ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2001
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Κάλυψη με «δωρεάν παραϊατρικό προσωπικό»!

Με σπουδαστές των ΙΕΚ στα επαγγέλματα υγείας και χωρίς ασφάλιση θα γίνεται η νοσηλεία στα νοσοκομεία του Ιδρύματος

Σε μια απόφαση - κόλαφο για τον ίδιο τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και επικίνδυνη για τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία του ΙΚΑ, προχώρησε προχτές το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να καλύψει τα τρομακτικά κενά νοσηλευτών με σπουδαστές των ΙΕΚ στα επαγγέλματα υγείας απ' τον Οργανισμό Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΟΕΕΚ).

Πρόκειται δηλαδή για μια απόφαση νομιμοποίησης της «μαύρης εργασίας» μέσα στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό καθώς στο όνομα της εκπαίδευσης δήθεν των σπουδαστών το «ΙΚΑ αποκτά δωρεάν παραϊατρικό προσωπικό για δυόμισι χρόνια» όπως εισηγείται ένας... επιστημονικός σύμβουλος.

Την απόφαση καταψήφισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Θ. Κακκαβάς και Β. Κωνσταντίνου. Ετσι πρόκειται να υπογραφεί σύμβαση με τον ΟΕΕΚ και η αρχή θα γίνει με την ειδικότητα του βοηθού οδοντιάτρου, ενώ προβλέπεται να εφαρμοστεί και στις εξής ειδικότητες: των νοσηλευτών τραυματιολογίας, χειρουργείου και ογκολογικών παθήσεων, στους τεχνικούς οδοντοτεχνικής ορθοδοντικής, στους παρασκευαστές ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων και στους χειριστές ιατρικών συσκευών και απεικονίσεων.

Η εφαρμογή της απόφασης προβλέπεται να γίνει στο 3ο και 6ο νοσοκομείο, στο Οδοντιατρικό Κέντρο της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Αθηνών και στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγείας Αθηνών.

Πέρα απ' την ανασφάλιστη εργασία στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, η απόφαση αυτή οδηγεί στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αφού θα παρέχονται από μη ειδικευμένους σπουδαστές. Η απειρία τους μπορεί να δημιουργήσει επώδυνες καταστάσεις σε ανθρώπους που βρίσκονται στην ώρα της ανάγκης.

Επιπλέον δε θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για μόνιμο προσωπικό ενώ θα δημιουργηθεί και μια «κάστα» εκπαιδευτών ανάμεσα στους ίδιους τους υπαλλήλους του ΙΚΑ οι οποίοι θα έχουν τις εξτρά πληρωμές για το εκπαιδευτικό τους έργο.

Επιστημονική ευτέλεια

Η πρόταση, όπως προκύπτει απ' τα έγγραφα που δόθηκαν σε μέλη του ΔΣ του ΙΚΑ, επεξεργάστηκε απ' την υποδιοικητή του ΙΚΑ Ευρ. Χατζηανδρέου στο τέλος του περασμένου χρόνου. Μετά από τις θετικές απαντήσεις των διάφορων υπηρεσιών του ΙΚΑ, έγινε η εισήγηση στο προχτεσινό ΔΣ απ' το Διοικητή του Ιδρύματος Μ. Νεκτάριο.

Αποκαλυπτική για το περιεχόμενο της σύμβασης είναι η εισήγηση του επιστημονικού συμβούλου Δόκτορος Νίκου Λυγιδάκη:

Αναφερόμενος στις οικονομικές δαπάνες επισημαίνει: «Δεν απαιτείται καμία δαπάνη από το ΙΚΑ διότι τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΕΕΚ έχουν οικονομική αυτοτέλεια από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο χρηματοδοτεί πλήρως την εκπαίδευση των σπουδαστών, το δε ΙΚΑ απλώς παραχωρεί με σύμβαση τους χώρους του για την κατάρτιση, όπως ήδη γίνεται με άλλα δημόσια ιδρύματα».

Στην αναφορά του για τα θέματα μέριμνας των εκπαιδευομένων υπογραμμίζει: «Σύμφωνα με το άρθρο 12/2 του νόμου περί ΕΣΕΕΚ (ΦΕΚ 18/14-2-1992) οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους δε χρειάζονται ασφάλιση διότι θεωρούνται μέλη της οικογένειας του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου λόγω γήρατος ή αναπηρίας γονέα οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα ή του Δημοσίου».

Και καταλήγοντας με τα οφέλη του ΙΚΑ τονίζει: «Το ΙΚΑ αποκτά δωρεάν παραϊατρικό προσωπικό για δυόμισι χρόνια (δυο χρόνια εκπαίδευσης και 6 μήνες πρακτικής εξάσκησης) χωρίς να παρεμποδίζεται καθόλου η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους. Αντίθετα αυξάνεται και γίνεται ποιοτικότερη. Το προσωπικό αυτό είναι συνεχώς ανανεούμενο, κάθε χρόνο, με την υποδοχή καινούριων σπουδαστών. Οι υποχρεώσεις των σπουδαστών είναι 25 - 27 ώρες τη βδομάδα, δηλαδή 5 - 5,5 ώρες ημερησίως, ωράριο που ανταποκρίνεται πλήρως στη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ».

«Σεισμός θα γίνει στις δεκατρείς»

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού στην πανελλαδική απεργία της 13ης Ιούνη 2001

«Πρόνοια και Υγεία δεν είναι ελεημοσύνη είναι κρατική ευθύνη», ήταν ένα από τα συνθήματα των εργαζομένων
«Πρόνοια και Υγεία δεν είναι ελεημοσύνη είναι κρατική ευθύνη», ήταν ένα από τα συνθήματα των εργαζομένων
«Δώστε λεφτά για την Υγεία αυξήσεις, προσλήψεις, στα νοσοκομεία», «το κλείσιμο των δρόμων είναι η αρχή, σεισμός θα γίνει στις δεκατρείς».

Με τα συνθήματα αυτά που ακούστηκαν, ξανά και ξανά, εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και την Πρόνοια, χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και του συμβολικού αποκλεισμού που πραγματοποίησαν στον κόμβο Αμπελοκήπων, δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν ανυποχώρητα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας από τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης, για τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Γύρω στις 9:30 το πρωί, οι εργαζόμενοι άρχισαν να φτάνουν στον κόμβο Αμπελοκήπων. Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» ήρθαν με το μετρό όπου ενημέρωσαν και τον κόσμο για τα αιτήματά τους. Μετά τη στάση των Αμπελοκήπων έκαναν πορεία μέχρι τον κόμβο.

Στη συγκέντρωση έφτασαν συντεταγμένα επίσης οι εργαζόμενοι στην Πρόνοια με το πανό τους, που απαιτούσε «όχι στη διάλυση της Πρόνοιας», οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με το πανό «όχι στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων», οι εργαζόμενοι του «Γενικού Κρατικού» της Αθήνας, του ΕΛΠΙΣ, του «Αγίου Σάββα» του «Ερυθρού Σταυρού», του «Ιπποκράτειου», αλλά και αντιπροσωπείες εργαζομένων των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου.

Λίγο αργότερα οι εργαζόμενοι με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τις άσπρες μπλούζες να δίνουν τον τόνο προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου των οδών Κηφισίας, Αλεξάνδρας και Β. Σοφίας και βροντοφώναξαν: «Φτάνει πια η κοροϊδία, έξω τα ράντζα από τα νοσοκομεία», «το κέρδος σκοτώνει την υγεία έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία», «πρόνοια και υγεία δεν είναι ελεημοσύνη είναι κρατική ευθύνη». Αλλά και «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, για ασφάλιση και υγεία, ενότητα και πάλη». Ταυτόχρονα οι υγειονομικοί μοίραζαν στους πολίτες που κοντοστέκονταν, φυλλάδια και τους ενημέρωναν για τις ανατρεπτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Υγεία και με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι όλοι, την ώρα της ανάγκης.

Κοντά στους εργαζόμενους παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Ο αποκλεισμός των δρόμων έληξε λίγο αργότερα και αφού οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους στην πανυγειονομική πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη 13 Ιούνη 2001.

Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έχει εξαγγελθεί 7ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (9 π.μ. - 4 μ.μ.) για τις 13 του Ιούνη.

Την ίδια μέρα θα γίνει στην Αθήνα στις 10 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Καμάρα και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στις έδρες των ΠΕΣΥ.

Στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας και οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ.

Στη Θεσσαλονίκη

Τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα..

Η πρώτη έγινε στην οδό Λαγκαδά στο ύψος του Δημαρχείου Σταυρούπολης όπου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι κυρίως του νοσοκομείου «Παπανικολάου» και του Ψυχιατρικού. Οι διαδηλωτές έκλεισαν συμβολικά το δρόμο για μισή ώρα περίπου, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό σχετικά με τους λόγους της κινητοποίησής τους και τέλος έκαναν πορεία από το Δημαρχείο Σταυρούπολης μέχρι το Ψυχιατρείο φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν το υπουργείο Υγείας γιατί το προσωπικό με σχέση αορίστου χρόνου εργασίας παραμένει απλήρωτο από το Φλεβάρη, όπως απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι στα προγράμματα ΡΑΙΖΟΝ (έχουν να πληρωθούν εδώ και 10 μήνες).

Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν στην οδό Εγνατίας και την πλατεία Σιντριβανιού, κυρίως από εργαζόμενους των νοσοκομείων «Ιπποκράτειο», «Θεαγένειο», «Αγ. Δημήτριος» κ.ά.

Ενδοκυβερνητικές διενέξεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Χτες συναντήθηκε ο Αλ. Παπαδόπουλος με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ

Για ενδοκυβερνητικές διενέξεις στην προώθηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μίλησε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, στη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οταν η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ έθεσε το ερώτημα για το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ, που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι αποτελεί ένα κείμενο εργασίας των συναρμόδιων υπουργείων και ενδοκυβερνητικής συνεννόησης για να προσθέσει ότι υπάρχει πρόβλημα ενδοκυβερνητικής συνεννόησης. Πρόκειται για τη διένεξη του υπουργού με το διοικητή του ΙΚΑ, για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στην ΠΦΥ.

Πάντως στη χτεσινή συνάντηση ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΙΚΑ θα αποτελέσει τον πυρήνα των αλλαγών και ότι θα υπάρχει σταδιακότητα. Αναφερόμενος στους γιατρούς του Ιδρύματος είπε θα αξιοποιηθούν στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους στην ΠΦΥ.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος συνέδεσε και την εξάλειψη των ράντζων με τις αλλαγές στην ΠΦΥ, ενώ πρόσθεσε ότι απαιτηθεί χρόνος και ότι ετοιμάζεται νέο σύστημα εφημεριών και λειτουργία ανεξάρτητων Τμημάτων επειγόντων Περιστατικών.

Οσον αφορά τα κενά, ο Αλ. Παπαδόπουλος μίλησε για επίσπευση των διαδικασιών των 5.000 προσλήψεων, τις οποίες τοποθέτησε το Σεπτέμβρη μέχρι το τέλος του 2001. Κατά τα άλλα ο υπουργός απλώς κατέγραψε τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών.

Εξάωρη στάση της ΕΙΝΑΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε να γίνει εξάωρη στάση εργασίας (9 πμ - 3μμ) στις 13 Ιούνη 2001 και καλεί τους γιατρούς του Λεκανοπεδίου να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, καθώς και στην πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας

Απεργούν οι γιατροί απ' τη Δευτέρα

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ από την ερχόμενη Δευτέρα, 11.6.2001, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) σύμφωνα με την απόφαση του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ.

Η απόφαση προβλέπει πέντε πενθήμερες απεργίες -δηλαδή 20 εργάσιμες μέρες σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠ-ΙΚΑ) μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης αποφάσισε να γίνει σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Πέμπτη (14/6/2001).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ