Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Κάλυψη με «δωρεάν παραϊατρικό προσωπικό»!

Με σπουδαστές των ΙΕΚ στα επαγγέλματα υγείας και χωρίς ασφάλιση θα γίνεται η νοσηλεία στα νοσοκομεία του Ιδρύματος

Σε μια απόφαση - κόλαφο για τον ίδιο τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και επικίνδυνη για τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία του ΙΚΑ, προχώρησε προχτές το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να καλύψει τα τρομακτικά κενά νοσηλευτών με σπουδαστές των ΙΕΚ στα επαγγέλματα υγείας απ' τον Οργανισμό Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΟΕΕΚ).

Πρόκειται δηλαδή για μια απόφαση νομιμοποίησης της «μαύρης εργασίας» μέσα στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό καθώς στο όνομα της εκπαίδευσης δήθεν των σπουδαστών το «ΙΚΑ αποκτά δωρεάν παραϊατρικό προσωπικό για δυόμισι χρόνια» όπως εισηγείται ένας... επιστημονικός σύμβουλος.

Την απόφαση καταψήφισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Θ. Κακκαβάς και Β. Κωνσταντίνου. Ετσι πρόκειται να υπογραφεί σύμβαση με τον ΟΕΕΚ και η αρχή θα γίνει με την ειδικότητα του βοηθού οδοντιάτρου, ενώ προβλέπεται να εφαρμοστεί και στις εξής ειδικότητες: των νοσηλευτών τραυματιολογίας, χειρουργείου και ογκολογικών παθήσεων, στους τεχνικούς οδοντοτεχνικής ορθοδοντικής, στους παρασκευαστές ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων και στους χειριστές ιατρικών συσκευών και απεικονίσεων.

Η εφαρμογή της απόφασης προβλέπεται να γίνει στο 3ο και 6ο νοσοκομείο, στο Οδοντιατρικό Κέντρο της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Αθηνών και στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγείας Αθηνών.

Πέρα απ' την ανασφάλιστη εργασία στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, η απόφαση αυτή οδηγεί στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αφού θα παρέχονται από μη ειδικευμένους σπουδαστές. Η απειρία τους μπορεί να δημιουργήσει επώδυνες καταστάσεις σε ανθρώπους που βρίσκονται στην ώρα της ανάγκης.

Επιπλέον δε θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για μόνιμο προσωπικό ενώ θα δημιουργηθεί και μια «κάστα» εκπαιδευτών ανάμεσα στους ίδιους τους υπαλλήλους του ΙΚΑ οι οποίοι θα έχουν τις εξτρά πληρωμές για το εκπαιδευτικό τους έργο.

Επιστημονική ευτέλεια

Η πρόταση, όπως προκύπτει απ' τα έγγραφα που δόθηκαν σε μέλη του ΔΣ του ΙΚΑ, επεξεργάστηκε απ' την υποδιοικητή του ΙΚΑ Ευρ. Χατζηανδρέου στο τέλος του περασμένου χρόνου. Μετά από τις θετικές απαντήσεις των διάφορων υπηρεσιών του ΙΚΑ, έγινε η εισήγηση στο προχτεσινό ΔΣ απ' το Διοικητή του Ιδρύματος Μ. Νεκτάριο.

Αποκαλυπτική για το περιεχόμενο της σύμβασης είναι η εισήγηση του επιστημονικού συμβούλου Δόκτορος Νίκου Λυγιδάκη:

Αναφερόμενος στις οικονομικές δαπάνες επισημαίνει: «Δεν απαιτείται καμία δαπάνη από το ΙΚΑ διότι τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΕΕΚ έχουν οικονομική αυτοτέλεια από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο χρηματοδοτεί πλήρως την εκπαίδευση των σπουδαστών, το δε ΙΚΑ απλώς παραχωρεί με σύμβαση τους χώρους του για την κατάρτιση, όπως ήδη γίνεται με άλλα δημόσια ιδρύματα».

Στην αναφορά του για τα θέματα μέριμνας των εκπαιδευομένων υπογραμμίζει: «Σύμφωνα με το άρθρο 12/2 του νόμου περί ΕΣΕΕΚ (ΦΕΚ 18/14-2-1992) οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους δε χρειάζονται ασφάλιση διότι θεωρούνται μέλη της οικογένειας του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου λόγω γήρατος ή αναπηρίας γονέα οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα ή του Δημοσίου».

Και καταλήγοντας με τα οφέλη του ΙΚΑ τονίζει: «Το ΙΚΑ αποκτά δωρεάν παραϊατρικό προσωπικό για δυόμισι χρόνια (δυο χρόνια εκπαίδευσης και 6 μήνες πρακτικής εξάσκησης) χωρίς να παρεμποδίζεται καθόλου η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους. Αντίθετα αυξάνεται και γίνεται ποιοτικότερη. Το προσωπικό αυτό είναι συνεχώς ανανεούμενο, κάθε χρόνο, με την υποδοχή καινούριων σπουδαστών. Οι υποχρεώσεις των σπουδαστών είναι 25 - 27 ώρες τη βδομάδα, δηλαδή 5 - 5,5 ώρες ημερησίως, ωράριο που ανταποκρίνεται πλήρως στη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ