Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο «πόδι» τα σωματεία στην Ηπειρο που κλιμακώνουν με μια σειρά από πρωτοβουλίες

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Νέκρωσαν» μια σειρά εργασιακών χώρων σε όλη την Ηπειρο χτες, με τους εργαζόμενους να δίνουν το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στα Γιάννενα από τα ξημερώματα τα σωματεία βρέθηκαν στη ΔΕΗ, στο «My Market», τη ΔΕΥΑ. Παράλληλα μεγάλοι βιομηχανικοί χώροι, όπως τα «Πλαστικά Θράκης», η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», η Ανακύκλωση και άλλοι, έκλεισαν. Σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου, στο κενό έπεσε η προσχεδιασμένη απεργοσπαστική επίθεση της εργοδοσία της φαρμακοβιομηχανίας «Help» απέναντι στην απεργιακή φρουρά του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων που συμπαραστεκόταν στους απλήρωτους εργαζόμενους της εταιρείας. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, προκλητική ήταν η συνδρομή και κάλυψη της αστυνομίας στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας φτάνοντας στο σημείο να συλλάβει απεργό, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέμβαση της διοίκησης του ΕΚ Ιωαννίνων.

Η απεργιακή συγκέντρωση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων απεργών από όλους τους κλάδους, μετατράπηκε σε μαχητικό ξέσπασμα με τη μαζική συμμετοχή φοιτητικών και αγροτικών συλλόγων, ενώ ξεχώρισε και η μαζική παρουσία αυτοαπασχολούμενων από τα συνεργεία αυτοκινήτων. Στη συγκέντρωση ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου να καλέσει σε πλατιά σύσκεψη όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων δημόσιου, ιδιωτικού φορέα, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών την Τετάρτη 13 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. για την οργάνωση της αλληλεγγύης απέναντι στις συνέπειες της ακρίβειας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην Αρτα στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, ενώ ενδεικτικό είναι ότι έκλεισαν όλα τα καταστήματα της πόλης συμμετέχοντας στη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Βιοτεχνών - Επαγγελματιών Αρτας.

Αντίστοιχα στην Ηγουμενίτσα, σε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, με τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, μαχητικό «παρών» έδωσαν εργάτες από τις ιχθυοκαλλιέργειες, τους ΟΤΑ και ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Στην Πρέβεζα εργατικά σωματεία βρέθηκαν στη βιομηχανία τροφίμων «Fopen», ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση, με τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, συμμετείχε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Οι συνδικαλιστικοί φορείς ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου το Σάββατο 16 Απρίλη στις 6 μ.μ. με πορεία στην πόλη της Πρέβεζας.

Σε Κρήτη και άλλα νησιά

Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τα σωματεία βρέθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από εργασιακούς χώρους, σπάζοντας την εργοδοτική τρομοκρατία. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λέσβο και άλλα νησιά
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λέσβο και άλλα νησιά
Στα Χανιά, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς επαγγελματιών και αγροτοκτηνοτρόφων πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, σωματείων, φορέων και συλλόγων στην πλατεία Σαπφούς. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μπάμπης Ντινενής, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία, ΕΒΕ, συνταξιούχους και φοιτητές. Τη συγκέντρωση «έντυσε» μουσικά με την κιθάρα του ο φοιτητής Νικηφόρος Μπέσιος. Ακολούθησε πορεία προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου υπήρχαν δυνάμεις των ΜΑΤ, γεγονός που καταγγέλθηκε από τον Θοδωρή Ασλανίδη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, απαιτώντας να φύγουν από τον χώρο, όπως και έγινε.

Με συνθήματα ενάντια στον πόλεμο έγινε η απεργιακή συγκέντρωση στη Σάμο. «Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», έγραψε στο πανό του το Εργατικό Κέντρο.

Στην Κέρκυρα από τα ξημερώματα το Συνδικάτο Οικοδόμων έδωσε τη μάχη της απεργίας σε μεγάλες υπό ανακαίνιση ξενοδοχειακές μονάδες. Στη Λευκάδα η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στον Αγιο Μηνά με τη συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και της ΕΛΜΕ, ενώ η πορεία κατέληξε έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ