Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Θερινή... ανάπαυλα και ίδιες θέσεις

Οι απαιτήσεις της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται με αδράνεια και επιμονή στο χρεοκοπημένο πλαίσιο θέσεων και αιτημάτων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το Ασφαλιστικό, από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ

Με το ίδιο, επιζήμιο για τους δημόσιους υπάλληλους, πλαίσιο θέσεων και αιτημάτων και με αγωνιστική αδράνεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αντιμετωπίζει η ΑΔΕΔΥ τις κυβερνητικές απαιτήσεις για αντιδραστικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, οι οποίες θα πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και το χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης. Η στάση αυτή θα επηρεάσει ανάλογα αρνητικά και τις αναμενόμενες «διαπραγματεύσεις» με τις κλαδικές οργανώσεις, εφόσον γίνουν.

Το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης αποφάσισε χτες - με τις ψήφους ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) - μια μέρα μετά τη διακοπή των δήθεν ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, να αναλάβει «δράση» από το Σεπτέμβρη, να κρατήσει τους εργαζόμενους σε... ετοιμότητα και να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή της για κινητοποιήσεις, εάν χρειαστεί.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου πρότεινε αγωνιστική κλιμάκωση με την κήρυξη 24ωρης απεργίας και άλλες πρωτοβουλίες, αλλαγή των αιτημάτων και την καταγγελία της ψευδεπίγραφης διαδικασίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, η ΑΔΕΔΥ:

- Δεν απαιτεί την αλλαγή του νόμου περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να μπορεί να υπογραφτεί σύμβαση εργασίας που να αφορά και στα μισθολογικά θέματα, κάτι που σήμερα απαγορεύεται. Ανεξάρτητα από τους πρόσκαιρους ελιγμούς, στηρίζει τη διαδικασία που μετατράπηκε σε «κοινωνικό διάλογο», με την κυβέρνηση έτοιμη να πάρει αντί να δώσει!

- Αρνείται να θέσει θέμα κατάργησης του νόμου που θεσπίζει το αντιδραστικό πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

- Ζητάει νέο μισθολόγιο, αντί για αυξήσεις στο υφιστάμενο μισθολόγιο, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να θέσει θέμα «νέου συστήματος αμοιβών», το οποίο περιλαμβάνει βασικούς άξονες του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», για εξάρτηση του μισθού από την επίτευξη «στόχων», το βαθμό, την αποδοτικότητα κ.ά.

Ανάλογη είναι η τακτική των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» σχετικά με το Ασφαλιστικό, καθώς συνεχίζεται η ταυτόσημη πορεία τους, η οποία οδήγησε αυτές τις παρατάξεις και στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, με διαδικασίες «κοινωνικού διαλόγου».

Αγωνιστική συνέπεια και επιμονή

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις στο Γενικό Συμβούλιο σχετικά με το Ασφαλιστικό και στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε: «Εγινε μια ενημέρωση επί γνωστών θεμάτων για να κρυφτεί ένα πράγμα. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της ΑΔΕΔΥ, μετά και τις σημαντικές κινητοποιήσεις που έγιναν, απέναντι σε έναν κόσμο που απέδειξε έμπρακτα τις αγωνιστικές του διαθέσεις. Ετσι, με τη σιωπή της ή με τα πολλά λόγια, ανάλογα τις συνθήκες, η πλειοψηφία προσπαθεί να κρύψει τη σύμπραξή της με την κυβερνητική πολιτική». Ο συνδικαλιστής εντόπισε τις ευθύνες της πλειοψηφίας για τη βοήθεια που έδωσαν στην κυβέρνηση, όταν δέχτηκαν τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για το Ασφαλιστικό, αλλά και τη συμμετοχή τους στις κατ' όνομα ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση.

Για τις διαπραγματεύσεις, ειδικότερα, ο Δ. Αγκαβανάκης σημείωσε ότι η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ νομιμοποίησε τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, η οποία μετέτρεψε τη διαδικασία σε «κοινωνικό διάλογο», όπου οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να συζητήσουν για το τι θα χάσουν. Συμπερασματικά, χαρακτήρισε «θεαματική κίνηση εντυπωσιασμού» τη διακοπή των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη, με την αποχώρηση της ομάδας της ΑΔΕΔΥ, και τόνισε ότι το ΠΑΜΕ θα κάνει ό,τι μπορεί μέσα από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία για να συνεχιστούν οι αγώνες. Υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχει πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών για την ενημέρωση και αφύπνιση των εργαζομένων και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πρέπει να παραμερίσουν τις λογικές του «κοινωνικού εταιρισμού», που κυριαρχούν στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.

Η ΠΑΣΚ, μέσω του γενικού γραμματέα της ΑΔΕΔΥ, Τ. Δεληγιάννη, αναφέρθηκε στους «μαξιμαλιστικούς», όπως τους χαρακτήρισε, στόχους της ΕΣΑΚ Δημοσίου, τους οποίους βεβαίως χαρακτηρίζει και... συντηρητικούς, επειδή αγνοούν την πραγματικότητα της «παγκοσμιοποίησης» και της ΟΝΕ! Η τοποθέτηση του κυβερνητικού συνδικαλιστή προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στη... ΔΑΚΕ.

Η ΔΑΚΕ, ωστόσο, με την τοποθέτηση του Π. Βούτου, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ταυτίστηκε με την τακτική της αγωνιστικής αδράνειας, στο όνομα της αγωνιστικής... ετοιμότητας και επιβεβαίωσε τη συμφωνία με την ΠΑΣΚ στο θέμα του νέου μισθολογίου και στη στήριξη των «συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Σαν να ερχόταν κατευθείαν από το φροντιστήριο της ΠΑΣΚΕ εμφανίστηκε ο Η. Βρεττάκος του ΣΥΝ και άρχισε την τοποθέτησή του επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβερνητική παράταξη για να συσπειρώσει τα μέλη της, ότι δηλαδή ο ρόλος του ΠΑΜΕ... ακυρώθηκε από τις μεγάλες κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό. Κι αφού τέλειωσε το παραλήρημα, σαν καλό παιδί στήριξε κανονικότατα την τακτική της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, με επιμέρους επισημάνσεις για λάθη που έγιναν σε σχέση με την ενημέρωση του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ