ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
Σελ. /28
«ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ»
«Οι φοιτητικές εκλογές να γίνουν στις 18 Μάη χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας!»

«Οι φοιτητικές εκλογές να γίνουν στις 18 Μάη χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας!», τονίζει η «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε ανακοίνωσή της, με την οποία αναφέρεται στην πρότασή της για τις εκλογές και καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα να πάρουν στα χέρια τους τη διεξαγωγή τους. Τονίζεται αναλυτικά: «Φέτος θα πραγματοποιηθούν φοιτητικές εκλογές σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους. Ολοι οι φοιτητές και ειδικά του 1ου, 2ου και 3ου έτους για πρώτη φορά, θα έχουμε την ευκαιρία να εκλέξουμε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων μας, αλλά και να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και ενίσχυσης του αγώνα για τα δικαιώματά μας που βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων.

Οι εκλεγμένοι με την "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" προτείναμε τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Μάη στους συλλόγους, διά ζώσης, εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με την τήρηση όλων των δημοκρατικών διαδικασιών και χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Την πρόταση αυτή απορρίπτει η ΔΑΠ, η οποία επιχειρεί πλέον ανοιχτά να υπονομεύσει τις φοιτητικές εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές με παρουσία αστυνομικών δυνάμεων! Μάλιστα, στελέχη της ΔΑΠ φτάνουν στο σημείο να λένε προκλητικά ότι "δεν θα είναι και μέσα στο παραβάν"!

Την ίδια ώρα η ΔΑΠ, μαζί με την ηγεσία των ΕΑΑΚ, δεν αναγνωρίζει δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες που αποφασίζονται από τους ίδιους τους φοιτητές, όπως στον Σύλλογο Επιστημών Υγείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ενάντια στην κατάσταση εκφυλισμού, νοθείας και τραμπουκισμών που για χρόνια επικρατούσε στο Ιδρυμα με ευθύνη της ΔΑΠ.

Οι ηγεσίες της ΠΑΣΠ και των ΕΑΑΚ επιλέγουν να παίξουν το παιχνίδι της ΔΑΠ, αναβάλλοντας ξανά και ξανά την απόφαση για τις εκλογές.

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα να πάρουν στα χέρια τους τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών!

- Να εμποδίσουν κάθε σχέδιο της κυβέρνησης να υπονομεύσει τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων!

- Να εκλέξουν εφορευτικές επιτροπές που θα εξασφαλίζουν την ομαλή και δημοκρατική διαδικασία των φοιτητικών εκλογών, μέσα από εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες θα γίνουν γόνιμη κριτική και απολογισμός του συλλόγου και των μελών του ΔΣ στους φοιτητές.

- Να μην επιτρέψουν αντιδημοκρατικές πρακτικές και νοθείες, στις οποίες εδώ και χρόνια πρωτοστατούν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ σε μια σειρά Ιδρύματα.

Η καλύτερη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και στην αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι η μαζική συμμετοχή και στήριξη στο ψηφοδέλτιο της "Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας" στις φοιτητικές εκλογές».

ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Καλλιτεχνική διαμαρτυρία για όσα έχουν ανάγκη

Eurokinissi

Μέσα από μία καλλιτεχνική διαμαρτυρία που διοργανώθηκε χτες στο κέντρο της Αθήνας, οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων ξεδίπλωσαν το ταλέντο, την αγάπη για την τέχνη και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους με επίκεντρο τις ανάγκες των σχολείων τους.

Η κινητοποίηση έβαλε στο προσκήνιο ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων για λύσεις σε χρόνια και καθημερινά προβλήματα των σχολείων και των μαθητών τους και καταγράφονται σε αναλυτικό υπόμνημα της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Χαρακτηριστικά, σημειώνεται πως τα καλλιτεχνικά σχολεία είναι τα μόνα σχολεία στην Ελλάδα στα οποία τα 2/3 των μαθητών δεν κάνουν μάθημα τις μισές διδακτικές ώρες κάθε μέρα για το μισό σχολικό έτος. Επίσης, αναδεικνύεται το θέμα των κτιριακών υποδομών, καθώς και της μεταφοράς των μαθητών.

Την ίδια στιγμή ανικανοποίητο παραμένει το αίτημα για απονομή κατατακτήριων εγγράφων στους αποφοίτους, ώστε να αναγνωρίζεται υποχρεωτικά το επίπεδο των μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών, ενώ η Υπουργική Απόφαση για τη διεξαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων στα αντικείμενα της Αρμονίας, της Βυζαντινής Μουσικής και των Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων έχει εφαρμοστεί μόνο μία φορά από το 1999 που εκδόθηκε, με αποτέλεσμα όσοι επιθυμούν να αναγνωρίσουν το επίπεδο σπουδών τους και να αποκτήσουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, υποχρεώνονται να καταφύγουν στην ωδειακή εκπαίδευση, να αναλάβουν το κόστος κατατακτηρίων εξετάσεων και να φοιτήσουν για τουλάχιστον ένα έτος σε αναγνωρισμένο από το κράτος ωδείο.

Eurokinissi

Σε αυτή την ιδιαίτερη διαμαρτυρία έδωσαν το «παρών» μαθητές μουσικών σχολείων με μουσικά όργανα και τραγούδι, καλλιτεχνικών με πολύμορφα δρώμενα, μαζί με τους γονείς και εκπαιδευτικούς τους. Μαζί τους βρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών, της ΑΣΓΜΕ, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Με νέο διπλό τεύχος κυκλοφορεί «το κόκκινο Αερόστατο»

Το νέο, 24ο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, κυκλοφορεί από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και ανταμώνει ξανά με τους φίλους του για να καλωσορίσουν μαζί την άνοιξη και να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών.

Λίγο μετά το έκτακτο δωρεάν δεκαεξασέλιδο τεύχος που κυκλοφόρησε ειδικά για το θέμα του πολέμου, το «κόκκινο Αερόστατο» επιστρέφει και πάλι «διπλό», καθώς το δώρο αυτού του τεύχους είναι μια ανθολογία διηγημάτων με τίτλο: «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ΕΙΡΗΝΗ τυλιγμένη...».

Στην πλούσια θεματολογία του περιοδικού τα παιδιά θα βρουν θέματα που θα τα ενθουσιάσουν. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νέα και ανταποκρίσεις από δραστηριότητες των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου»: Ουκρανία: Εσείς ρωτάτε... και το «κόκκινο Αερόστατο» απαντά, συνέντευξη με τον Ιβάν Σβιτάιλο, κόμικ για την 9η Μάη, το Δ' Μέρος του αφιερώματος «Εργαζόμενος άνθρωπος: Σ' αυτόν ανήκει ο κόσμος!», τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο και πολλά ακόμα! Επίσης, ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα με αποσπάσματα από 11 βιβλία που έχουν ανακατευτεί για να φτιάξουν οι φίλοι του περιοδικού τις δικές τους ιστορίες.

Η αγάπη για το διάβασμα είναι σταθερά εξάλλου στο επίκεντρο του «κόκκινου Αερόστατου», που με το δώρο αυτού του τεύχους προσφέρει 4 ιστορίες που δημοσιεύονται για πρώτη φορά με σκοπό να εμπλουτίσουν τη συζήτηση με τα παιδιά για όλα όσα συμβαίνουν, να φωτίσουν επίκαιρες πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για τα διηγήματα: «Η αλυσίδα» του Στρατή Δουνιά, «Πολεμικά ΧΑΧΑνητά» της Μαριλίζας Λούντζη, «Ο χαρτογράφος» της Γιούλης Μπάχρεχ, «Θα τα πάρουμε μαζί μας» της Μαρίας Παπαγιάννη.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εγκαινιάζεται το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Ανδρέας Λυκουρίνος»

Η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες, τον λαό της περιοχής να συναντηθούν στα εγκαίνια του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καισαριανή «Ανδρέας Λυκουρίνος», την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «Οι εργασίες για τη δημιουργία του Στεκιού μας ολοκληρώθηκαν με μεράκι, κέφι και τη συμβολή μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Φιλοδοξία μας τώρα είναι ο χώρος αυτός, στην καρδιά της Καισαριανής (Ερυθρού Σταυρού 29, δίπλα στο Σκοπευτήριο) να συμβάλει στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στην ανάγκη για πολιτισμό και πολιτιστική δημιουργία για τη νεολαία της περιοχής, που ασφυκτιά στις σημερινές συνθήκες. (...)

Επιλέξαμε ως τοποθεσία την Καισαριανή, την ιστορική γειτονιά στο κέντρο των Ανατολικών Συνοικιών, χτισμένη με τον πόνο της προσφυγιάς, κέντρο της ΕΑΜικής Αντίστασης. Μια γειτονιά συνυφασμένη με τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, με την αλύγιστη νεολαία στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. (...)

Με το όνομα του Στεκιού μας και το σχέδιο του λογότυπου του, θέλουμε να τιμήσουμε τον Ανδρέα Λυκουρίνο, τον νεότερο εκτελεσμένο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τον 14χρονο ΕΠΟΝίτη, που στις 5 του Σεπτέμβρη 1944 εκτελέστηκε μαζί με την Ηρώ Κωνσταντοπούλου και άλλους 48 αγωνιστές που κρατούνταν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Ο Ανδρέας στον δρόμο για την εκτέλεση βρήκε τρόπο να πετάξει ένα σημείωμα που έγραφε: "Μπαμπά με πάνε για εκτέλεση μαζί με τους (αναφέρει ονόματα). Ειδοποίησε παρακαλώ τα σπίτια τους. Μη στενοχωριέστε. Ανδρέας". Τους εκτελούσαν πέντε - πέντε και μόλις είδε τον Γερμανό να κατεβάζει το πολυβόλο του, καθώς ήταν μικρός στο μπόι σηκώθηκε στις μύτες των ποδιών του για να φθάσει στο ύψος της κάννης...».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης εγκαινίων θα περιλαμβάνει:

Χαιρετισμό από τον Παναγιώτη Κοσκινά, μέλος του ΣΠ Αττικής και Γραμματέα της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ.

Ομιλία από τον Ιάσονα Φανό, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της ΟΠ Αττικής.

Συναυλία αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι

Hip Hop Livε! Με τους Retro, Rhyme Riot, Φρανκ, Drugitiz

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ
Συνεχίζονται με μαζικότητα

Με τη μαζική προσέλευση εκατοντάδων φοιτητών της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) του ΔΙΠΑΕ στις κάλπες ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα των εκλογών για την ανάδειξη ΔΣ στον Σύλλογο Φοιτητών. Οι εκλογές θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Απρίλη, στην κεντρική είσοδο της σχολής τις ώρες 8 π.μ. - 6 μ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κοσμητεία της Σχολής εμμένει στην πρωτοφανή της στάση να μην παρέχει στον Φοιτητικό Σύλλογο τους εκλογικούς καταλόγους αλλά ούτε καν αίθουσα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών! Και όλα αυτά ενώ η νομιμότητα της σύστασης και των εκλογών του συλλόγου έχει αναγνωριστεί και από τη νομική υπηρεσία του ιδρύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ