίστηκαν - ευτυχώς ελαφρά... - 14 άτομα και μόλις πέντε συνελήφθησαν από τις τοπικές αρχές. Είναι, πάντως, ενδεικτικό πως οι λεηλασίες, που καταδικάστηκαν χτες από όλα τα κόμματα της ΠΓΔΜ, εκδηλώθηκαν παρά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες... Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Στέβο Πεντάροφσκι, μικρότερης έκτασης ταραχές εκδηλώθηκαν προχτές και στην πόλη Ρέσεν, όπου πυρπολήθηκαν πέντε μαγαζιά Αλβανών ιδιοκτητών, ενώ στο Στιπ έγινε απόπειρα εμπρησμού ενός τζαμιού.

Αντίθετα, στο Τέτοβο είχε προγραμματιστεί χτες στις έξι το απόγευμα διαδήλωση με αναμμένα κεριά. Η κινητοποίηση, που θα ξεκινούσε από την κεντρική πλατεία του Τέτοβο, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με σκοπό την ειρήνη και στη μνήμη των πέντε στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις 5 του μήνα σε ενέδρα αυτονομιστών στο χωριό Γκάιρε. Διοργανωτές της διαδήλωσης, η οποία προβλεπόταν να προκαλέσει τις συμμετοχές χιλιάδων ατόμων, φέρονταν όλα τα σλαβομακεδονικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

ΝΕΠΑΛ
Ο πρίγκιπας «ήταν ο δολοφόνος»

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Η αστυνομική διάσταση του φονικού της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ μοιάζει να ξεκαθαρίζει, μετά τη δημοσιοποίηση της μαρτυρίας αυτόπτη που επιβεβαιώνει πως ήταν ο πρίγκιπας του θρόνου, Ντιπέντρα, ο οποίος πυροβόλησε τους γονείς του, άλλα επτά μέλη της και εν συνεχεία αυτοπυροβολήθηκε.

Ο Ρατζίβ Ρατζ Σάχι, υιοθετημένος γιος του Ντιρέντρα, αδελφού του Ντιπέντρα, και στρατιωτικός γιατρός, είπε στους δημοσιογράφους πως είδε τον πρίγκιπα, σε κατάσταση μέθης, να πυροβολεί από κοντινή απόσταση τους γονείς του και στη συνέχεια τους υπόλοιπους πριν στρέψει το όπλο του στον εαυτό του. «Ηταν ο δολοφόνος», είπε ο Ρατζίβ χτες προς δημοσιογράφους. Παραμένει όμως άγνωστο το πραγματικό κίνητρο της ενέργειας του πρίγκιπα. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε καβγά με τη μητέρα του, βασίλισσα Αϊσουάρια, για τη γυναίκα που ήθελε να παντρευτεί, την Ντεβγιάνι Ράνα, κόρη επιχειρηματία.

Είναι η πρώτη τεκμηριωμένη μαρτυρία που βλέπει το φως της δημοσιότητας στο μικρό κράτος, μια λωρίδα γης ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έδινε συγκεχυμένες και πάντως δύσκολα πιστευτές πληροφορίες περί «ατυχήματος», γεγονός που είχε οδηγήσει στην κυκλοφορία αρκετών θεωριών συνωμοσιών.

Χτες η πρωτεύουσα του Νεπάλ ήταν ήσυχη, καθώς η αστυνομία ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η έρευνα που έχει διατάξει ο νέος βασιλιάς Γκιανέντρα εξακολουθεί να καθυστερεί, αφού το Ενωμένο Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα (UML), που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρεί το διάταγμα του βασιλιά αντισυνταγματικό.

Η εφημερίδα «Katmandu Post» στο μεταξύ καλεί τις τελευταίες μέρες την κυβέρνηση να παραιτηθεί αμέσως. Η πολιτική αστάθεια συνεχίζει να ταλανίζει τη χώρα.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ναι ή όχι στη Συνθήκη της Νίκαιας;

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Εκτός της Βρετανίας, κάλπες στήθηκαν και στην όμορη Ιρλανδία, όχι για όμως για την ανάδειξη των νέων μελών της Βουλής αλλά και την έγκριση ή απόρριψη από τους Ιρλανδούς πολίτες της Συνθήκης Νίκαιας. Τη Συνθήκη της ΕΕ που κατέληξαν τον περασμένο Δεκέμβρη στην ομώνυμη γαλλική πόλη τα 15 κράτη - μέλη της υφιστάμενης ΕΕ που ανοίγει το δρόμο για την επέκταση της μέχρι ακόμη και σε 28.

Προγνωστικά δεν υπάρχουν για την έκβαση του δημοψηφίσματος, αλλά σύμφωνα με αναλυτές, εάν το αποτέλεσμα είναι απορριπτικό για τη Συνθήκη θα πρέπει τότε να επανεξεταστεί από όλα τα κράτη - μέλη, γεγονός που θα φέρει σε δυσχερή θέση το Δουβλίνο. Ολα τα μέλη που συνυπογράψανε τη Συνθήκη θα πρέπει να την επικυρώσουν και σε εθνικό επίπεδο, αλλά εκτός της Ιρλανδίας, τα 14 κράτη - μέλη άφησαν τη «βρώμικη δουλιά» στα εθνικά Κοινοβούλια. Η Ιρλανδία, σε αντίθεση πάντως με τη Δανία που έχει παράδοση στο «Οχι», δεν έχει μέχρι στιγμής απορρίψει καμία άλλη Συνθήκη που τέθηκε προς έγκριση σε δημοψήφισμα. Αν και τελευταία, τα ογκώδη κονδύλια που αρχικώς έρεαν εκ μέρους της ΕΕ προς την Ιρλανδία έχουν μειωθεί δραστικά, γεγονός που σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα προβλήματα έχουν δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου κοινωνική δυσφορία. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, θα καταστεί αδύνατο να εξευρεθεί μία «κομψή» πολιτική λύση στην περίπτωση που οι Ιρλανδοί ψηφίσουν «όχι», παρά τη δανική προϊστορία, ενώ η εκπρόσωπος της σουηδικής προεδρίας τόνισε ότι δεν «αναμένουμε ένα ΟΧΙ».

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Τέλος εποχής για τον Μένεμ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Ο επί μία δεκαετία πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, από το 1989 έως και το Δεκέμβρη του 1999, ο άνθρωπος που άνοιξε τις πύλες της χώρας στις ξένες επιχειρήσεις εισάγοντας την «ελεύθερη αγορά» και διαλύοντας όλες τις κοινωνικές τάξεις, εκτός της καθεστηκυίας, συνελήφθη χτες ενώ κατέθετε στο δικαστήριο!

Ο λόγος για τον Κάρλος Μένεμ, που συνελήφθη κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του σε ομοσπονδιακό δικαστή στο Μπουένος Αϊρες με την κατηγορία ότι ήταν «επικεφαλής μιας παράνομης εταιρίας» που προμήθευε την Κροατία και τον Ισημερινό με όπλα στη δεκαετία του '90, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπό του, αδελφό του και γερουσιαστή Εντουάρτο Μένεμ, ο οποίος πρόσθεσε ότι εξαιτίας της ηλικίας του -ο Κάρλος Μένεμ, ηγέτης του κόμματος των Περονιστών έχει μόλις υπερβεί το όριο των 70 ετών - δε θα φυλακιστεί, αλλά θα τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, όπως προβλέπει η νομοθεσία της Αργεντινής. Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες κατά του Μένεμ συνιστούν ποινές φυλάκισης 5 έως 10 ετών.

Εκτός πάντως από τον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», την Τετάρτη το απόγευμα συνελήφθη και ο εν αποστρατεία στρατηγός Μαρτίν Μπάλσα, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της δεκαετούς προεδρίας του Μένεμ. Ο Μπάλσα συνελήφθη με τις κατηγορίες του κύριου οργανωτή «μιας παράνομης επιχείρησης» που συνωμότησε ώστε να πουλήσει με άκρα μυστικότητα όπλα στην Κροατία από το 1991 έως το 1993, κατά την εποχή του πολέμου (όταν είχε ανακοινωθεί εμπάργκο όπλων για την Κροατία)) και στον Ισημερινό, το 1995, όταν υπήρχε πολεμική αντιπαράθεση με το Περού, τη στιγμή που η Αργεντινή ήταν το κράτος εγγυητής για τον πόλεμο Ισημερινού - Περού. Για την ίδια υπόθεση πάντα, το Μάη, συνελήφθη ο πρώην υπουργός Αμυνας Ερνάν Γκονζάλες και επίσης στις 7 Απρίλη, ένας εκ των εμπίστων του Μένεμ, ο Εμίρ Γιόμα, αδελφός της πρώην γυναίκας του Ζουλέμα, και ο οποίος ήδη αναμένει την έναρξη της δίκης του με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε λαθρεμπόριο όπλων και παραβίασης του διεθνούς εμπάργκο που ίσχυε για τις δύο χώρες. Τέλος, διενεργείται έρευνα και για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γκουίντο ντι Τέλα.

Μάταιες προσπάθειες για ειρήνευση

Ανήσυχη από τις εξελίξεις, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει άσκοπες, μάλλον, προσπάθειες να αποτρέψει την εξέλιξη των συγκρούσεων σε ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο στη FYROM. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια, πρέσβης Γ. Κακλίκης, επεξεργάστηκε σχέδιο με στόχο την άρση του αδιεξόδου, στο οποίο φαίνεται ότι έχουν οδηγηθεί οι ενδοεθνοτικές συνομιλίες.

Οι ελληνικές προτάσεις έχουν υποβληθεί στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και στις κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις της FYROM. Το σχέδιο πέντε σταδίων, που έχει υποβάλει η Αθήνα, συνοπτικά - σύμφωνα με non paper του ελληνικού ΥΠΕΞ - έχει ως εξής: Πρώτο στάδιο: Πρώτη γενική συζήτηση των βασικών επιδιώξεων των δύο πλευρών. Κατάθεση των γραπτών θέσεων Σλάβων και Αλβανών στη Γραμματεία του διαλόγου, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει σε συγκερασμό τους. Δεύτερο στάδιο: Μελέτη του προϊόντος της Γραμματείας από τις δύο πλευρές και υποβολή βελτιωμένων προτάσεων. Τρίτο στάδιο: Επεξεργασία των νέων προτάσεων από τη Γραμματεία. Τέταρτο στάδιο: Γενική συζήτηση των λεπτομερειών και υποβολή των τελικών προτάσεων των δύο πλευρών. Πέμπτο στάδιο: Διαμόρφωση του τελικού κειμένου από τη Γραμματεία και υπογραφή του.

Χαρακτηριστικό των ελληνικών προτάσεων, που - όπως σημειώνουν στο ελληνικό ΥΠΕΞ - είναι υποβοηθητικές της προσπάθειας που καταβάλλει ο Χ. Σολάνα, είναι το αυστηρό και σύντομο χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο επιβάλλεται οι δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία. Το γεγονός αυτό - όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι - περιγράφει την κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή. Παρά, όμως, τη μεγάλη κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας και την προσπάθεια που καταβάλλεται, παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η χώρα μας θα πρέπει να προετοιμαστεί για πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στα βόρεια σύνορα της χώρας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπαρκτοί και μεγάλοι οι κίνδυνοι στην περιοχή

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «Αθήνα 9.84»

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ήταν ένα από τα ζητήματα για τα οποία ρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε χτες στον «Αθήνα 9.84» και στην εκπομπή «Ουδέν κρυπτόν».

Απαντώντας στο αν κατά την άποψη του ΚΚΕ θα συνεχιστεί η αποσταθεροποιητική τροχιά στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπογράμμισε: «Ενδιαφερόμαστε κι εμείς ως Κόμμα εν πάση περιπτώσει να θυμίζουμε ορισμένα πράγματα, χωρίς να θέλουμε να το κάνουμε με κομπορρημοσύνη. Οταν έγινε η συμφωνία "G-8" για τη λεγόμενη ειρήνη στα Βαλκάνια, χαιρετίστηκε. ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Συνασπισμός, ότι, να, βρέθηκε η πολιτική λύση στο ζήτημα και, να, γίνονται διαπραγματεύσεις.

Εμείς εκείνη τη στιγμή είπαμε ετοιμάζεται νέος γύρος πολέμου, γιατί αυτή η συμφωνία ήταν συμφωνία προδοτική για την ειρήνη στα Βαλκάνια και για το δικαίωμα των λαών να έχουν τα σύνορά τους. Βλέπετε, εμείς αυτό το περιμέναμε. Και μ' αυτή την έννοια, μαζί με άλλες δυνάμεις και βαλκανικές και στην Ελλάδα, να επισημάνω ξανά το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, μεμονωμένους παράγοντες, συμβάλλαμε να υπάρξει αυτό το κέντρο δράσης στα Βαλκάνια, το οποίο έχει ένα αίτημα, να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, εκεί που συμφωνούμε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, απαντώντας σε ερώτημα για το αν φοβάται πως η όξυνση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί και θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, τόνισε: «Υπάρχει και η δυναμική των εξελίξεων. Πιθανόν αυτοί που διαχειρίζονται τα ζητήματα - Ηνωμένες Πολιτείες, ΝΑΤΟ, ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης - να μην ήθελαν τώρα ένα γενικευμένο πόλεμο, γιατί έχουν άλλα πράγματα στο κεφάλι τους.

Εχουμε προβλήματα κυκλικής κρίσης σε χώρες καπιταλιστικές. Η αμερικανική οικονομία έχει προβλήματα. Πιθανόν να ήθελαν μία ειρήνευση με το πιστόλι στον κρόταφο. Αλλά τη στιγμή που επιζητείς την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, δε σε χωρίζει και πάρα πολύ απ' τον πόλεμο. Μ' αυτή την έννοια, αυτοί προσπάθησαν "να ειρηνεύσουν" τα Βαλκάνια, δηλαδή να έχουν την μπότα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και μ' αυτή την έννοια να είναι ειρήνη, αλλά αυτό δεν τους βγήκε. Επομένως, δε θα διστάσουν είτε να επιλέξουν και τον πόλεμο ή να επιλέξουν μία πολιτική που η δυναμική της είναι γενικευμένος πόλεμος. Και εκεί θα εμπλακεί η Ελλάδα.

Η Τζαμουριά μπορεί να έφυγε επίσημα, αλλά ξέρουμε πώς γίνεται. Στην πολιτική ανοίγουν ένα θέμα, διαψεύδεται απ' τα επίσημα κέντρα, αλλά ήδη η κοινή γνώμη εξοικειώνεται έτσι ή αλλιώς».

Σχεδίασαν ήδη τα νέα σύνορα!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Δύο μόλις μέρες μετά την πολύκροτη συνέντευξη του Βρετανού λόρδου Ντέιβιντ Οουεν σε γερμανική εφημερίδα, υποστηρίζοντας την ανάγκη «μετατόπισης» των συνόρων στα Βαλκάνια, ήρθαν χτες νεότερες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες γύρω από τα σχέδια περαιτέρω διαμελισμού των Βαλκανίων που επεξεργάζονται διάφορα κέντρα.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της ημερήσιας σερβικής εφημερίδας «ΓΚΛΑΣ», σε συνάντηση που είχαν στις 28 Μάρτη στην Ουάσιγκτον εκπρόσωποι του αμερικανικού Πενταγώνου, του βρετανικού Φόρεϊν Οφις, του Λευκού Οίκου, της CIA, μεταξύ των οποίων και οι «επιφανείς»... Βρετανός λόρδος Ντέιβιντ Οουεν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, συζήτησαν τον «επαναπροσδιορισμό των συνόρων στα Βαλκάνια σύμφωνα με την κατά τόπους σύνθεση του πληθυσμού»...

Σύμφωνα με το σχέδιό τους, αλλά και με χάρτη που επεξεργάστηκε το «Ινστιτούτο Βαλκανολογίας της Ουάσιγκτον», οι παραπάνω «κύριοι» αποφάσισαν να διαιρέσουν το Κοσσυφοπέδιο σε δύο τομείς: στο νότιο «αλβανικό» και στο βόρειο «σερβικό». Το ίδιο σχέδιο αναφέρει πως η Αλβανία θα προσαρτήσει τμήμα του νότιου τομέα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και τμήματα της Δυτικής ΠΓΔΜ. Μέρος της Βουλγαρίας θα δοθεί στην Τουρκία και μέρος της Ρουμανίας, που κατοικείται από ουγγρική μειονότητα, θα δοθεί στην Ουγγαρία, ενώ μέρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που κατοικείται από κροατική μειονότητα, προβλέπεται να δοθεί στην Κροατία.

Τέλος, οι παραπάνω, «αποφάσισαν» την ένωση της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της «Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας» σε ενιαίο κράτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ