Σάββατο 16 Απρίλη 2022 - Κυριακή 17 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέα κλιμάκωση της κατοχικής βίας κατά των Παλαιστινίων

Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ

Copyright 2022 The Associated

Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ
Με νέα αιματηρή κλιμάκωση της βίας των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων έρχεται αντιμέτωπος τις τελευταίες βδομάδες ο Παλαιστινιακός λαός, ιδιαίτερα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Από τα τέλη Μάρτη τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από ισραηλινά πυρά, μεταξύ των οποίων αρκετοί έφηβοι, ακόμα και άοπλες πολύτεκνες μητέρες. Οι κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν την τρομοκρατία, με επιδρομές σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στα περίχωρα παλαιστινιακών πόλεων όπως η Τζενίν και η Ναμπλούς, με συλλήψεις και τραυματισμούς δεκάδων Παλαιστινίων.

Την Παρασκευή, δεκάδες Ισραηλινοί εισέβαλαν στο εσωτερικό του τεμένους Αλ Ακσα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 153 ανθρώπων και τις συλλήψεις 400 άλλων.

Ως πρόσχημα για την κλιμάκωση της κατοχικής βίας αξιοποιούνται οι τέσσερις «περίεργες» ένοπλες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Ισραήλ από Αραβες Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, προκαλώντας τον θάνατο 14 ατόμων, εκ των οποίων δύο Αραβες αστυνομικοί ισραηλινής υπηκοότητας και δύο Ουκρανοί Εβραίοι. Οι επιθέσεις εμφανίζεται να έγιναν από μεμονωμένα άτομα, ενώ καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την πραγματοποίησή τους.

Παράλληλα, έντονες διεργασίες καταγράφονται στο εσωτερικό της ισραηλινής πολυκομματικής κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Ν. Μπένετ, την ώρα που εντείνει την καταστολή κατά των Παλαιστινίων.

Στις αρχές του μήνα, η ισραηλινή κυβέρνηση έχασε την υποστήριξη της Ιντίτ Σίλμαν, που έχει εκλεγεί βουλευτής με το κόμμα «Γιαμίνα» του πρωθυπουργού, χάνοντας έτσι την ισχνή πλειοψηφία μιας έδρας που διατηρούσε στο Κοινοβούλιο.

Πλέον, σε συνθήκες έντασης της κατοχικής βίας, τα σοβαρά γεγονότα στο τέμενος Αλ Ακσα ανάγκασαν σε αντιδράσεις κόμματα που στηρίζουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση, με πρώτο το μικρό ισλαμικό κόμμα Ρά'αμ του Μανσούρ Αμπάς, που προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες, και κυρίως αυτές που αφορούν «τα αποκλειστικά δικαιώματα» των μουσουλμάνων στο τέμενος Αλ Ακσα «είναι κόκκινη γραμμή» και μπορεί να έχουν «συνέπειες». Βουλευτές του κόμματος αυτού απείλησαν με παραίτηση ή και άρση της υποστήριξης του κοινοβουλευτικού έργου της κυβέρνησης.

Το ίδιο διάστημα η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε πως συγκαλεί την Κυριακή έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, προειδοποιώντας πως μπορεί να πάρει «στρατηγικές αποφάσεις» στο φόντο της κλιμακούμενης ισραηλινής επιθετικότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην υπόλοιπη Δυτική Οχθη.

Μέλη της ΚΕ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), όπως ο Χ. αλ Σέικχ, καταδίκασαν την κλιμάκωση της βίας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, τονίζοντας πως «η σφαγή δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή». Ο αλ Σέικχ έκανε παράλληλα έκκληση σε όλα τα παλαιστινιακά κόμματα και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της «Χαμάς», να αντιμετωπίσουν «ενωμένοι την επιθετικότητα που εξαπολύεται υπό διεθνή κάλυψη».

Νωρίτερα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, δήλωσε πως οι αποφάσεις του ΟΗΕ «δεν είναι πλέον επαρκείς και η κατοχή ωθεί τα πράγματα σε αδιέξοδο». Επίσης, χαρακτήρισε τα γεγονότα στο Αλ Ακσα «σοβαρή εξέλιξη, πράξη ιεροσυλίας που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στον Παλαιστινιακό λαό», ενώ απαίτησε «άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας».

Η νέα φάση κλιμάκωσης της βίας των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη σημειώνεται ένα χρόνο μετά από ανάλογη φάση κλιμάκωσης που οδήγησε τελικά στους 11ήμερους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με πάνω από 250 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες και αστέγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ