Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικό βραβείο στον Μπερτολούτσι

«Να μια περίπτωση παγκοσμιοποίησης που με συγκινεί ιδιαίτερα. Εσείς βραβεύετε απόψε εμένα και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης την αγαπημένη μου φίλη Ειρήνη Παππά», είπε ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης τον βράβευσε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα τελετών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συμβολή του στην ιστορία και τις φιλοσοφικές προεκτάσεις της έβδομης τέχνης.

Ο Απ. Κακλαμάνης, απονέμοντας το βραβείο του Οικονομικού Πανεπιστημίου στον σκηνοθέτη, υπογράμμισε ότι στο έργο του «συνυπάρχει αρμονικά ο λυρισμός και το εθνικό στοιχείο, αναδεικνύοντας τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού».

Ο Μπ. Μπερτολούτσι στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε το κοινό και από μέρους των συνεργατών του, γιατί «ο κινηματογράφος είναι συλλογική εργασία». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πώς πρόσφατα διαμορφώθηκε το πολιτικό σκηνικό στη χώρας του, λέγοντας: «Σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει πρωθυπουργός στη χώρα μου κάποιος που μέχρι τώρα του ανήκαν τρία τηλεοπτικά κανάλια και στο εξής θα ελέγχει και την κρατική τηλεόραση, μοναδικό φαινόμενο παγκόσμια» και τόνισε, «η τέως πλειοψηφία στη Βουλή έχασε τις εκλογές γιατί ξέχασε τον πολιτισμό και άφησε την τεχνολογική επανάσταση να εξελίσσεται ανεξέλεγκτη». Αναφέρθηκε στη μεταλλαγή του κινηματογράφου εξαιτίας της τεχνολογίας, σημειώνοντας: «Θα προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα και θα συνεχίσω να κάνω ταινίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ