Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Να δικαστούν οι υπαίτιοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, στα δικαστήρια του Πειραιά

Πρόκληση για τη μνήμη των αδικοχαμένων 24 ναυτεργατών του σαπιοκάραβου «Αϊρον Αντώνης», που βούλιαξε το 1994, των οικογενειών τους, αλλά και συνολικά για τη ναυτεργατική οικογένεια, αποτελεί η μεθοδευμένη ενέργεια των δικαστικών αρχών να απαλλάξουν τον εφοπλιστή Η. Ηλιόπουλο από την ποινή πενταετούς φυλάκισης. Αυτό καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Τα δυο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες και γενικότερα τους εργαζόμενους του Πειραιά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια της πόλης, όπου συνεχίζεται η δίκη για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους του ναυαγίου του πλοίου «Αϊρον Αντώνης».

Τα δυο σωματεία τονίζουν ότι αυτή η απαλλαγή «ταυτόχρονα αποκαλύπτει την άκρως επικίνδυνη αντιλαϊκή - αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, του ΥΕΝ, του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου και των εφοπλιστών, για μια σειρά ναυτικά εγκλήματα με αδικοχαμένους χιλιάδες συνανθρώπους μας».

«Τα οικονομικά τερτίπια, εκτιμούν τα σωματεία, και οι ελιγμοί δεν μπορούν να αποκρύψουν αυτή τη μεθοδευμένη ενέργεια των δικαστικών αρχών, αντίθετα, εκθέτουν την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς που από τη μια συγκαλύπτουν την εφοπλιστική ασυδοσία και τα ναυτικά εγκλήματα και από την άλλη διασύρουν με χαλκευμένες κατηγορίες συνδικαλιστικά στελέχη και φορείς στα δικαστήρια, για να τρομοκρατήσουν τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους, να επιβάλουν την αντιλαϊκή τους πολιτική».

Τα σωματεία απαιτούν: «Να δικαστούν οι υπαίτιοι για τα ναυτικά εγκλήματα. Ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" να μπει άμεσα κάτω από τον κρατικό έλεγχο και την ευθύνη του ΥΕΝ. Να συμμετέχουν εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων στους ελέγχους επιθεώρησης των πλοίων. Να αναβαθμιστεί με επιστημονικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων. Να σταματήσουν τα απάνθρωπα ωράρια εργασίας στα πλοία, που κυμαίνονται από 16 - 18 ώρες εργασίας την ημέρα. Να εφαρμοστεί το 8ωρο, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η εθνική και διεθνής νομοθεσία για την προστασία της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος».

Εισαγγελική παρέμβαση

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσε το χτεσινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για την προκλητική απόφαση του Εφετείου Πειραιά, που απάλλαξε τον εφοπλιστή Αντ. Ηλιόπουλο από τις κατηγορίες, με τις οποίες βαρυνόταν για το ναυάγιο του σαπιοκάραβου «Αϊρον Αντώνης» με 24 ναυτεργάτες στις 3 Σεπτεμβρίου 1994.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος ζήτησε την απόφαση του Εφετείου Πειραιά, προκειμένου να τη μελετήσει, για να διαπιστώσει αν χρειάζεται ή όχι να ασκήσει αναίρεση κατά της απαλλακτικής απόφασης για τον εφοπλιστή Αντ. Ηλιόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ