ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
Τώρα μιλάει ο λαός, με την κλιμάκωση της πάλης και των διεκδικήσεων

RIZOSPASTIS

Δεν ήταν μια ακόμα απεργία η χτεσινή... Η μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση, οι πάνω από 70 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με συμμετοχή εργατόκοσμου και ανέργων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, μετατρέπονται σε σταθμό κλιμάκωσης της πάλης για το επόμενο διάστημα, μπροστά και στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Το «δεν πάει άλλο» με την ακρίβεια, με τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της ελληνικής εμπλοκής και των κυρώσεων που φορτώνονται στον λαό είναι που βγάζει μαζικά στον δρόμο την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι η μάχη για την επιβίωση του λαού, που καθημερινά γίνεται όλο και πιο δύσκολη, που όπως αποδείχθηκε και χτες βάζει σε κίνηση νέες δυνάμεις, εργαζόμενους που τώρα το παίρνουν απόφαση, συσπειρώνονται στα σωματεία τους και μπαίνουν στην πάλη, οργανώνουν την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση.

Μεγάλοι χώροι δουλειάς νέκρωσαν σε όλη τη χώρα, σε εργοστάσια σταμάτησε η παραγωγή, εργοτάξια δεν δούλεψαν, μέσα μαζικής μεταφοράς και βαπόρια ακινητοποιήθηκαν, σχολεία δεν λειτούργησαν. Ετσι, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, με την αγωνιστική τους παρουσία στους δρόμους, απέρριψαν τα καλέσματα «υπομονής» που τους απευθύνουν κυβέρνηση και εργοδοσία για να περάσει τάχα «κι αυτός ο κάβος». Εδειξαν για μια ακόμα φορά την αστείρευτη δύναμη που έχουν στα χέρια τους, ότι αυτά τα χέρια είναι που κινούν τα πάντα, ότι χωρίς αυτούς «γρανάζι δεν γυρνά».


Είναι η ίδια δύναμη, που με τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή ανέδειξε ξανά τον έναν και μοναδικό δρόμο για να αχρηστευτούν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, όπως ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά, ο οποίος αφού πρώτα καταδικάστηκε στη συνείδηση της εργατικής τάξης, χτες έγινε και στην πράξη κουρελόχαρτο, δεν εφαρμόστηκαν πουθενά οι απεργοσπαστικές του διατάξεις.

Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, τα σωματεία τους, μαζί με όλο τον λαό τα έβαλαν με το «μονομπλόκ» που έχουν απέναντί τους. Εδωσαν απάντηση σε κεφάλαιο και κυβέρνηση, στα αστικά κόμματα και τις συμμαχίες τους. Και σε αυτές τις συνθήκες, της λεγόμενης «πολεμικής οικονομίας», των εκβιασμών για τα «χειρότερα», των καλεσμάτων «συναίνεσης» και του «δεν είναι η ώρα για διεκδικήσεις» έδειξαν ότι υπάρχει η διέξοδος της οργανωμένης, συντονισμένης πάλης «από τα κάτω», μέσα από τα σωματεία. Οτι το κύμα ακρίβειας που τσακίζει τον λαό θα αντιμετωπιστεί μέσα από τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για ΣΣΕ, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, σε σύγκρουση με μια πολιτική που από τη μία σπέρνει τη φτώχεια και από την άλλη μοιράζει μερικά ψίχουλα για να τα ξαναπάρει πίσω από διαφορετική τσέπη.


MotionTeam

Επιβεβαίωσαν ότι η εναντίωση στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο θανάτου δεν αποτελεί κάποια «παραφωνία», όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν τα αστικά επιτελεία και τα κάθε λογής παπαγαλάκια τους, που επειδή δεν καταφέρνουν να πείσουν τον λαό αμολάνε τα ΜΑΤ για να τον ξυλοφορτώσουν, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη. Οτι αυτή η διεκδίκηση, η οποία με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, εκφράζει τον πόθο του λαού να μην πληρώσει και με το αίμα του μια βάρβαρη στρατηγική που μέχρι σήμερα την πληρώνει με τον ιδρώτα του, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανεργία, τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

Οι επόμενες μέρες και βδομάδες είναι κρίσιμες, για την ένταση της πάλης, για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην ακρίβεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μην υπάρχει χώρος δουλειάς, κλάδος, γειτονιά και πόλη που δεν θα εκφραστεί μαζικά η αναμέτρηση με κυβέρνηση και εργοδοσία.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αμεση κλιμάκωση μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά!

Στις 10.30 π.μ., στο Σύνταγμα, η συγκέντρωση της Αθήνας την Κυριακή της Πρωτομαγιάς

Τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς σε όλη την Ελλάδα, τους χιλιάδες εργαζόμενους που πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις χαιρετίζει το ΠΑΜΕ. Και καλεί από σήμερα τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικάτων να συνεδριάσουν και να οργανώσουν τα επόμενα βήματά τους, την κλιμάκωση των αγώνων, μπροστά στην Πρωτομαγιά.

«Η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) απεργία είναι έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία, που όλοι μαζί τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους ότι τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, δεν είναι ώρα για αυξήσεις και για αγώνες που θα αναχαιτίσουν το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημά τους. Δίνουμε το χέρι ειδικά σε όσους αντιμετώπισαν αυτές τις μέρες στα ίσα την εργοδοτική βία και τις απειλές, όσους προσπέρασαν αγωνιστικά την προσπάθεια της εργοδοσίας να δημιουργήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς με βάση τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έσπασαν ξανά τα μούτρα τους. Οι διατάξεις παρεμπόδισης στο απεργιακό δικαίωμα έμειναν πάλι στα χαρτιά. Πετάχτηκαν ξανά από τους εργαζόμενους στα σκουπίδια», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

«Σήμερα (σ.σ. χτες) οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαχητικά ενάντια στο κύμα ακρίβειας, για αυξήσεις στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές ενέργειες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους που αρνούνται να υπηρετήσουν τους σκοπούς των ΝΑΤΟικών μακελάρηδων, μεταφέροντας πολεμικό υλικό έξω από τα σύνορα της χώρας, όπως έγινε από εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

«Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά!», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, τα ΔΣ των συνδικάτων να συνεδριάσουν και να οργανώσουν το επόμενο βήμα, με άμεση κλιμάκωση των αγώνων, την απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

«Το μήνυμα του διεκδικητικού αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας με μέτρα που θα ανακουφίζουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια και η εναντίωση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πρέπει να κυριαρχήσουν στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων, την Κυριακή της Πρωτομαγιάς, στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και σε κάθε πόλη της χώρας», καταλήγει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ