ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ»
Καθεστώς κατακτητή για τους Αμερικανούς στην Ελλάδα
  • Η συμφωνία για το αμερικανικό στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα προβλέπει γενικευμένη ετεροδικία
  • Προβλέπεται ατιμωρησία για οποιοδήποτε αδίκημα διαπράττουν όλοι οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, με εξαίρεση τους ...τουρίστες

Γρηγοριάδης Κώστας

Καθεστώς κατακτητή θα ισχύει για τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, είτε στις βάσεις, είτε στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία και στις άλλες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, είτε είναι απλοί επισκέπτες που εκτελούν κρατική αποστολή, όπως, για παράδειγμα, οι πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή από το καθεστώς γενικευμένης ετεροδικίας εξαιρούνται μόνον οι ...Αμερικανοί τουρίστες. Θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, να διαπράττουν οποιοδήποτε αδίκημα και δε θα δίνουν λόγο σε κανένα, παρά μόνο στις αμερικανικές αρχές, οι οποίες και θα τους ...δικάζουν επί του αμερικανικού εδάφους, σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους.

Αυτά προβλέπονται στην αποικιοκρατικού χαρακτήρα ελληνοαμερικανική συμφωνία για το προσωπικό των βάσεων στην Ελλάδα, τη λεγόμενη συμφωνία «τεχνικής συνεργασίας» (CTA) που αφορά το νομικό καθεστώς των στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και των ΗΠΑ Α. Τσοχατζόπουλος και Ντ. Ράμσφελντ, αντίστοιχα, ανακοίνωσαν την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία και αναμένεται μέσα σε ένα μήνα να γίνει και η υπογραφή της. Ωστόσο, δεν έγιναν επίσημα γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποιούνται με το παραπάνω όλα τα αιτήματα των Αμερικανών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έκανε αποδεκτή την απαίτηση των Αμερικανών για διεύρυνση του καθεστώτος ετεροδικίας που ίσχυε άτυπα για τους Αμερικανούς που υπηρετούν στη βάση της Σούδας και στους Αμερικανούς που υπηρετούν στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο Τυρνάβου στη Λάρισα, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο Αμερικάνο, στρατιωτικό ή πολίτη, που βρίσκεται με αποστολή στην Ελλάδα. Η συμφωνία έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας «λεοντείου συμφωνίας», καθώς προβλέπεται η ...αμοιβαιότητα για τους Ελληνες στρατιωτικούς που υπηρετούν στις ΗΠΑ.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αλλά, με όσα είπε, χωρίς να αναφερθεί στην πλήρη ετεροδικία, κατέστησε σαφές το περιεχόμενο της συμφωνίας. «Στο πλαίσιο, είπε, των διμερών σχέσεων, μας δόθηκε η δυνατότητα να συμφωνήσουμε για την τελική διαμόρφωση της συμφωνίας CTA μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, για το νομικό καθεστώς των στρατιωτικών και των πολιτικών στελεχών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είτε στο πλαίσιο της παρουσίας τους για στρατιωτικούς σκοπούς στις αμερικανικές βάσεις, είτε σε οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική και πολιτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή ισχύει παράλληλα με τη συμφωνία που ισχύει για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, η οποία είναι γνωστή ως SOFA. Ετσι ώστε στην Ελλάδα, θα έχουμε, όπως και σε άλλες χώρες, παράλληλα, συμπληρωματικά, σε ισχύ αυτές τις δύο συμφωνίες».

Να σημειωθεί ότι η λεγόμενη Συνολική Τεχνική Συμφωνία (comprehensine Technical Agreement) αποτελούσε μια από τις εκκρεμότητες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που είχαν καταγραφεί και κατά την επίσκεψη των πρώην Αμερικανού Προέδρου Μπ. Κλίντον στην Αθήνα, το Νοέμβρη του 1999. Η συμφωνία αυτή κωδικοποιεί όλες τις προϋπάρχουσες από το 1947 και δώθε διμερείς συμφωνίες, πρωτόκολλα κλπ., που ρύθμιζαν θέματα του αμερικανικού προσωπικού στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα θέματα που περιλαμβάνονται στη CTA, πέρα από την ετεροδικία, είναι και αυτά που αφορούν τη φορολογική απαλλαγή των εργολάβων που αναλαμβάνουν έργα για λογαριασμό των Αμερικανών, δηλαδή καθαρά καθεστώς αποικίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις του 1990 (MDCA-90), που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και ειδικότερα το άρθρο 2, αναφέρεται γενικά στο καθεστώς του προσωπικού των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ορίζεται ότι αυτό θα διέπεται από τη συμφωνία για το προσωπικό του ΝΑΤΟ και από διμερείς διευθετήσεις. Σ' αυτήν αναφέρεται ότι μέσα σε 30 ημέρες από την ισχύ της συμφωνίας, τα δύο μέρη θα συναντηθούν για να εξετάσουν το θέμα και αν θέλουν να κάνουν μια νέα συνολική τεχνική συμφωνία θα την κάνουν μέσα σε 18 μήνες. Χρειάστηκε, βέβαια, να περάσουν 11 χρόνια από τότε. Το διάστημα αυτό η συμφωνία του 1990, που ήταν οκταετούς διάρκειας, έληξε το Νοέμβρη του 1998 και από τότε γίνονται ετήσιες ανανεώσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται σ' αυτήν.

Η εμμονή των Αμερικανών να υπάρχει ξεχωριστή συμφωνία και ιδιαίτερο καθεστώς για τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται με αποστολή στην Ελλάδα, πέραν αυτού που ισχύει για τους άλλους ΝΑΤΟικούς, δεν είναι άσχετη με τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους για την περιοχή. Είναι μια εφαρμογή του «δικαίου» της «νέας τάξης πραγμάτων», που εκδηλώνεται με υπεροχή του αμερικανικού νόμου επί του ελληνικού εδάφους. Οι ρυθμίσεις αυτές συνδέονται άμεσα με το νέο καθεστώς στο εσωτερικό Δίκαιο και στα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που επιβάλλει ο «τρομονόμος».


Κ. Ζ.

Μπλόφες για τον ευρωστρατό

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα ότι εμποδίζει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας του στον ευρωστρατό

Σε πολύπλοκο παιχνίδι εξελίσσεται η παρασκηνιακή μεθόδευση της συμμετοχής της Τουρκίας στις διαδικασίες λήψεις των αποφάσεων του ευρωστρατού, έστω κι αν δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Αν και διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι στο παρασκήνιο έχει συμφωνηθεί η μεθόδευση που θα ακολουθηθεί προκειμένου να ικανοποιηθεί η Τουρκία, αλλά και οι ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε διαψεύσεις όλων των σχετικών πληροφοριών και δημοσιευμάτων.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι η απόρριψη από την Ελλάδα του βρετανικού σχεδίου για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό ορισμένων επιχειρήσεων του συστήματος ευρωπαϊκής άμυνας, στις οποίες θα χρησιμοποιούνται υποδομές του ΝΑΤΟ, θέτει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις. Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε πως «εάν η Ελλάδα απορρίπτει το κείμενο επί του οποίου δεν έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος και το οποίο θεωρούμε ανεπαρκές, αυτό σημαίνει ότι θέτει τέρμα στις διαπραγματεύσεις».

«Δεν τίθεται ζήτημα να θέσουμε στη διάθεση της νέας αυτής δύναμης, η οποία δε θα λαμβάνει υπόψη τα ζωτικά μας συμφέροντα, τα πενήντα χρόνια συμβολής μας στο ΝΑΤΟ για την οποία έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα», τόνισε ο Ισμαΐλ Τζεμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο διεθνή Τύπο, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν συμβιβαστική λύση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο ευρωπαϊκής άμυνας, ως προς το οποίο η Αγκυρα έχει ενεργοποιήσει το βέτο της στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετέχει στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων στις περιοχές που συνδέονται με τα τουρκικά συμφέροντα όταν θα χρησιμοποιούνται υποδομές της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η Αγκυρα θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε βάση ισοτιμίας με τις χώρες της ΕΕ, ενώ οι χώρες της Ενωσης αντιπροτείνουν συμμετοχή σε επίπεδο διαβουλεύσεων των μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι της ΕΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τον «ευρωπαϊκό στρατό» που να ευνοεί την Τουρκία, ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του Γ. Βαρβιτσιώτη.

Ο υπουργός είπε ότι δεν πάρθηκε απόφαση στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ και ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποκλείει την οποιαδήποτε αναθεώρηση της απόφασης της ΕΕ στη Νίκαια, η οποία καθορίζει τη βάση των σχέσεων της ΕΕ με τα μέλη του ΝΑΤΟ που δε μετέχουν στην Ενωση. Τόνισε ότι δεν είναι δυνατή η αποδοχή της λογικής της εξομοίωσης των μελών της ΕΕ με τα συνδεδεμένα κράτη στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα.

Οταν το Δεκέμβρη, είπε, κατατέθηκε μία τέτοια πρόταση, η Ελλάδα την απέρριψε και θα θέσει βέτο εάν ξανάρθει παρόμοια πρόταση και είναι ενάντια «στα συμφέροντά μας εάν μιλάει για τις περιοχές του Αιγαίου ή την Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας η Τουρκία ζητάει να έχει συμμετοχή και θέση στις όποιες δραστηριότητες του «Ευρωστρατού» στην περιοχή του Αιγαίου ή της Κύπρου.

Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία

Περιοδεία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσει σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης.

  • Σήμερα Σάββατο θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου στις 19.30.
  • Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, θα μιλήσει στο Καινούριο και στις 20.00 στο Αιτωλικό, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.
Μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση του ΚΚΕ

Μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση διοργανώνει το ΚΚΕ στο στάδιο της Καλλιθέας, τη Δευτέρα 25 του Ιούνη, στις 8.30 το βράδυ. Στη λαϊκή συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για την αγωνιστική συσπείρωση και συνεργασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ