ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδρίασε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ειρήνης

Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 11 χώρες συνήλθε για πρώτη φόρα στη Μόσχα την προηγούμενη Δευτέρα το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης. Την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός της Ν. Φωτιάδης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, τα μέλη του προεδρείου διατύπωσαν την ανησυχία τους ότι ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για τη δημιουργία του «Πυραυλικού Αμυντικού Συστήματος» μπορεί να οδηγήσει στην παραπέρα αύξηση των ευρωπαϊκών επεμβατικών δυνάμεων μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και την παραπέρα επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των φιλειρηνικών κινημάτων υπογράμμισαν ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Εξάλλου, το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης, αποφάσισε η επόμενη σύνοδός του να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη του 2001 στην Πράγα και η δεύτερη συνέλευση του Φόρουμ θα γίνει την Ανοιξη του 2002 στην Αθήνα.

Τέλος, αποφάσισαν τη διεξαγωγή μιας επιστημονικής διάσκεψης με θέμα: «Μελλοντική Ασφάλεια της Ευρώπης».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Υπάρχει πολιτική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης

Οι δηλώσεις εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης και της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή τους χτες

Συνάντηση με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών - τους Μ. Γλέζο, Γ. Α. Μαγκάκη, Ε. Μαχαίρα και Γ. Σταμούλη - είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Αμέσως μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις από τους Μ. Γλέζο και Γ. Σταμούλη εκ μέρους του Συμβουλίου και της Αλ. Παπαρήγα.

Ο Μ. Γλέζος δήλωσε: «Κατ' αρχήν η αντιπροσωπεία μας θέλει να ευχαριστήσει το ΚΚΕ για τη συμπαράσταση που έχει δείξει στο καίριο αυτό εθνικό θέμα και την κοινοβουλευτική του ομάδα και την ομάδα των ευρωβουλευτών του. Πέρα απ' αυτό, το θέμα βρίσκεται σε μια κατάσταση λιμνάζουσα, δεν προχωρεί και καθένας πρέπει να αναλογιστεί, όλοι οι πολιτικοί παράγοντες, τις ευθύνες του για το γεγονός ότι δεν προχωρεί ένα τέτοιο θέμα που έπρεπε ήδη να έχει λυθεί. Δεν είναι θέμα ατομικό, μιας ομάδας ανθρώπων, είναι θέμα εθνικό. Οι οφειλές της Γερμανίας είναι πασίγνωστο πως είναι το λεγόμενο κατοχικό δάνειο, είναι οι οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο, προς τα θύματα Ελληνες πολίτες που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες και είναι και το θέμα το ειδικό, των ομήρων σκλαβιάς, των ανθρώπων που δούλεψαν στα καταναγκαστικά έργα, στα στρατόπεδα φρίκης και στην Ελλάδα και στη Γερμανία».

Ακολούθως ο πρώην νομάρχης Βοιωτίας Γ. Σταμούλης τόνισε: «Θα ήθελα κι εγώ να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για αυτή τη συμπαράσταση στο θέμα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την ηγεσία του ΚΚΕ, που κατανόησε πλήρως και έχει κατανοήσει από μακρού το όλο θέμα και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δρομολογηθεί επιτέλους η λύση του. Το θέμα πήρε μια πορεία αρκετά παρήγορη μετά τις γνωστές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ' αρχήν από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς για τη σφαγή του Διστόμου και ακολούθως από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία με απόφασή της απέρριψε την αναίρεση του γερμανικού δημοσίου.

Το ατύχημα είναι ότι μετά από αυτές τις αποφάσεις, εξεδηλώθη μια ανεπίτρεπτη όσο και προκλητικά παράτυπη συμπεριφορά εκ μέρους του προέδρου του Αρείου Πάγου του κ. Ματθία, ο οποίος ενώ ως όφειλε, είχε υποχρέωση, να υπεραμυνθεί του θεσμικού κύρους της αποφάσεως της Ολομέλειας, έθεσε υπό αμφισβήτηση την ορθότητά της, για να παραπεμφθεί το θέμα προς επίλυση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, του οποίου προεδρεύει ο ίδιος και απ' ό,τι φαίνεται έχει και την πρόθεση να προεδρεύσει αντί να αυτοεξαιρεθεί όπως οφείλει κατά νόμο.

Θέλω να πιστεύω ότι η δικαστική μας εξουσία θα επιτελέσει το καθήκον της στο ακέραιο, ο κ. Ματθίας δεν μπορεί πλέον, δεν έχει το δικαίωμα, να ασχολείται με το όλο θέμα, πρέπει να αυτοεξαιρεθεί από τη δικαιοδοτική του αρμοδιότητα, ώστε τα δικαστικά μας όργανα να επιλύσουν τη διαφορά έτσι όπως επιβάλλεται, σύμφωνα άλλωστε και με τα διεθνώς ισχύοντα και εκείνο το οποίο προκαλεί θλιβερές σκέψεις για τη συμπεριφορά του κ. Ματθία είναι το γεγονός ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είναι απολύτως σύμφωνη ακόμα και με αποφάσεις επί ιδίων θεμάτων που έχουν απασχολήσει τα γερμανικά δικαστήρια. Προκαλεί δε κατάπληξη μια συμπεριφορά η οποία ανατρέπει και την πάγια αρχή από νομικής πλευράς που ακολουθούν όλα τα δικαστήρια της πολιτισμένης ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών. Ελπίζω ότι το θέμα θα βρει τη δικαίωσή του και βεβαίως εναπόκειται στην κυβέρνηση να περιβάλει με την επιβαλλόμενη συμπαράστασή της τον αγώνα που κάνουν τα θύματα της γερμανικής λαίλαπας το διάστημα της κατοχής».

Κλείνοντας τον κύκλο των δηλώσεων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Η συνάντησή μας με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών έγινε σε μια μέρα αρκετά επίκαιρη, εννοώντας την επιστροφή του πρωθυπουργού από το ταξίδι του στη Γερμανία και την επικοινωνία που είχε με τον κ. Σρέντερ. Εμείς θεωρούμε ότι το ταξίδι αυτό μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό για τη διεκδίκηση των οφειλών.

Πέρα και ανεξάρτητα από τις σοβαρές και επαχθείς ευθύνες του κ. Ματθία υπάρχει η πολιτική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και το δικαίωμα που αυτή έχει - και αν θέλετε είναι ένα δικαίωμα το οποίο το έχουν εκχωρήσει και όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή και επισήμως συμφωνούμε ότι πρέπει να επιστραφούν οι οφειλές - να διεκδικήσει την επιστροφή των οφειλών και του κρατικού δανείου, αλλά και των προσωπικών αποζημιώσεων των θυμάτων, πολύ περισσότερο που απ' ό,τι ενημερωθήκαμε από την Επιτροπή υπάρχουν δυνατότητες σε διάφορα θεσμικά όργανα να προχωρήσει σε μια τέτοια διεκδίκηση πέρα και ανεξάρτητα από τη στάση που κρατάει η γερμανική κυβέρνηση. Η επίσκεψη της Επιτροπής αποτελεί για μας μια ευκαιρία να παρέμβουμε και πάλι και να συμβάλουμε στην άσκηση όσο γίνεται μεγαλύτερης δυνατής πίεσης στην κυβέρνηση, για να αναλάβει πρακτικά τις υποχρεώσεις της, που είναι υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Δ. Χριστόφια

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έστειλε το ακόλουθο συγχαρητήριο μήνυμα στον Δημήτρη Χριστόφια για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

«Αγαπητέ σύντροφε Δημήτρη,

Σε παρακαλώ να δεχτείς τα θερμά συγχαρητήριά μας για την εκλογή σου στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα για το καλό του κυπριακού λαού, της ειρήνης και φιλίας των λαών της περιοχής μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο αγώνας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πάρει νέα ώθηση.

Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».

Επίσης, συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Δ. Χριστόφια απέστειλαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και η Γραμματεία της ΑΚΟΑ.

Πρόσκληση από τον Απ. Κακλαμάνη

Συγχαρητήρια για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της κυπριακής Βουλής, απηύθυνε τηλεφωνικά στον Δ. Χριστόφια ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Απ. Κακλαμάνης και μάλιστα τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Επίσης, σε επιστολή που του απέστειλε τονίζει: «Κατά την κρίσιμη περίοδο για την πορεία του κυπριακού ζητήματος και το μέλλον του αδελφού κυπριακού λαού προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, η συμβολή σας στις προσπάθειες της Κύπρου, είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί καθοριστική.

Η Βουλή των Ελλήνων έχει δώσει απτά δείγματα της συμπαράστασής της, προβάλλοντας τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, τόσο κατά τις διμερείς της επαφές, όσο και στα διεθνή φόρα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με όλες τις δυνάμεις του, θα συνεχίσει την ανάπτυξη της ήδη στενότατης συνεργασίας μας, τόσο σε διμερές επίπεδο, μέσω της κοινής Συντονιστικής Επιτροπής, όσο και σε πολυμερές επίπεδο, με την ευκαιρία πολλαπλών κοινοβουλευτικών συναντήσεων».

Πλατύ άνοιγμα των ΚΟ Καρδίτσας και Τρικάλων του ΚΚΕ

Πολιτική εξόρμηση πραγματοποιεί η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιούνται μια σειρά επισκέψεις, περιοδείες και ομιλίες σε χώρους δουλιάς, χωριά και πόλεις. Σήμερα Σάββατο θα γίνουν συγκεντρώσεις σε Κέδρο και Μελισσοχώρι, ενώ αύριο Κυριακή σε Μαυραχάδες και Πασχαλίτσα. Η δραστηριότητα αυτή κορυφώνεται με ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 14 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Παυσιλύπου, με κεντρικό ομιλητή το βουλευτή και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρο Στριφτάρη.

Αντίστοιχα και στα Τρίκαλα «ξετυλίγεται» ένα πρόγραμμα εξορμήσεων και συγκεντρώσεων. Συγκεκριμένα αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στην Μπάρα με ομιλητή τον Δ. Αρμάγο και στον Πυργετό με ομιλητή τον Α. Κανταρτζή, καθώς και περιοδείες σε Φαρκαδώνα, Κεραμίδι, Ζάρκο, Ράγγια, Μεγάρχη, Διπόταμο κ.α. Την Πέμπτη 14 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί και στα Τρίκαλα ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου με θέμα: «Η απάντηση του ΚΚΕ στα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα» όπου ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ