Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Μπορούν να συνεχίσουν με τσίγκο και μόλυβδο

Κινητοποίηση των εργαζομένων, μπροστά στον κίνδυνο να κλείσουν τα μεταλλεία

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της εταιρίας TVX Hellas στη Χαλκιδική και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής απέκλεισαν από το πρωί χθες ως και τη 1.30 το μεσημέρι, τον επαρχιακό δρόμο Στρατωνίου - Ιερισσού, διεκδικώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να μη σταματήσει η υπάρχουσα μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή και να διασφαλίσει τις 565 θέσεις εργασίας, που απέμειναν, ώστε να μη μαραζώσει τελείως η Βόρεια Χαλκιδική.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που με ισχυρή πλειοψηφία (20 έναντι 7) έβαλε φρένο στην ασύδοτη δράση της πολυεθνικής, πάγωσαν οριστικά τα σχέδια της TVX για εγκατάσταση και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού. Το ΣτΕ απέρριψε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας παραγωγής χρυσού, τη χωροθέτηση των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων και σχεδόν όλες τις αποφάσεις και πράξεις της πολιτείας, αφού, όπως αποφάνθηκε, δεν καλύπτονταν από τις νόμιμες προϋποθέσεις. Οι εργαζόμενοι φοβούνται πως, μετά από αυτή την εξέλιξη, η TVX θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε απολύσεις αρχικά, ενώ δεν αποκλείεται σταδιακά να διακόψει κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα. Μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να βγουν διεκδικητικά και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις, που δεν αποκλείεται να στοιχίσουν το ψωμί σε 565 οικογένειες.

Βέβαια, η Διοίκηση της TVX Hellas, επισήμως, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί μετά την κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία εκτιμάται πως θα έχει καθαρογραφεί μέσα στο Μάη. Ομως, ανεπίσημα, φαίνεται να παίζει με την ανάγκη των εργαζομένων για δουλιά, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της.

Χθες εκατοντάδες εργαζόμενοι εγκατέστησαν επιβατικά αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα στο οδόστρωμα και διέκοψαν την κυκλοφορία όλων των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο, ενώ με πανό και συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη διακοπή της μεταλλευτικής δραστηριότητας από την πολυεθνική.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων Ε. Ατζαμής, «η απόφαση για τη μεταλλουργία χρυσού δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάσει τη λειτουργία των μεταλλείων που λειτουργούν εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια. Με την κινητοποίησή μας, στέλνουμε μήνυμα προς την κυβέρνηση και απαιτούμε να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων. Ταυτόχρονα, στέλνουμε μήνυμα και προς την Εταιρία να μην επιχειρήσει να προχωρήσει σε απολύσεις ή σε αναστολή των εργασιών, γιατί θα μας βρει αντιμέτωπους σε κάθε της βήμα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών των μεταλλείων, η TVX μπορεί να συνεχίσει, αν θέλει, την κερδοφόρα λειτουργία των μεταλλείων, μέσα από τα οποία σήμερα εξορύσσονται και διακινούνται τσίγκος και μόλυβδος. Στοιχείο ενδεικτικό των δυνατοτήτων της επιχείρησης, αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους, η αύξηση κατά 80% της παραγωγής, που επιτεύχθηκε από το Δεκέμβρη του 2000 μετά από αλλαγές στα οργανογράμματα και τη μηχανοποίηση των μεταλλείων που έγιναν έπειτα από πρόταση των ίδιων των εργαζομένων.

Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, σήμερα το πρωί, θα συναντηθούν με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πολυγύρου, και από κοινού αναμένεται να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ