ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2022 - Κυριακή 17 Απρίλη 2022
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέα κλιμάκωση της κατοχικής βίας κατά των Παλαιστινίων

Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ

Copyright 2022 The Associated

Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ
Με νέα αιματηρή κλιμάκωση της βίας των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων έρχεται αντιμέτωπος τις τελευταίες βδομάδες ο Παλαιστινιακός λαός, ιδιαίτερα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Από τα τέλη Μάρτη τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από ισραηλινά πυρά, μεταξύ των οποίων αρκετοί έφηβοι, ακόμα και άοπλες πολύτεκνες μητέρες. Οι κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν την τρομοκρατία, με επιδρομές σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στα περίχωρα παλαιστινιακών πόλεων όπως η Τζενίν και η Ναμπλούς, με συλλήψεις και τραυματισμούς δεκάδων Παλαιστινίων.

Την Παρασκευή, δεκάδες Ισραηλινοί εισέβαλαν στο εσωτερικό του τεμένους Αλ Ακσα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 153 ανθρώπων και τις συλλήψεις 400 άλλων.

Ως πρόσχημα για την κλιμάκωση της κατοχικής βίας αξιοποιούνται οι τέσσερις «περίεργες» ένοπλες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Ισραήλ από Αραβες Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, προκαλώντας τον θάνατο 14 ατόμων, εκ των οποίων δύο Αραβες αστυνομικοί ισραηλινής υπηκοότητας και δύο Ουκρανοί Εβραίοι. Οι επιθέσεις εμφανίζεται να έγιναν από μεμονωμένα άτομα, ενώ καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την πραγματοποίησή τους.

Παράλληλα, έντονες διεργασίες καταγράφονται στο εσωτερικό της ισραηλινής πολυκομματικής κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Ν. Μπένετ, την ώρα που εντείνει την καταστολή κατά των Παλαιστινίων.

Στις αρχές του μήνα, η ισραηλινή κυβέρνηση έχασε την υποστήριξη της Ιντίτ Σίλμαν, που έχει εκλεγεί βουλευτής με το κόμμα «Γιαμίνα» του πρωθυπουργού, χάνοντας έτσι την ισχνή πλειοψηφία μιας έδρας που διατηρούσε στο Κοινοβούλιο.

Πλέον, σε συνθήκες έντασης της κατοχικής βίας, τα σοβαρά γεγονότα στο τέμενος Αλ Ακσα ανάγκασαν σε αντιδράσεις κόμματα που στηρίζουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση, με πρώτο το μικρό ισλαμικό κόμμα Ρά'αμ του Μανσούρ Αμπάς, που προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες, και κυρίως αυτές που αφορούν «τα αποκλειστικά δικαιώματα» των μουσουλμάνων στο τέμενος Αλ Ακσα «είναι κόκκινη γραμμή» και μπορεί να έχουν «συνέπειες». Βουλευτές του κόμματος αυτού απείλησαν με παραίτηση ή και άρση της υποστήριξης του κοινοβουλευτικού έργου της κυβέρνησης.

Το ίδιο διάστημα η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε πως συγκαλεί την Κυριακή έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, προειδοποιώντας πως μπορεί να πάρει «στρατηγικές αποφάσεις» στο φόντο της κλιμακούμενης ισραηλινής επιθετικότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην υπόλοιπη Δυτική Οχθη.

Μέλη της ΚΕ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), όπως ο Χ. αλ Σέικχ, καταδίκασαν την κλιμάκωση της βίας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, τονίζοντας πως «η σφαγή δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή». Ο αλ Σέικχ έκανε παράλληλα έκκληση σε όλα τα παλαιστινιακά κόμματα και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της «Χαμάς», να αντιμετωπίσουν «ενωμένοι την επιθετικότητα που εξαπολύεται υπό διεθνή κάλυψη».

Νωρίτερα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, δήλωσε πως οι αποφάσεις του ΟΗΕ «δεν είναι πλέον επαρκείς και η κατοχή ωθεί τα πράγματα σε αδιέξοδο». Επίσης, χαρακτήρισε τα γεγονότα στο Αλ Ακσα «σοβαρή εξέλιξη, πράξη ιεροσυλίας που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στον Παλαιστινιακό λαό», ενώ απαίτησε «άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας».

Η νέα φάση κλιμάκωσης της βίας των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη σημειώνεται ένα χρόνο μετά από ανάλογη φάση κλιμάκωσης που οδήγησε τελικά στους 11ήμερους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με πάνω από 250 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες και αστέγους.

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα αποστολή των ΗΠΑ σε Ταϊβάν, Αυστραλία και Ιαπωνία

Η Ταϊβάν είναι «μια χώρα παγκόσμιας σημασίας, με παγκόσμιες συνέπειες, παγκόσμιο αντίκτυπο και γι' αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ασφάλεια της Ταϊβάν έχει επιπτώσεις με παγκόσμιο χαρακτήρα για όσους την θέλουν ασθενή», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ την Παρασκευή από την Ταϊπέι, όπου συμμετείχε σε νέα επίσκεψη αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου στο νησί.

Η 6μελής αντιπροσωπεία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-βεν, η οποία εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Δήλωσε δε πως «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε ότι οι δημοκρατίες πρέπει να δώσουν ώθηση στις συμμαχίες τους και ότι συλλογικά μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τις απειλές που συνιστούν αυταρχικά καθεστώτα τα οποία θέλουν να διαταράξουν την περιφερειακή ειρήνη».

Στις δηλώσεις του ο Μενέντεζ επιδοκίμασε τον ρόλο της Ταϊβάν ειδικά στον τομέα της κατασκευής ημιαγωγών (μικροτσίπ) και σημείωσε ότι αν αλλάξει το καθεστώς που σήμερα επικρατεί στο νησί οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Σχολίασε δε κατά τ' άλλα ότι «εμείς δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με την Κίνα, όπως πιστεύω ότι και η Ταϊβάν δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κίνα».

Η αμερικανική αντιπροσωπεία προηγουμένως είχε επαφές στην Αυστραλία, δηλώνοντας σε τοπικά ΜΜΕ ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας αυτήν την περίοδο συζητά για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό.

Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ (π.χ. «South China Morning Post»), η αντιπροσωπεία εξέφρασε ανησυχία ότι οι Νήσοι Σολομώντα θα μετατραπούν σε «κινεζική ιδιοκτησία» αν προχωρήσουν τα σχέδια της Κίνας να αναπτύξει στρατιωτικές υποδομές εκεί, μετά και από τη νέα «αμυντική» συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές.

Ακόμα, οι Αμερικανοί βουλευτές είπαν ότι επρόκειτο να βρεθούν και στην Ιαπωνία για «συζητήσεις σε βάθος» σχετικά με τη θέση της Ιαπωνίας στη «μεταβαλλόμενη δυναμική στον Ινδο-Ειρηνικό» και το πώς και εκείνη αντιλαμβάνεται τα δικά της συμφέροντα στην ασφάλεια.

Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, επανέλαβε ότι «η κινεζική πλευρά είναι αντίθετη σε κάθε μορφή επίσημων επισκέψεων μεταξύ ΗΠΑ - Ταϊβάν» και ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «βαδίσουν περισσότερο σε επικίνδυνο μονοπάτι», προειδοποιώντας ότι το Πεκίνο «θα πάρει ισχυρά μέτρα για την αποφασιστική υπεράσπιση της κινεζικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας».

Σημειωτέον, την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι η διοίκηση της Ανατολικής Ζώνης του κινεζικού στρατού θα προχωρούσε την ίδια μέρα σε ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, με πολεμικά πλοία, βομβαρδιστικά, μαχητικά αεροσκάφη κ.τ.λ.

Πυραυλικές δοκιμές της Ρωσίας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Το Τόκιο μεταβίβασε τις ανησυχίες του στη Μόσχα σχετικά με τις δοκιμές πυραύλων Κρουζ που πραγματοποίησε η Ρωσία στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, δήλωσε ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Γ. Χαγιάσι, την Παρασκευή.

Ο Χαγιάσι κάλεσε τη Μόσχα να «απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στη Βορειοανατολική Ασία», ενώ επανέλαβε ότι η Ιαπωνία «καταδικάζει σθεναρά» την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο δε υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Ν. Κίσι, είπε ότι η Μόσχα «στοχεύει να επιδείξει τη δύναμή της στην περιοχή της Απω Ανατολής» και τον «εκσυγχρονισμό της ναυτικής της δύναμης».

Την Πέμπτη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας είχε δηλώσει ότι δύο υποβρύχια του Στόλου του Ειρηνικού πραγματοποίησαν επιτυχώς δοκιμή πυραύλων Κρουζ «Kalibr» από υποβρύχια θέση στα ύδατα της Θάλασσας της Ιαπωνίας. Πρόσθεσε ότι περισσότερα από 15 σκάφη του στόλου συμμετείχαν στην άσκηση.

Οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν την ώρα που το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» και πλοία που το συνοδεύουν διεξάγουν ασκήσεις με την Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας...

ΕΕΔΔΑ
Να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με αφορμή την 17η Απρίλη, Μέρα Παλαιστινίων Φυλακισμένων στις Φυλακές του Ισραήλ, στέλνει αγωνιστικό χαιρετισμό στους 4.450 Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, ανάμεσά τους 32 γυναίκες, 160 παιδιά και 530 που βρίσκονται σε διοικητική κράτηση, «που αγωνίζονται με ασίγαστο πείσμα ενάντια στην καταπιεστική ισραηλινή πολιτική, που τους στερεί κάθε ανθρώπινο δικαίωμα».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΔΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος στον κόσμο που εφαρμόζει μια νομική τακτική που του δίνει τη δυνατότητα αυτόματα και συστηματικά να προσάγει σε στρατιωτικά δικαστήρια κάθε χρόνο 500-700 παιδιά της Παλαιστίνης κάτω των 18 ετών, τα οποία στερούνται παντελώς το δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης και προστασίας. Από το 2000, 13.000 παιδιά, ακόμα και 6χρονα, έχουν συλληφθεί με βίαιο τρόπο, έχουν εκφοβιστεί με ανακρίσεις, έχουν κρατηθεί σε απομόνωση από τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, χωρίς το δικαίωμα να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους, οι οποίοι πολλές φορές χάνουν τα ίχνη τους κατά τη μεταφορά τους από φυλακή σε φυλακή».

Η ΕΕΔΔΑ «καταγγέλλει τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που ενώ κόπτονται για τη δήθεν δημοκρατία άλλων χωρών, επιβάλλοντάς την και με επεμβάσεις, ανατροπές νόμιμα εκλεγμένων κυβερνήσεων, εγκαθίδρυση φιλικών προς αυτούς καθεστώτων, στην περίπτωση της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στον λαό της Παλαιστίνης κάνουν τα στραβά μάτια και κωφεύουν στις κραυγές των Παλαιστίνιων αγωνιστών, που παλεύουν για τα ανθρώπινα αναφαίρετα δικαιώματά τους. Δεν μιλούν για το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει τη δική του ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη πατρίδα, στα σύνορα του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, που διατυμπανίζει συνεχώς τις όλο και περισσότερες στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις της με το κράτος του Ισραήλ, να κάνει αυτό που ο ελληνικός λαός απαιτεί, δηλαδή τις απαραίτητες ενέργειες για την εδώ και τώρα απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, κυρίως των παιδιών, από τις ισραηλινές φυλακές».

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην πρεσβεία της Παλαιστίνης

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, και τον Ηλία Ναζίρ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, επισκέφτηκε την πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον κ. Αμπντάλα Αμπντάλα, πρόεδρο της Πολιτικής Επιτροπής του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, αναπληρωτή επίτροπο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της «Φατάχ».

Στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Γιούσεφ Ντόρχομ, επιτετραμμένος της πρεσβείας της Παλαιστίνης, και συνεργάτες του κ. Αμπντάλα Αμπντάλα.

Ο κ. Αμπντάλα Αμπντάλα ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη σταθερή στήριξη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της επίθεσης του ισραηλινού κράτους κατά των Παλαιστινίων.

Ο Γ. Μαρίνος καταδίκασε την ισραηλινή κατοχή και τις επιθέσεις των κατοχικών δυνάμεων, που έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες αυτές τις μέρες. Εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, για τον τερματισμό της κατοχής, τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ