Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα σε επιχειρήσεις της Εύβοιας

«Κανένας ψηφοφόρος δεν εξουσιοδότησε ούτε την κυβέρνηση ούτε τη ΝΔ γι' αυτές τις αντεργατικές ανατροπές που επιδιώκουν και κανένας εργαζόμενος δεν εξουσιοδότησε τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να παζαρέψουν στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης, δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες, θυσίες και αίμα. Γι' αυτό καμία επανάπαυση, κανένας "καλοκαιρινός" εφησυχασμός, όλοι σε αγωνιστική ετοιμότητα». Με αυτά τα λόγια, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, που επισκέφθηκε μαζί με κλιμάκιο του ΚΚΕ τα εργοστάσια ΑΗΣ - Αλιβερίου και τη «ΒΙΟΜΕΚ», κάλεσε τους εργαζόμενους με πολύμορφες κινητοποιήσεις, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μετά, να ανατρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας, προβάλλοντας και διεκδικώντας τους δικούς τους στόχους, τα δικά τους σύγχρονα αιτήματα, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

«Για μας - τόνισε - δεν υπάρχει άλλο πίσω. Είναι το έσχατο όριο άμυνας για την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού, για τα λαϊκά στρώματα, που πρέπει να διεκδικήσουν όχι μόνο διατήρηση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων τους, αλλά και διεύρυνσή τους. Οι προτάσεις του ΚΚΕ για Δημόσια, Κοινωνική, υποχρεωτική καθολική ασφάλιση υγεία - πρόνοια αυτόν το χαρακτήρα έχουν, αποτελούν την επιθετική αιχμή, με βάση την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, αφού αυτοί είναι που παράγουν τον πλούτο».

Πράγματι, τόσο οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ όσο και της «ΒΙΟΜΕΚ», δεν είχαν καμία δυσκολία να κατανοήσουν ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Εξάλλου γι' αυτούς τους λόγους η συμμετοχή τους ήταν καθολική στις δυο μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις και «αυτός ο δρόμος» όπως είπαν, είναι που καταλαβαίνει η κυβέρνηση και θα τον ακολουθήσουν, όπως διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους του ΑΗΣ ο Τ. Τσιόγκας κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια. «Στην ολομέτωπη επίθεση - υπογράμμισε - κυβέρνησης - ΕΕ - εργοδοτών, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με τη δική τους ενότητα, το δικό τους λαϊκό μέτωπο πάλης για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, στην εγκατάλειψη των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην ενίσχυση του ΚΚΕ». Για την ψήφιση του «τρομονόμου», αλλά και το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν για την καταστολή και απαγόρευση των διαδηλώσεων δε στοχεύουν παρά μόνο στην καταστολή του λαϊκού κινήματος.

Ενα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αλιβερίου αποτελεί η μεθοδευμένη απαξίωση του σταθμού. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφεραν στο βουλευτή του ΚΚΕ, μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση των μονάδων 1 και 2 που βρίσκονται σε «ψυχρή εφεδρεία», γεγονός που, όπως εκτιμούν, ανοίγει το δρόμο για το πέρασμα ολόκληρης της μονάδας σε ιδιώτες. Επίσης, μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η προσπάθεια που γίνεται για την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου από την ΑΓΕΤ και την ΕΝΤΙΣΟΝ Hellas. Το σωματείο και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι είναι δεδομένο το κλείσιμο του ΑΗΣ και η απώλεια 350 θέσεων εργασίας.

Τοποθετούμενος στο ζήτημα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι θέση του Κόμματος είναι η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ (100%). «Εμείς θεωρούμε - υπογράμμισε - ότι η μονάδα του Αλιβερίου είναι στρατηγικής σημασίας για την ισορροπία του νότιου συστήματος και στηρίζουμε τις θέσεις των εργαζομένων». Δήλωσε δε, ότι θα κατατεθεί από το ΚΚΕ Ερώτηση στη Βουλή.

Νωρίτερα ο Τ. Τσιόγκας και κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ επισκέφθηκαν το σταθμό του ΟΣΕ στη Χαλκίδα. Από την ενημέρωση των εργαζομένων, προέκυψε ότι και εδώ μεθοδεύεται «αργά αλλά σταθερά» η απαξίωση της γραμμής Χαλκίδα - Αθήνα (θεωρείται προαστιακός σιδηρόδρομος) για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίησή της σε γνωστό μεγαλοκεφαλαιούχο. Πρόσφατα η διοίκηση του ΟΣΕ έκοψε 13 δρομολόγια για τα Σαββατοκύριακα, αύξησε τις τιμές των εισιτηρίων κατά 50% και κατάργησε το «μετ' επιστροφής», δηλαδή και την έκπτωση κατά 20% που υπήρχε. Από την άλλη επέβαλε εξοντωτικά πρόστιμα στο 20πλάσιο του εισιτηρίου γι' αυτούς που δεν προλαβαίνουν να βγάλουν εισιτήριο από τα εκδοτήρια των σταθμών. Αποτέλεσμα αυτών είναι η πληρότητα από 80% που ήταν στη γραμμή Χαλκίδα - Αθήνα και αντίστροφα έπεσε στο 40%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ