ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Παρέμεινε στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Eurokinissi Sports

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στέφθηκε η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, νικώντας 11-7 την ισχυρή ισπανική Σαμπαντέλ στον τελικό του Φάιναλ 4 της Ευρωλίγκας στον Πειραιά. Είναι η τρίτη κατάκτηση στη διοργάνωση για τον Ολυμπιακό (η πρώτη ήταν το 2015) και ο 6ος ευρωπαϊκός τίτλος του συνολικά.

Κατακτώντας για δεύτερη συνεχή φορά τον τίτλο, ο Ολυμπιακός μπήκε στο κλειστό «κλαμπ» 7 μόλις ομάδων οι οποίες το έχουν πετύχει από το 1987 που ξεκίνησε η διοργάνωση. Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία για το ελληνικό γυναικείο πόλο μέσα σε λίγες μέρες, μετά την πρόσφατη κατάκτηση του Len Trophy από τον Εθνικό, και συνολικά ο 15ος ελληνικός τίτλος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Κυρίαρχος στον τελικό

Στον τελικό στο κολυμβητήριο του Πειραιά οι «ερυθρόλευκες» έδειξαν γιατί θεωρούνται η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη, κυριαρχώντας επί της Σαμπαντέλ, η οποία έχει κατακτήσει τον τίτλο πέντε φορές τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι παίκτριες του Αλεξάνταρ Τσίριτς έπαιξαν υποδειγματική άμυνα που εξουδετέρωσε όλα τα βασικά ατού της ισπανικής ομάδας, ενώ στην επίθεση είχαν εξαιρετικό πλουραλισμό, με πολλές παίκτριες να δίνουν λύσεις στο σκοράρισμα. Χάρη σ' αυτά ο Ολυμπιακός πήρε σημαντική διαφορά στα δύο πρώτα οκτάλεπτα (4-1, 5-2), ενώ στη συνέχεια, όταν η Σαμπαντέλ με αντεπίθεση μείωσε σε 7-5, έδειξε χαρακτήρα και δεν επέτρεψε στις Ισπανίδες να πλησιάσουν άλλο, σφραγίζοντας τον τίτλο.

Τα οκτάλεπτα: 4-1, 5-2, 8-5, 11-7.

Ολυμπιακός: Διαμαντοπούλου, Ε. Πλευρίτου 2, Σλίκινγκ, Ελευθεριάδου 2, Κανετίδου, Ξενάκη, Σιούτη, Μ. Πλευρίτου 1, Ράνι, Β. Πλευρίτου 2, Κρίστμας 1, Μυριοκεφαλιτάκη 3, Σταματοπούλου

Σαμπαντέλ: Εστερ, Ορτίθ, Γκαμες 1, Φαν ντερ Σλοτ 1, Σεράνο, Στέφενς 2, Σόχι, Γκαρσία, Φόρκα 1, Εγκενς, Πέρες 1, Γκονζάλες 1, Καράσκο

SUPER LEAGUE 1
Aνεβαίνει ο Παναθηναϊκός, ανάσανε η ΑΕΚ

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ήταν οι κερδισμένοι της 3ης αγωνιστικής των πλέι οφ της Super League 1, παίρνοντας πολύτιμους βαθμούς στη μάχη για την ευρωπαϊκή έξοδο, στην οποία ο Αρης έχασε κι άλλο έδαφος.

Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1 τον ΠΑΟΚ, του έσπασε το αήττητο 16 αγώνων, ανέβηκε 4ος και ενίσχυσε τις ευρωπαϊκές του βλέψεις. Οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο άντεξαν στην πίεση και τις ευκαιρίες του «Δικεφάλου του Βορρά» και με σκόρερ τους Αϊτόρ (34') και Χουανκάρ (64') πήραν τους τρεις βαθμούς, καθώς ο ΠΑΟΚ μπόρεσε μόνο να μειώσει με τον Ζίβκοβιτς (70'). Οι Θεσσαλονικείς διαμαρτύρονται για μη καταλογισμό πέναλτι υπέρ τους στο 9' (αρχικά δόθηκε, αλλά πάρθηκε πίσω μετά από χρήση VAR) και στο 84'.

Χωρίς νικητή έληξε το άλλο ντέρμπι της αγωνιστικής, στο Φάληρο, όπου ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έμειναν στο 1-1 (Καρβάλιο 30' - Σιμάνσκι 43') σε ένα καλό ματς, με ευκαιρίες εκατέρωθεν. Ο Ολυμπιακός παρά τη νέα μέτρια εμφάνιση και βαθμολογική απώλεια αύξησε κι άλλο τη διαφορά του στην κορυφή από τον ΠΑΟΚ, ενώ η ΑΕΚ έμεινε όρθια στη μάχη της Ευρώπης.

Στη Θεσσαλονίκη, στο γήπεδο Χαριλάου, ο Αρης υποχρεώθηκε σε νέα απώλεια, μένοντας στο 0-0 με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 70, ΠΑΟΚ 59, ΑΕΚ 48, Παναθηναϊκός 47, Αρης 47, ΠΑΣ 42.

Πλέι άουτ: Εξακολουθεί να ελπίζει ο Απόλλων

Για τη 2η αγωνιστική των πλέι άουτ ο ουραγός Απόλλων Σμύρνης πήρε πολύτιμη νίκη 1-0 επί του Παναιτωλικού και παραμένει ζωντανός στη μάχη για τη σωτηρία. Στο 2-2 έμειναν Βόλος και Ιωνικός στο Πανθεσσαλικό, σε ένα ματς που στιγματίστηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του παίκτη του Ρομέρο όταν του γύρισε η γλώσσα, με τον παίκτη του Βόλου ευτυχώς να αποφεύγει τα χειρότερα χάρη στην παρέμβαση των γιατρών και ειδικότερα του υπεύθυνου του ιατρικού τιμ του Ιωνικού, Χρ. Δάρα. Αλλα αποτελέσματα: Λαμία - ΟΦΗ 1-2, Αστέρας Τρίπολης - Ατρόμητος 0-0.

Η βαθμολογία: ΟΦΗ 40, Αστέρας Τρίπολης 39, Παναιτωλικός 32, Ιωνικός 30, Ατρόμητος 27, Λαμία 21, Απόλλων Σμύρνης 16.

ΑΓΓΛΙΑ
Οι οπαδοί της Λίβερπουλ υπέρ των απολυμένων ναυτεργατών

Την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους ναυτεργάτες της εταιρείας «P&O Ferries» εξέφρασαν οι οπαδοί της ιστορικής Λίβερπουλ στον πρόσφατο αγώνα της ομάδας τους με τη Γουτφορντ για το πρωτάθλημα της Premier League. Συγκεκριμένα, πριν την έναρξη της αναμέτρησης οι φίλοι των «κόκκινων» ανάρτησαν πανό στο «Ανφιλντ» που ανέγραφε «Οι ναυτεργάτες δεν είναι τραπεζικό υπόλοιπο, στεκόμαστε ενωμένοι».

Η «P&O Ferries» μέσα στον Μάρτη απέλυσε απροειδοποίητα 800 εργαζόμενους, και μάλιστα έστειλε προσωπικό ασφαλείας για να τους απομακρύνει από τα πλοία.

BASKET LEAGUE
Ξεχώρισαν «αιώνιοι» και Ηρακλής

Με σημαντικές εκτός έδρας νίκες σε Πυλαία και κλειστό Ανω Λιοσίων συνέχισαν, στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πριν από τη μεταξύ τους κομβική για την πρωτιά στην κανονική περίοδο αναμέτρηση την ερχόμενη βδομάδα. Ο Ολυμπιακός επικράτησε του ΠΑΟΚ με 84-73 ενώ ο Παναθηναϊκός της ΑΕΚ με 83-69. Στα αξιοσημείωτα της αγωνιστικής και η πολύτιμη νίκη του Ηρακλή επί του Αρη με 91-86 στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

Αλλα αποτελέσματα: Προμηθέας - Ιωνικός 88-84, Περιστέρι - Λάρισα 71-77. Αναβλήθηκε ο αγώνας Λαυρίου - Κολοσσού Ρόδου λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

  • Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 35, Ολυμπιακός 33, ΑΕΚ 28, Κολοσσός Ρόδου 27, Αρης 27, Προμηθέας 26, Λαύριο 25, Περιστέρι 25, Λάρισα 25, ΠΑΟΚ 24, Απόλλωνας Λάρισας 24, Ιωνικός 23, Ηρακλής 20.
SUPER LEAGUE 2
Στη Νίκη το ντέρμπι του Βόλου

Η επικράτηση της Νίκης Βόλου στο ντέρμπι της πόλης με τον Ολυμπιακό για τον 1ο όμιλο, και οι ισοπαλίες σε Καλλιθέα και Χανιά για τον 2ο, ήταν τα σημαντικότερα αποτελέσματα στην 28η αγωνιστική της Super League 2. Νικηφόρα συνέχισε ο πρωτοπόρος του 2ου ομίλου Λεβαδειακός, ρεπό είχε η Βέροια στον 1ο. Αναλυτικά:

1ος όμιλος:

Ολυμπιακός Β' - Πιερικός 3-0, Ολυμπιακός Βόλου - Νίκη Βόλου 1-2, ΠΑΟΚ Β' - Αλμωπός Αριδαίας 0-1, Ηρακλής - Απόλλων Πόντου 0-3, Πανσερραϊκός - Αναγέννηση Καρδίτσας 2-1, Απόλλων Λάρισας - Ξάνθη 0-0, Τρίκαλα - Καβάλα 0-2, ΑΕΛ - Θεσπρωτός 1-0.

Στη βαθμολογία προηγείται η Βέροια με 64 βαθμούς και ακολουθούν η ΑΕΛ με 56, η Ξάνθη, η Νίκη Βόλου και η Αναγέννηση Καρδίτσας με 44 κ.ο.κ.

2ος όμιλος:

Καλλιθέα - Καλαμάτα 0-0, Λεβαδειακός - Επισκοπή 1-0, Ηρόδοτος - Κηφισιά 3-2, Ζάκυνθος - Καραϊσκάκης 2-0, Χανιά - Εργοτέλης 0-0, Διαγόρας Ρόδου - Αστέρας Βλαχιώτη 2-0, Ιεράπετρα - Παναθηναϊκός Β' 2-0, Αιγάλεω - ΑΕΚ Β' 1-1.

Ρεπό είχε η Ρόδος.

Στη βαθμολογία προηγείται ο Λεβαδειακός με 56 β. και ακολουθούν η Καλλιθέα και τα Χανιά με 48, η Κηφισιά και η Καλαμάτα με 46 κ.ο.κ.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022
Κλήρωσαν οι όμιλοι της τελικής φάσης

Με τρεις θέσεις (σε Ευρώπη, Ασία και Νότια Αμερική) να εκκρεμούν, πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα του Κατάρ η κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ που θα πραγματοποιηθεί από 21 Νοέμβρη μέχρι 18 Δεκέμβρη 2022. Μιας διοργάνωσης που θυμίζουμε ότι της έχουν ρίξει βαριά σκιά οι θάνατοι χιλιάδων εργατών (περίπου 15.000 με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία), κυρίως μεταναστών από άλλες χώρες της Ασίας στα έργα υποδομής, εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης και ως αποτέλεσμα των αδυσώπητων πρακτικών για το μεγαλύτερο κέρδος - υπό την ανοχή των διοργανωτών και της αρμόδιας FIFA - των πολυεθνικών και των μεγαλοργολάβων που εμπλέκονται στα έργα.

Οι όμιλοι

1ος: Κατάρ, Εκουαδόρ, Σενεγάλη, Ολλανδία. 2ος: Αγγλία, Ιράν, ΗΠΑ, Ουαλία ή Σκωτία/Ουκρανία. 3ος: Αργεντινή, Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Πολωνία. 4ος: Γαλλία, Περού ή ΗΑΕ/Αυστραλία, Δανία, Τυνησία. 5ος: Ισπανία, Κόστα Ρίκα ή Νέα Ζηλανδία, Γερμανία, Ιαπωνία. 6ος: Βέλγιο, Καναδάς, Μαρόκο, Κροατία. 7ος: Βραζιλία, Σερβία, Ελβετία, Καμερούν. 8ος: Πορτογαλία, Γκάνα, Ουρουγουάη, Νότια Κορέα.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
Νικητής ξανά ο ΠΑΟΚ

Κυπελλούχος Ελλάδας στο βόλεϊ ανδρών αναδείχθηκε για μία ακόμα χρονιά ο ΠΑΟΚ, νικώντας τον Φοίνικα Σύρου με 3-0 σετ (25-18, 33-31, 25-19) στον τελικό του Φάιναλ 4 στο κλειστό της Γλυφάδας. Είναι το 4ο Κύπελλο στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ο οποίος κατακτά συνεχώς το τρόπαιο από το 2018 μέχρι σήμερα, με ανάπαυλα το 2020 και το 2021, όταν λόγω πανδημίας η διοργάνωση δεν πραγματοποιήθηκε.

Στον τελικό ο ΠΑΟΚ, με αέρα από τη μεγάλη του νίκη στον ημιτελικό επί του Ολυμπιακού με 3-2, κυριάρχησε επί του Φοίνικα, ο οποίος είχε αποκλείσει τον Πήγασο Πολίχνης με το ίδιο σκορ. Με πρωταγωνιστή τον Ραφαήλ Κουμεντάκη οι Θεσσαλονικείς υπερίσχυσαν σε βασικούς τομείς, όπως το σερβίς και η άμυνα, ενώ βρήκαν και τις λύσεις στα κρίσιμα σημεία του δεύτερου σετ, το μόνο ουσιαστικά στο οποίο ο Φοίνικας έδωσε μάχη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ