Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΟΦΤΕΞ»
Νόμιμη και με δικαστική απόφαση η απεργία

Παράνομες οι απολύσεις. Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι

Από την απεργία στο εργοστάσιο της Αθήνας
Από την απεργία στο εργοστάσιο της Αθήνας
Απορρίφθηκε χτες από τα δικαστήρια η αγωγή της πολυεθνικής κοινοπραξίας, που ζητούσε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ». Τη Δευτέρα, στη Γενική Συνέλευσή τους, οι εργαζόμενοι αποφασίζουν νέα κλιμάκωση του αγώνα, όχι μόνο για τη ματαίωση των απολύσεων, αλλά και για την καταγγελία της σύμβασης πώλησης. Ο Χρ. Κατσούλιας, αντιπρόεδρος του σωματείου της «ΣΟΦΤΕΞ», δήλωσε μετά από αυτήν την εξέλιξη: «Με αυτήν την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι της "Σόφτεξ" πήραν περισσότερο κουράγιο να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι ν' αναγκάσουν την κυβέρνηση να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση της "Σόφτεξ". Το ζητούν πλέον κι αυτό θα φανεί και με τις υπογραφές όλων των εργαζομένων, τη Δευτέρα. Η ΕΣΑΚ «ΣΟΦΤΕΞ» είχε προειδοποιήσει πριν ακόμα την ιδιωτικοποίηση για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Φυσικά, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, επειδή δικαιωθήκαμε σ' αυτά που λέγαμε χρόνια τώρα και μάλιστα σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις που δρουν σήμερα μέσα στο χώρο. Θα είμαστε ευχαριστημένοι, αν καταφέρουμε, έστω και σήμερα, ν' ακυρώσουμε, στην πράξη, την πολιτική της κυβέρνησης που ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και διαλύει την παραγωγική βάση της χώρας».

Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο θεωρεί την απεργία δικαίωμα, βάσει του Συντάγματος, από τη στιγμή που κηρύχτηκε με αίτημα τη μη απόλυση ή την επαναπρόσληψη μισθωτού για λόγους συλλογικού συμφέροντος. Επίσης, θεωρεί τις καταγγελίες της εταιρίας παράνομες, αφού η εταιρία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, σύμφωνα με το προσύμφωνο. Παραδέχεται, επίσης, ότι η μείωση των πωλήσεων οφείλεται στην πολιτική της εταιρίας. Μετά και τα παραπάνω, πειθαρχημένοι στο σκοπό κι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω, έδειξαν και χτες οι εργαζόμενοι στις συζητήσεις με τους συνδικαλιστές κατά τη 2ωρη στάση εργασίας. Παρά την κυκλοφορία «τρομοκρατικών ειδήσεων», από «φερέφωνα» της εργοδοσίας για κλείσιμο της επιχείρησης, όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά δηλώνουν ότι θα υπογράψουν όλοι το κοινό υπόμνημα με τα αιτήματα. Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Τρίτη, με την 4ωρη στάση εργασίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι έθεσαν τα αιτήματά τους στον υπουργό και απαίτησαν λύση. Η τελική ...«απάντηση» δόθηκε χτες τηλεφωνικώς στους συνδικαλιστές του σωματείου. Για τις απολύσεις, ο υπουργός ...ψάχνει «μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας τη νομιμότητα ή μη των απολύσεων». Για την καταγγελία της σύμβασης πώλησης, παρέπεμψε στο ...υπουργείο Ανάπτυξης.

Στη Δράμα

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της «ΣΟΦΤΕΞ» στη Δράμα. Εκαναν κατάληψη της εθνικής οδού Δράμας - Θεσσαλονίκης για μία ώρα μεταξύ 4 και 5 χθες το απόγευμα, προβάλλοντας το αίτημά τους για την ακύρωση της σύμβασης που έχει συνάψει η κυβέρνηση με τους σημερινούς ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Την Τρίτη εξάλλου, 12 Ιούνη, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Δράμας θα μεταβούν με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν στο χώρο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και να απαιτήσουν λύση του προβλήματος που μαστίζει τη μεγάλη επιχείρηση, εκατοντάδες εργαζόμενους και, φυσικά, πλήττει την οικονομία του νομού.

Στο μεταξύ, με υπόμνημά τους που υπογράφεται από 410 εργαζόμενους, τα δύο σωματεία εργαζομένων της επιχείρησης στη Δράμα απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ακύρωση του συμβολαίου πώλησης, γιατί οι μέτοχοι της εταιρίας, με πρωτεργάτη τον Π. Φορλίν, δεν τηρούν τους συμβατικούς όρους της πώλησης και δεν έχουν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις, που ανέλαβαν με έγγραφό τους προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν παραγωγικά τα εργοστάσια και να μη διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς παραγωγή στη Δράμα(2001-09-18 00:00:00.0)
Προχωρούν με νέες κινητοποιήσεις(2001-06-12 00:00:00.0)
Σε διαθεσιμότητα από χτες 300 εργαζόμενοι(2001-04-18 00:00:00.0)
Ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων(2001-04-05 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις(2000-10-26 00:00:00.0)
Αγωνίζονται κόντρα στη διάλυση(2000-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ