Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Σε διαθεσιμότητα από χτες 300 εργαζόμενοι

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από χτες και για 3 βδομάδες 300 από τους 422 εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ στο εργοστάσιο της Δράμας, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του υφυπουργού Εργασίας.

Σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν συνάντηση με τους βουλευτές του νομού, το νομάρχη, το δήμαρχο και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Δράμας, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, ώστε αγωνιστικά να διεκδικήσουν να σταματήσουν οι διαθεσιμότητες και η εταιρία να προχωρήσει σε άμεσες επενδύσεις προκειμένου να λειτουργήσουν παραγωγικά όλα τα εργοστάσια.

Οπως προβλέπεται από το συμβόλαιο πώλησης (αυτό έγινε γνωστό μέσα από το προσύμφωνο), η εταιρία δεσμεύεται μέχρι τον Ιούνη του 2002 να διατηρήσει τις 1.275 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Μ. Πεύκο και Δράμα), να απασχολεί πλήρως τους εργαζόμενους και να μην περιορίσει τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Σε περίπτωση που η εταιρία δεν τηρεί τους συμβατικούς όρους πώλησης, όπως κάνει μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε ακύρωση του συμβολαίου πώλησης σε βάρος της εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι της Δράμας, μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, αποφάσισαν, παράλληλα με το συντονισμό της δράσης τους με όλους τους φορείς του νομού, να ξεκινήσουν συλλογή υπογραφών, προκειμένου να ακυρώσουν τις προσπάθειες της εταιρίας να πουλήσει την επιχείρηση κομμάτι - κομμάτι. Τις υπογραφές αυτές θα αποστείλουν στα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης και στους αρχηγούς των κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Οπως καταγγέλλει ο Χρήστος Βασιλειάδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της επιχείρησης στη Δράμα και μέλος της Διοίκησης του ΕΚ Δράμας, η εταιρία σταδιακά απαξιώνεται. «Ο όμιλος για εξυπηρέτηση δικών του συμφερόντων επιχειρεί να πουλήσει τμήματα της περιουσίας της ΣΟΦΤΕΞ για να διασφαλίσει ανέξοδα ρευστό. Θέλει να πουλήσει τα οικόπεδα, σημαντικής αξίας που διαθέτει, αλλά και τμήματα παραγωγής. Ηδη έχει διαλύσει το τμήμα πωλήσεων και έχει προχωρήσει σε ενοικίαση τμημάτων». Και προσθέτει: «Είναι η τέταρτη φορά που μεγάλος αριθμός των εργαζομένων τίθεται σε διαθεσιμότητα. Αυτό δεν προκύπτει ως αναγκαίο κακό, αλλά φαίνεται πως είναι συνειδητή επιλογή της εταιρίας, όπως άλλωστε είναι και η πρόθεσή της να περιορίσει τις δραστηριότητές της. Εχει δυνατότητα να παράγει ετησίως και να διαθέσει στην αγορά 60.000 τόνους προϊόντων και, σκόπιμα, έχει περιορίσει την παραγωγή στους 15.000 τόνους».

Ερωτηματικά και υποψίες γεννά πάντως το γεγονός πως 2 χρόνια τώρα, η κυβέρνηση κρατά καλά κρυμμένη τη σύμβαση που υπογράφηκε για την πώληση της ΣΟΦΤΕΞ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια αυτή επιχείρηση πουλήθηκε με μια ληστρική σύμβαση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη σταδιακή διάλυση της βιομηχανίας. Η πώληση έγινε με μεσολαβητή την εταιρία «Λόκριτς», που ανέλαβε και τον προσωρινό έλεγχο και την ευθύνη για την εξεύρεση επενδυτών. Οι επενδυτές βρέθηκαν και η βιομηχανία πέρασε στην ιδιοκτησία της πολυεθνικής «Μπόλτον Γκρουπ», με έδρα το Μιλάνο, που με τη σειρά της ανέλαβε την πλήρη απαξίωση της ΣΟΦΤΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ