ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2022 - Κυριακή 3 Απρίλη 2022
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ εκφράζει αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό και είναι αντίθετο σε κάθε διχοτομική λύση

Με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Κύπρου συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή με αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ Κύπρου με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ συμμετείχαν η Μαρία Βασιλειάδου, αναπληρώτρια πρόεδρος, και ο Μορφάκης Σολωμονίδης, γενικός διευθυντής. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές συνέπειές του και έγινε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό και την αντίθεση του ΚΚΕ σε κάθε διχοτομική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αναφέρθηκε στις θέσεις του Κόμματος για Κύπρο ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς κατοχικά και άλλα ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Από την πλευρά του, ο Μ. Σιζόπουλος σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις με αφορμή την Ουκρανία και πώς τα δύο κόμματα θα συμβάλουν στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο και ότι θα συνεχιστούν οι επαφές και η ανταλλαγή απόψεων και για το Κυπριακό και γενικότερα προς όφελος των λαών Ελλάδας και Κύπρου.

Το Σάββατο κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» του Απρίλη

Το Σάββατο 2 Απρίλη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή», που στο εξώφυλλό του «δηλώνει» πως «Δεν θα πληρώσουμε τους ματωμένους στόχους του συστήματος! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!».

Και αυτόν τον μήνα είναι πλούσια η αρθρογραφία του περιοδικού σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με 13 σελίδες που «καλύπτουν» τα εξής θέματα:

  • Συναγερμός! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.
  • Ερωτήσεις - απαντήσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις θέσεις του ΚΚΕ.
  • Η συνέχιση της δημοσιογραφίας με άλλα, «βίαια» μέσα.
  • Αρθρο για το Προσφυγικό.
  • «Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» ή αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με τον λαό στην εξουσία;
  • Μελετώντας την πείρα των μπολσεβίκων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πλησιάζοντας προς τις φοιτητικές εκλογές, ο «Οδηγητής» φιλοξενεί αρθρογραφία για τον νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, καθώς και για την πραγματική «αναβάθμιση» των σπουδών των φοιτητών στα πρώην ΤΕΙ. Επίσης, πραγματοποιεί μια «σύγκριση» της κατάστασης στους φοιτητικούς συλλόγους όπου η «Πανσπουδαστική ΚΣ» είναι πρώτη δύναμη και σε αυτούς που πλειοψηφούν οι άλλες δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμα στον «Οδηγητή» του Απρίλη:

  • Ξεδιαλύνοντας το «μυστήριο» της ενεργειακής ακρίβειας και φτώχειας.
  • Συνέντευξη με τον ενορχηστρωτή του «Μουσικού Κουτιού», Γιάννη Δίσκο.
  • Η αφοσίωση της σοσιαλδημοκρατίας στην ΕΕ.
  • Συζητάμε συλλογικά, δρούμε μαχητικά: Για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς.
  • Συνέντευξη του «Οδηγητή» με νέους εργαζόμενους.
  • Ρεπορτάζ από εκδηλώσεις μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στην Αττική.
  • Ερχονται τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ.
  • Πάμε Γυμνάσιο!
  • Προσεγγίζοντας την εξάρτηση ως κοινωνικό φαινόμενο. Γιατί τελικά «φταίει ο καπιταλισμός»;
ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Τη Δευτέρα απολογείται η κατηγορούμενη παιδοκτόνος

Η διερεύνηση της αποκρουστικής υπόθεσης του θανάτου των τριών μικρών παιδιών από την Πάτρα, μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια, συνεχίζεται τη Δευτέρα, με την απολογία στην 18η ανακρίτρια της Ρούλας Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, και η οποία κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Νέος συνήγορος υπεράσπισης ορίστηκε από την ανακρίτρια ο δικηγόρος Κ. Ζάρδας, μετά την αποχώρηση από την υπόθεση του Απ. Λύτρα αλλά και του Ν. Ιωάννου. Η 33χρονη εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως δεν έχει σκοτώσει ούτε την Τζωρτζίνα, ούτε τα άλλα δύο παιδιά της.

Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης, με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας Αττικής να αναφέρει ότι από το σύνολο του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού προκύπτει ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας επήλθε συνεπεία χορήγησης θανατηφόρου ποσότητας κεταμίνης (ισχυρή τοξική ουσία). Αυτό συνέβη μέσα σε 20 λεπτά το πολύ, από τη στιγμή της χορήγησης και κατά το χρονικό αυτό διάστημα μαζί της ήταν μόνο η μητέρα της, ενώ από την εξέταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Παίδων, καθώς και από τον ιατρικό φάκελο της μικρής προκύπτει ότι δεν της χορήγησαν καμία ποσότητα κεταμίνης.

Στην έρευνα μπαίνουν και οι θάνατοι των δύο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας 3,5 χρόνων το 2019 στο Νοσοκομείο «Ελπίς» και της Ιριδας, 6 μηνών το 2021, στο σπίτι. Εξετάζεται επιπρόσθετα ο ρόλος δύο συγγενικών προσώπων, ενώ ο εν διαστάσει σύζυγος της κατηγορούμενης, Μάνος Δασκαλάκης, δηλώνει ότι θα τοποθετηθεί όταν γνωρίσει τη δικογραφία. Επίσης πολλά ερωτήματα υπάρχουν και για τον αιφνίδιο θάνατο της σπιτονοικοκυράς, όπου διέμενε η οικογένεια. Ευθύνες ενδέχεται να αναζητηθούν και για τους χειρισμούς αρμοδίων κρατικών λειτουργών ειδικά στην περίπτωση της Μαλένας.

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΠΑΕ
Τη Δευτέρα οι εκλογές του Συλλόγου Φοιτητών

Τις πρώτες του εκλογές θα πραγματοποιήσει από τη Δευτέρα 4 Απρίλη ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΙΠΑΕ με έδρα τη Σίνδο, παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης διεξαγωγής τους από τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν: Στο κτίριο των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας - Νοσηλευτικής της ΣΕΥ, στον 2ο όροφο, από 8.30 π.μ. έως 6 μ.μ. στις 4, 5, 7, 8 Απρίλη.

Κρίσεις στην αστυνομία

Κρίσεις στο σώμα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες, με αποστρατείες, προαγωγές και τοποθετήσεις σε νευραλγικές θέσεις. Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ορίστηκε ο αντιστράτηγος Κ. Σκούμας, ο οποίος προηγουμένως ήταν γενικός επιθεωρητής αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Αποστρατεύτηκαν ο Π. Τζεφέρης, διοικητής Ασφάλειας Αττικής, και ο Αττικάρχης Π. Σανιδάς.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία

Εκδηλώσεις με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τους βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφους διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Υπαίθρου Λάρισας και Καρδίτσας. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση της ΚΟ Υπαίθρου Λάρισας θα γίνει το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 19.30 στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Τυρνάβου (Χαιρωνείας 2), και της ΚΟ Καρδίτσας την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 20.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Παλαμά.

Επίσης, οι Κομματικές Οργανώσεις Γιάννουλης και Φαλάνης του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Δύο χρόνια πανδημία: Η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η πολιτική της κυβέρνησης και οι θέσεις του ΚΚΕ», το Σάββατο 2 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γιάννουλης. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ