ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογράφος και προσφυγιά

Μια «παγκόσμια ημέρα» αφιερωμένη στους πρόσφυγες, προστίθεται στον κατάλογο των ανάλογων «ημερών» - άλλοθι της «παγκοσμιοποίησης» του συστήματος. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ορίστηκε από τον ΟΗΕ (το «συνδημιουργό» της προσφυγιάς την εποχή της «νέας τάξης») για τις 20 του Ιούνη.

Οπως και να 'χουν τα πράγματα, το εναλλακτικό δίκτυο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Filmcenter», θα γιορτάσει τη συγκεκριμένη ημέρα, σαν ευκαιρία ευαισθητοποίησης του κοινού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε μια εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη το κυβερνητικό σχέδιο εγκλωβισμού τους στο δίλημμα «εκμετάλλευση ή απέλαση» και η συνεχιζόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια που εξακολουθεί να «παράγει» πρόσφυγες.

Η εκδήλωση θα γίνει στο κινηματογράφο «Τριανόν Filmcenter» στις 20/6, 8.30 μμ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές του ενημερωτικού, εννιάλεπτου ντοκιμαντέρ «Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα» με προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων και της πολυβραβευμένης ταινίας (μεταξύ άλλων έλαβε και τον «Χρυσό Αλέξανδρο» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2000) του Πάβελ Παβλικόφσκι, «Το τελευταίο καταφύγιο», που περιγράφει την περιπέτεια μιας Ρωσίδας πρόσφυγα στην Αγγλία.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Οι ιδιαιτερότητες του προσφυγικού πληθυσμού και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία» με ομιλητές την Ελενα Παπαθανασοπούλου, κοινωνική λειτουργό και προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, την Καλλιόπη Μιγγείρου, δικηγόρο και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ και την Γεωργία Νταντούτη, ψυχίατρο. Το εισιτήριο είναι 2000 δρχ. και θα διατεθεί για τους σκοπούς του ΕΣΠ.

«Ριγγολέτο» και δρώμενα

Σκίτσο - προσφορά της Ελλης Σολομωνίδη - Μπαλάνου
Σκίτσο - προσφορά της Ελλης Σολομωνίδη - Μπαλάνου
Με διαφορετικό, από τα συνηθισμένα, τρόπο άνοιξε την περασμένη Παρασκευή η αυλαία των εκδηλώσεων του «Ελληνικού Φεστιβάλ», στο κατάμεστο Ηρώδειο. Μουσικά και θεατρικά δρώμενα υποδέχτηκαν το κοινό μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την όπερα του Βέρντι «Ριγγολέτο». Το πενταμελές μουσικό σύνολο «Κέλσος», έδωσε συναυλία με έργα αναγεννησιακής μουσικής, των Ατενιάν, Ντόουλαντ, Σερμισί, Γουίντμαν, Σκαρλάτι κ.ά. Αναγεννησιακή «γεύση» πρόσφεραν και οι «Ανήσυχοι Θεατρίνοι» με μια παράσταση βασισμένη στην αισθητική της Κομέντια ντελ Αρτε, σε κείμενα των Ρουτζάντε, Αντιάντ και Μπρούνι

Στη συνέχεια το Ηρώδειο πλημμύρισε από τα συγκλονιστικά ηχοχρώματα της δημοφιλέστατης όπερας του Βέρντι «Ριγγολέτο». Αυτό το διάσημο έργο επέλεξε να παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή, συμμετέχοντας στην επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου μουσουργού. Θερμά χειροκρότησε το κοινό τους λυρικούς τραγουδιστές και τη χορωδία και ορχήστρα της ΕΛΣ, που διηύθυνε ο Λουκάς Καρυτινός. Η όπερα παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Αλεξάντρου Αγκάκε (Ριγγολέτο), Ελιζαμπέτ Βιντάλ (Τζίλντα), Κιθ Ικάια - Πέρντι (Δούκας), Γιώργος Παππάς, (Σπαραφουτσίλε), Βικτόρια Μαϊφάτοβα (Μανταλένα). Μεταξύ άλλων, την παράσταση παρακολούθησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στο κοινό μοιράστηκε ως ενθύμιο κάρτα (σκίτσο της Ελλης Σολομωνίδη - Μπαλάνου) όπου απεικονίζεται το Ηρώδειο. Επίσης, από το Ελληνικό Φεστιβάλ ανακοινώθηκε πως τις αφίσες του για το Ηρώδειο και την Επίδαυρο φιλοτέχνησε ο Γιάννης Ψυχοπαίδης. Ο «Ριγγολέτο» θα επαναληφθεί σήμερα και την Πέμπτη.

Διαγωνισμός θεατρικής αφίσας

Μέχρι τις 20/6 παρατείνεται ο διαγωνισμός θεατρικής αφίσας, που διοργανώνει το Κέντρο Καλλιτεχνικής Πράξης Τρίπολης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η αφίσα πρέπει να είναι αυθεντικό δημιούργημα του καλλιτέχνη, να αντιπροσωπεύει θεατρική παράσταση που έχει ήδη παρασταθεί ή θα παρασταθεί μέσα στο 2001. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν θέατρα, θίασοι, ομάδες, πρόσωπα.

Η αφίσα (σε δύο αντίγραφα που δε θα επιστραφούν) πρέπει να συνοδεύεται από υλικό για την παράσταση που αντιπροσωπεύει και να αποσταλεί στη διεύθυνση: Κέντρο Καλλιτεχνικής Πράξης, Νίκος Λαγκαδινός, Ζαν Μωρεάς 47 - 15231 Χαλάνδρι. Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί στις 31 Αυγούστου. Θα δοθούν δύο τιμητικά βραβεία, ενώ από τις 29 του Ιούνη μέχρι τέλος Ιούλη θα γίνει έκθεση όλων των αφισών στο Φεστιβάλ Τρίπολης. (Πληροφορίες στα τηλ. 6741875, 0977-320688).

Τελευταίες μέρες

Τελευταία βδομάδα (θα διαρκέσει έως τις 18/6) της έκθεσης - αφιέρωμα της Εθνικής Πινακοθήκης στον γνωστό Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα. Η έκθεση, με τίτλο «Καλατράβα: αρχιτέκτων, γλύπτης, μηχανικός», διατηρεί την ανάμνηση της εποχής όπου δεν ίσχυε ο διαχωρισμός των τεχνών και ο καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε όλα τα μέσα για να ολοκληρώσει τις δημιουργίες του. Στα έργα του Καλατράβα η παραδοσιακή διαίρεση των τεχνών εξαφανίζεται. Συνδετικό κρίκο στις δημιουργίες του αποτελεί η αμοιβαία σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, τέχνης και μηχανικής. Η αρχιτεκτονική του καλλιτέχνη, ποιητική και νεοτεριστική, όπως έχει χαρακτηριστεί, συνδυάζει μοναδικά πανάρχαια αρχέτυπα, με τις πιο προχωρημένες λύσεις της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ελληνικό βραβείο στον Μπερτολούτσι

«Να μια περίπτωση παγκοσμιοποίησης που με συγκινεί ιδιαίτερα. Εσείς βραβεύετε απόψε εμένα και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης την αγαπημένη μου φίλη Ειρήνη Παππά», είπε ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης τον βράβευσε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα τελετών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συμβολή του στην ιστορία και τις φιλοσοφικές προεκτάσεις της έβδομης τέχνης.

Ο Απ. Κακλαμάνης, απονέμοντας το βραβείο του Οικονομικού Πανεπιστημίου στον σκηνοθέτη, υπογράμμισε ότι στο έργο του «συνυπάρχει αρμονικά ο λυρισμός και το εθνικό στοιχείο, αναδεικνύοντας τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού».

Ο Μπ. Μπερτολούτσι στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε το κοινό και από μέρους των συνεργατών του, γιατί «ο κινηματογράφος είναι συλλογική εργασία». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πώς πρόσφατα διαμορφώθηκε το πολιτικό σκηνικό στη χώρας του, λέγοντας: «Σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει πρωθυπουργός στη χώρα μου κάποιος που μέχρι τώρα του ανήκαν τρία τηλεοπτικά κανάλια και στο εξής θα ελέγχει και την κρατική τηλεόραση, μοναδικό φαινόμενο παγκόσμια» και τόνισε, «η τέως πλειοψηφία στη Βουλή έχασε τις εκλογές γιατί ξέχασε τον πολιτισμό και άφησε την τεχνολογική επανάσταση να εξελίσσεται ανεξέλεγκτη». Αναφέρθηκε στη μεταλλαγή του κινηματογράφου εξαιτίας της τεχνολογίας, σημειώνοντας: «Θα προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα και θα συνεχίσω να κάνω ταινίες».

Στο «Κέντρο Λόγου και Τέχνης» (Θεμιστοκλέους 104) σήμερα (8μμ) οι εκδόσεις «Καστανιώτη» και το «Σπίτι της Κύπρου» θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Κύπριου δημοσιογράφου Κώστα Γεννάρη «Εξ Ανατολών», το οποίο αφορά στην πολιτική και στρατηγική της Τουρκίας στο Κυπριακό, που οδήγησε στην εισβολή του 1974 και σε τραγικές μέχρι σήμερα συνέπειες. Θα μιλήσουν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Χρ. Πασιαρδής, ο πρέσβης της Ελλάδας Κ. Ροδουσάκης, ο διευθυντής του ΑΠΕ Α. Χριστοδουλίδης και ο συγγραφέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ