ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Κατήφορος εκβιασμών και απειλών για να επισπευστούν οι ομαδικές απολύσεις

Ξεπερνάει κάθε όριο προκλητικότητας η αίτηση του «ειδικού εκκαθαριστή» προς το δικαστήριο για να ξεπαγώσουν οι διαδικασίες

Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, η κυβέρνηση, μέσω του «ειδικού εκκαθαριστή», ζητά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας την ανακοπή της απόφασης για προσωρινό πάγωμα των ομαδικών απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ, φτάνοντας στο σημείο να εκβιάζει εργαζόμενους και Δικαιοσύνη, προκειμένου να προωθήσει τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς.

Συγκεκριμένα, ο «ειδικός εκκαθαριστής» της ΛΑΡΚΟ, με εντολή της κυβέρνησης, προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, ζητώντας να ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή του, με την οποία έκανε αποδεκτό το αίτημα των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να παγώσουν προσωρινά οι ομαδικές απολύσεις και μέχρι να εξεταστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν υποβάλει.

Η κυβέρνηση, μέσω του «ειδικού εκκαθαριστή», φτάνει μάλιστα να επικαλείται «λόγους δημοσίου συμφέροντος» για να ξεπαγώσουν οι απολύσεις. Και σε ένα ρεσιτάλ εκβιασμών, αφού έχει πρώτα αποφασίσει τις ομαδικές απολύσεις, φορτώνει στους εργαζόμενους και την ευθύνη, απειλώντας ότι αν δεν τις δεχθούν, θα χάσουν ακόμα περισσότερα. Οπως αναφέρει προκλητικά η κυβέρνηση, η εφαρμογή της προσωρινής αυτής διαταγής του δικαστηρίου «θα έχει δραματικές συνέπειες», καθώς «καθίσταται αμφίβολη η διατήρηση των ήδη εξασφαλισμένων κονδυλίων για την εξόφληση των αποζημιώσεων απολύσεως, αφετέρου θέτει υπό διακινδύνευση την υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας», τα οποία προβλέπονται για όσους τελικά μείνουν στον δρόμο.

Ο κατήφορος της κυβέρνησης αποκαλύπτεται στο σημείο της αίτησής της προς το δικαστήριο, όπου επικαλείται την «παγκόσμια ενεργειακή κρίση» (!), για να απειλήσει ότι θα δώσει αλλού το κονδύλι που τάχα έχει εξασφαλίσει για τις αποζημιώσεις των απολύσεων, αφού, όπως λέει, «προσπαθεί παράλληλα να εξεύρει πόρους στήριξης των καταναλωτών»! Ισχυρίζεται δηλαδή ότι της λείπουν 23 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία τάχα θα ενίσχυαν τους «καταναλωτές», και απειλεί ότι θα τα αρπάξει από τις αποζημιώσεις των υπό απόλυση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Παρόμοιες απειλές εκτοξεύει και για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας όσων δεν προσληφθούν στην εταιρεία, αν αυτή ξαναλειτουργήσει μετά την εκκαθάριση, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση καθιστά οικονομικά επισφαλή» τα «μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων των ομαδικών απολύσεων». Με λίγα λόγια, αφού η κυβέρνηση έχει απαξιώσει ολοκληρωτικά την εταιρεία, αφού πετάει εκτός εργασίας πάνω από 1.000 εργαζόμενους, αφού διώχνει εκατοντάδες από αυτούς ακόμα και από τα σπίτια τους για να δώσει τη ΛΑΡΚΟ «καθαρή» στους επιχειρηματικούς ομίλους, τώρα απειλεί τους εργαζόμενους - και τη Δικαιοσύνη - ότι αν δεν γίνουν αποδεκτοί οι εγκληματικοί σχεδιασμοί, θα τους διώξει «αζημίως».

Η τρομοκρατία μαρτυρά τον πανικό της κυβέρνησης

Με βάση την παραπάνω εξέλιξη ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, κάνει λόγο για «τρομοκρατία και εκβιασμό της κυβέρνησης» που «μαρτυρά τον πανικό της».

«Η κυβέρνηση είναι σε "πανικό" και η ειδική διαχείριση που έχει διοριστεί από την ίδια, δεν μπορεί να διαχειριστεί την "κατάσταση πανικού". Μέχρι "χτες", μας έλεγαν ότι "δεν γίνεται να κάνουμε αλλιώς γιατί έτσι προβλέπεται από τον νόμο και τις αποφάσεις των δικαστηρίων". Σήμερα, που με προσωρινή διαταγή δεν εφαρμόζονται οι απολύσεις μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα στις 6/5 που θα κριθεί αν έγιναν ή δεν έγιναν ουσιαστικές διαβουλεύσεις, μέσα από τη νέα αίτηση που κατέθεσαν προσδοκώντας να ανατρέψουν αυτήν τη θετική για τη διασφάλιση των εργαζομένων απόφαση, εκβιάζουν τους εργαζόμενους και τα δικαστήρια», τονίζει στη δήλωσή του ο Παναγιώτης Πολίτης.

Και προσθέτει: «Επί της ουσίας, αντί η κυβέρνηση να μας καλέσει και να λύσει το πρόβλημα με γνώμονα τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας, μας λέει ότι αν δεν συμμορφωθούμε στις απαράδεκτες αποφάσεις της, θα είμαστε υπεύθυνοι για το τυχόν, στημένο πολιτικά, αποτέλεσμα της πολιτικής της».

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ

Συνεχίζοντας, ο Παναγιώτης Πολίτης επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δεν πείθει με τα πολιτικά της επιχειρήματα» και τονίζει: «Οι εργαζόμενοι και ο λαός μάθανε για το χρυσωρυχείο της ΛΑΡΚΟ και τις δυνατότητες που έχει. Οσο και να προσπαθεί μέχρι και σήμερα να την απαξιώσει, δεν την πιστεύει κανένας, ο "ναός του χρηματιστηρίου" (LME) που πιστεύει, την προδίδει».

Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική του εκβιασμού και της τρομοκρατίας γιατί και η ίδια «είναι τρομοκρατημένη, γιατί δεν έχει κανένα επιχείρημα που να πατά σε λογική, νομική και ρεαλιστική βάση». Και τονίζει:

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν εκβιάζονται. Με σεμνότητα και πατώντας στη γη, απλά δηλώνουμε ότι: Δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε ούτε ένα ευρώ, δεν πρόκειται να μας βγάλουν από την εργασία και τα σπίτια μας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.

Με συνέπεια απέναντι στην εξασφάλιση των εργαζομένων, ενωμένοι, αποφασισμένοι, βήμα βήμα και με επιχειρήματα φτάσαμε ως εδώ. Ετσι θα συνεχίσουμε».

Κάνει επίσης γνωστό ότι σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η απόφαση της κοινής συνεδρίασης των ΔΣ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη και σημειώνει ότι στο πλαίσιο αυτό τα Σωματεία θα παραβρεθούν στην εκδίκαση της αίτησης ανακοπής της προσωρινής διαταγής που έχει προσδιοριστεί για αύριο, Τετάρτη, «επιδιώκοντας να έχουμε το βήμα στο δικαστήριο, θα τους αποκαλύψουμε για ακόμη μία φορά».

Κλείνοντας, ο Παναγιώτης Πολίτης καλεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες της κυβέρνησης «που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν για λογαριασμό της», ενώ υπογραμμίζει ότι η τακτική της κυβέρνησης δείχνει τον πανικό της και επιβεβαιώνει στην πράξη ότι οι εργαζόμενοι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και τους έχουμε στριμώξει. Εμπιστευτείτε το Σωματείο, με σιγουριά περπατάμε. Ενωμένοι θα κερδίσουμε».


Ενα ξεχωριστό μάθημα για το «πώς από το χώμα βγαίνει ατσάλι»

Τρεις γενιές που ζουν από τη ΛΑΡΚΟ συναντήθηκαν στην ξεχωριστή εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα Γυναικών

Ενα ξεχωριστό μάθημα για μικρούς και μεγάλους, που έρχεται να προστεθεί στο μάθημα ζωής που δίνουν στα παιδιά τους οι οικογένειες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με τον αγώνα τους, διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Γυναικών ΛΑΡΚΟ, που το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησε στη Λάρυμνα μια πρωτότυπη εκδήλωση με θέμα «Πώς από το χώμα βγαίνει ατσάλι».

Τρεις γενιές ανθρώπων - παιδιά, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες - που γεννήθηκαν, έζησαν και μεγάλωσαν στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ και στη Λάρυμνα, συναντήθηκαν στο πάρκο Μαλέρδου, όπου έμαθαν, δημιούργησαν και διασκέδασαν. Εδωσαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης, στις απολύσεις, στο ξεσπίτωμα, στο μαράζωμα των χωριών τους.

«Ετσι τον θέλουμε τον τόπο μας οι γυναίκες της Λάρυμνας, ζωντανό, με παιδικές φωνές και χρώματα, δεν θα τον αφήσουμε να μαραζώσει, είμαστε δυνατοί και θα κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, το χρωστάμε στα παιδιά μας», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα με αφορμή την επιτυχία της εκδήλωσης.

Εναν αγώνα που φέρνει στην επιφάνεια τις πραγματικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει προς όφελος του λαού της χώρας, και όχι για τα κέρδη των λίγων. Εναν αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς που οδηγούν εκατοντάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους είτε στην ανεργία είτε στη μισοδουλειά, και μαραζώνουν ολόκληρες περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.


Η συμμετοχή στη διαδραστική εκδήλωση ήταν μαζική. Το πάρκο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, γέμισε από δεκάδες παιδιά που ήρθαν μαζί με τους γονείς τους, τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους.

Τα παιδιά κάθισαν στο έδαφος, δημιουργώντας έναν μεγάλο κύκλο με φόντο την καμινάδα της ΛΑΡΚΟ που έστεκε επιβλητικά απέναντί τους, και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ενημέρωση που τους έκανε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, αναπληρωτής γραμματέας του ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, εξηγώντας την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου, από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν. Δηλαδή, πώς από το χώμα βγαίνει ατσάλι.

Η συζήτηση που ακολούθησε εξελίχθηκε σε ένα ωραίο παιχνίδι γνώσεων, καθώς τα παιδιά έκαναν ερωτήσεις και έδωσαν τα ίδια απαντήσεις για τη χρησιμότητα του νικελίου.

Στη συνέχεια τα παιδιά φόρεσαν γάντια και έπιασαν δουλειά. Αλλα δημιούργησαν διάφορα έργα με χρωματισμένο ζυμάρι και άλλα έπιασαν τα πινέλα και ζωγράφισαν. Τα μεγαλύτερα παιδιά, με μπογιές και χώμα που ήταν μετάλλευμα, έφτιαξαν πάνω σε ένα μεγάλο χαρτόνι το δικό τους πανό, όπου ζωγράφισαν την καμινάδα της ΛΑΡΚΟ, το εργοστάσιο, τους εργάτες, τα σπίτια τους, τους φίλους τους, τις παλάμες τους. Επίσης έγραψαν τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες», ενώ το ουράνιο τόξο που έφτιαξαν συμβολίζει την ελπίδα για τους εργάτες και τα παιδιά τους.

Στο τέλος μοιράστηκε στα παιδιά ένα αναμνηστικό μπουκαλάκι γεμάτο με χώμα (λατερίτη) και σκουριά ηλεκτροκαμίνων (παραπροϊόν), δεμένο εξωτερικά με ένα κράμα σιδηρονικελίου (τελικό προϊόν) που είχαν φτιάξει οι γυναίκες της Επιτροπής Αγώνα Γυναικών ΛΑΡΚΟ. Το χώμα (μετάλλευμα), που είναι η πρώτη ύλη, ήταν διαχωρισμένο στο εσωτερικό του μπουκαλιού από τη σκουριά, δείχνοντας έτσι την παραγωγική διαδικασία για το τελικό προϊόν.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποκλείουν την «Εργατική Ενότητα» από το προεδρείο οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Τον αποκλεισμό της «Εργατικής Ενότητας» (δεύτερη δύναμη) από το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), με αντιδημοκρατικό τρόπο, αποφάσισαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, με πρόσχημα τη συγκρότηση «λειτουργικού προεδρείου».

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του ΕΚΘ, την περασμένη βδομάδα, που είχε θέμα την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και του νέου προεδρείου, η «Εργατική Ενότητα» πρότεινε το προεδρείο να είναι αναλογικό, δηλαδή οι θέσεις του να καλύπτονται με βάση τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του συνεδρίου.

«Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βολεύει την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, αφού, όπως αναφέρει, αυτές οι δυνάμεις «επιθυμούν να συνεχίσει το προεδρείο να ασχολείται με την προώθηση των εργοδοτικών συμφερόντων, με την εξασφάλιση ησυχίας στους χώρους δουλειάς για να αυγαταίνουν ανέμελα τα κέρδη των αφεντικών. Αλλωστε, ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ το είπε ξεκάθαρα στην τοποθέτησή του πως "τα τρία προηγούμενα χρόνια (σ.σ. που η "Εργατική Ενότητα" δεν είχε θέση στο προεδρείο) πέρασαν ήσυχα"».

«Βολεύει να υπάρχει "ησυχία" μέσα σε συνθήκες πανδημίας, επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αυτό σημαίνει "λειτουργικό προεδρείο", μια έννοια με την οποία και σε άλλα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, αυτές οι δυνάμεις αποπέμπουν τις ταξικές δυνάμεις από τα προεδρεία τους. Με βάση αυτές τις λογικές, για ακόμη μια θητεία η "Εργατική Ενότητα" αποπέμφθηκε με αντιδημοκρατικό τρόπο από το προεδρείο», σχολιάζει στην ανακοίνωσή της, καλώντας παράλληλα τα σωματεία να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της επιτυχίας της πανελλαδικής απεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ