Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

Σειρά κυβερνητικών συσκέψεων για τις επικείμενες ανατροπές, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση, για να δοθεί ένα μεγάλο χτύπημα στην κυβερνητική πολιτική

Η έντονη κυβερνητική κινητικότητα για το Ασφαλιστικό θέτει σε επαγρύπνηση τις ταξικές δυνάμεις, όλους τους εργαζόμενους και όλο το λαό, ο οποίος θα κληθεί να υποστεί τις συνέπειες των αλλαγών στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, στο βαθμό που η κυβέρνηση κατορθώσει να επιβάλει την πολιτική της. Γι' αυτό και το ΠΑΜΕ προειδοποιεί «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση», καλώντας την εργατική τάξη σε «αγωνιστική επαγρύπνηση και άμεση προετοιμασία για την όξυνση της σύγκρουσης».

Χτες, συναντήθηκαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση και τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη, προκειμένου να προετοιμάσουν τις επόμενες συσκέψεις των κυβερνητικών και κομματικών οργάνων. Σήμερα, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, συγκαλεί σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας. Την Πέμπτη θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και η συναίνεση των κομματικών στελεχών στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι συναντήσεις αυτές είναι και το τελικό στάδιο πριν την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης, διαδικασία που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, για να νομιμοποιήσει τις αντιασφαλιστικές αλλαγές, με τη βοήθεια των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

«Οι μεγάλες ταξικές συγκρούσεις είναι κοντά. Ερχονται! Με την Κοινωνική Ασφάλιση η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δεχτεί το μεγάλο χτύπημα. Ενα χτύπημα αποτελεσματικό και με ουσία», τονίζει με δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ακόμη ότι χρειάζεται «οι αγώνες των επόμενων ημερών να είναι πιο μαζικοί, πιο μαχητικοί, πιο εφευρετικοί, ώστε να μην αφήσουμε την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση να Σταυρώσουν και να Ενταφιάσουν την Κοινωνική Ασφάλιση».

Στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, έγινε συζήτηση για τη μελέτη του βρετανικού οίκου σχετικά με το Ασφαλιστικό. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν προπαρασκευαστικός για τις επόμενες συναντήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος επισήμανε ότι οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Ο Τ. Γιαννίτσης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε προτάσεις, καθώς μεγάλο μέρος της μελέτης βρίσκεται στα χέρια της, ενώ έχει υπάρξει πολύμηνη προετοιμασία από το υπουργείο Εργασίας. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, τα οποία δε θα κλονίσουνε την εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό, που λέγεται σύνταξη και τρίτη ηλικία».

Ωστόσο, σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα, ηθελημένες κυβερνητικές διαρροές, επίσημες δηλώσεις και πάνω απ' όλα τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ασφαλιστικό, προκύπτει ότι στον ένα ή τον άλλο βαθμό, οι αλλαγές σε πρώτη φάση θα αφορούν: Στον περιορισμό, έως και κατάργηση, όλων των δυνατοτήτων πρόωρης συνταξιοδότησης, για γυναίκες γενικά, μητέρες ανήλικων παιδιών, ιδιαίτερους κλάδους εργαζομένων. Στο χτύπημα του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με άμεσες συνέπειες για χιλιάδες εργαζόμενους, που συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκότερους όρους, λόγω της βαριάς εργασίας τους. Στην αύξηση του κόστους της ασφάλισης για τους ασφαλισμένους. Στη διεύρυνση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης, με αντίστοιχο περιορισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη μείωση των παροχών, συνδυαστικά με τις επιθέσεις στο σύστημα Υγείας και την Πρόνοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ