Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
Τώρα μιλάει ο λαός, με την κλιμάκωση της πάλης και των διεκδικήσεων

RIZOSPASTIS

Δεν ήταν μια ακόμα απεργία η χτεσινή... Η μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση, οι πάνω από 70 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με συμμετοχή εργατόκοσμου και ανέργων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, μετατρέπονται σε σταθμό κλιμάκωσης της πάλης για το επόμενο διάστημα, μπροστά και στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Το «δεν πάει άλλο» με την ακρίβεια, με τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της ελληνικής εμπλοκής και των κυρώσεων που φορτώνονται στον λαό είναι που βγάζει μαζικά στον δρόμο την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι η μάχη για την επιβίωση του λαού, που καθημερινά γίνεται όλο και πιο δύσκολη, που όπως αποδείχθηκε και χτες βάζει σε κίνηση νέες δυνάμεις, εργαζόμενους που τώρα το παίρνουν απόφαση, συσπειρώνονται στα σωματεία τους και μπαίνουν στην πάλη, οργανώνουν την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση.

Μεγάλοι χώροι δουλειάς νέκρωσαν σε όλη τη χώρα, σε εργοστάσια σταμάτησε η παραγωγή, εργοτάξια δεν δούλεψαν, μέσα μαζικής μεταφοράς και βαπόρια ακινητοποιήθηκαν, σχολεία δεν λειτούργησαν. Ετσι, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, με την αγωνιστική τους παρουσία στους δρόμους, απέρριψαν τα καλέσματα «υπομονής» που τους απευθύνουν κυβέρνηση και εργοδοσία για να περάσει τάχα «κι αυτός ο κάβος». Εδειξαν για μια ακόμα φορά την αστείρευτη δύναμη που έχουν στα χέρια τους, ότι αυτά τα χέρια είναι που κινούν τα πάντα, ότι χωρίς αυτούς «γρανάζι δεν γυρνά».


Είναι η ίδια δύναμη, που με τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή ανέδειξε ξανά τον έναν και μοναδικό δρόμο για να αχρηστευτούν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, όπως ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά, ο οποίος αφού πρώτα καταδικάστηκε στη συνείδηση της εργατικής τάξης, χτες έγινε και στην πράξη κουρελόχαρτο, δεν εφαρμόστηκαν πουθενά οι απεργοσπαστικές του διατάξεις.

Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, τα σωματεία τους, μαζί με όλο τον λαό τα έβαλαν με το «μονομπλόκ» που έχουν απέναντί τους. Εδωσαν απάντηση σε κεφάλαιο και κυβέρνηση, στα αστικά κόμματα και τις συμμαχίες τους. Και σε αυτές τις συνθήκες, της λεγόμενης «πολεμικής οικονομίας», των εκβιασμών για τα «χειρότερα», των καλεσμάτων «συναίνεσης» και του «δεν είναι η ώρα για διεκδικήσεις» έδειξαν ότι υπάρχει η διέξοδος της οργανωμένης, συντονισμένης πάλης «από τα κάτω», μέσα από τα σωματεία. Οτι το κύμα ακρίβειας που τσακίζει τον λαό θα αντιμετωπιστεί μέσα από τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για ΣΣΕ, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, σε σύγκρουση με μια πολιτική που από τη μία σπέρνει τη φτώχεια και από την άλλη μοιράζει μερικά ψίχουλα για να τα ξαναπάρει πίσω από διαφορετική τσέπη.


MotionTeam

Επιβεβαίωσαν ότι η εναντίωση στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο θανάτου δεν αποτελεί κάποια «παραφωνία», όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν τα αστικά επιτελεία και τα κάθε λογής παπαγαλάκια τους, που επειδή δεν καταφέρνουν να πείσουν τον λαό αμολάνε τα ΜΑΤ για να τον ξυλοφορτώσουν, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη. Οτι αυτή η διεκδίκηση, η οποία με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, εκφράζει τον πόθο του λαού να μην πληρώσει και με το αίμα του μια βάρβαρη στρατηγική που μέχρι σήμερα την πληρώνει με τον ιδρώτα του, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανεργία, τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

Οι επόμενες μέρες και βδομάδες είναι κρίσιμες, για την ένταση της πάλης, για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην ακρίβεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μην υπάρχει χώρος δουλειάς, κλάδος, γειτονιά και πόλη που δεν θα εκφραστεί μαζικά η αναμέτρηση με κυβέρνηση και εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ