ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Κούρσα» υπεράσπισης των γαλλικών μονοπωλίων με τον λαό στη γωνία

Μακρόν και Λεπέν προκρίθηκαν στον β' γύρο της 24ης Απρίλη

Μακρόν και Λεπέν, αμφότεροι ενισχυμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, θα αναμετρηθούν ξανά στον β' γύρο

Copyright 2022 The Associated

Μακρόν και Λεπέν, αμφότεροι ενισχυμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, θα αναμετρηθούν ξανά στον β' γύρο
Με τον λαό να καλείται για άλλη μια φορά να «επιλέξει» μεταξύ δυνάμεων που έχουν κοινή «πυξίδα» τα συμφέροντα των εγχώριων μονοπωλίων, τα αποτελέσματα του προχτεσινού α' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανέδειξαν στην πρώτη θέση τον νυν «κεντρώο» Πρόεδρο της χώρας, Εμ. Μακρόν, ακολουθούμενο από την επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν. Αμφότεροι ενισχυμένοι σε ποσοστά, θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν, όπως και το 2017, στον β' γύρο των εκλογών, στις 24 Απρίλη.

Αναλυτικότερα, ο Εμ. Μακρόν, επικεφαλής του κόμματος «La Republique en Marche!» (LREM), που ιδρύθηκε το 2017, πήρε το 27,84% των ψήφων (από 24% το 2017), ενώ η Μ. Λεπέν έλαβε 23,15% (από 21,3%).

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο «αριστερός» Ζαν - Λικ Μελανσόν, της «Ανυπότακτης Γαλλίας» - που όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα θα διεκδικήσει ακόμα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας - με ποσοστό 21,95% (από 19,6%).

Ακολούθησε ο επίσης ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ με 7,07%.

Την ίδια ώρα, ιστορικά χαμηλά ποσοστά κατέγραψαν οι υποψήφιοι των δύο «παραδοσιακών» αστικών κομμάτων - παρατάξεων, που εναλλάσσονταν επί δεκαετίες στην αντιλαϊκή διακυβέρνηση.

Η υποψήφια του κόμματος των «Ρεπουμπλικάνων» (πολιτικός απόγονος της γκολικής δεξιάς), Βαλερί Πεκρές, πήρε μόλις 4,78% (από 20% που είχε πάρει ο υποψήφιος του κόμματος το 2017). Χτες, μάλιστα, μετά το αποτέλεσμα που αποκλείει την καμπάνιά της από την κρατική χρηματοδότηση, η Πεκρές απηύθυνε έκκληση για δωρεές, κάνοντας λόγο για θέμα που αφορά «την επιβίωση των Ρεπουμπλικάνων και κατ' επέκταση την επιβίωση της ρεπουμπλικανικής δεξιάς».

Χαρακτηριστικό είναι και το μόλις 1,75% που συγκέντρωσε η Αν Ινταλγκό, υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος (έναντι 6,4% του υποψηφίου του PS το 2017).

Οσον αφορά τον υποψήφιο του «μεταλλαγμένου» Γαλλικού ΚΚ, Φ. Ρουσέλ, πήρε 2,28% (το 2017 το ΓΚΚ είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Μελανσόν).

Ο «Πράσινος» υποψήφιος, Γ. Ζαντό, πήρε 4,4%.

Η αποχή έφτασε το 26,31% (από 22,2% το 2017).

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τον β΄ γύρο εμφανίζουν τον Μακρόν να προηγείται: Π.χ. σε έρευνα που έγινε για το δίκτυο BFM εμφανίζεται να παίρνει 52%, έναντι 48% της Λεπέν.

Ηδη φουντώνουν μια σειρά από διεργασίες, αφενός στο όνομα της «αντιμετώπισης της ακροδεξιάς», αφετέρου σε «αντι-Μακρόν βάση».

Τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Μακρόν «απέναντι στην ακροδεξιά» ανακοίνωσαν άμεσα η Πεκρές, η Ινταλγκό, ο Ζαντό και το Γαλλικό ΚΚ, ενώ την υποψηφιότητα Λεπέν στηρίζει ο Ζεμούρ.

Ο Μελανσόν, από τη μία, ανέφερε ότι οι Γάλλοι καλούνται να διαλέξουν «ανάμεσα σε δύο κακά» και, από την άλλη, είπε στους ψηφοφόρους του ότι «δεν πρέπει να δώσετε ούτε μία ψήφο στην κα Λεπέν».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Λεπέν, Σ. Σενού, κάλεσε τους ψηφοφόρους της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (του Μελανσόν) να γίνουν «ανυπότακτοι», «να μην υποταχθείτε στον υποψήφιό σας (...) να μη σώσετε το κεφάλι του Μακρόν».

Σημειωτέον, οι διεργασίες «τρέχουν» ενώ τον Ιούνη θα πραγματοποιηθούν και βουλευτικές εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση συνεργασίας, υποστήριξε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε μια πλειοψηφία σε στιλ παζλ, που να αποτελείται από μικρά κομμάτια τα οποία θα πρέπει διαρκώς να αναπροσαρμόζουμε».

Οι «αναγνώσεις» των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα

Με μια φωνή υπέρ της υπερψήφισης Μακρόν στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, στη γνωστή λογική της «απάντησης στην ακροδεξιά», συσκοτίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική που την ενισχύει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μίλησε για ανάγκη υπεράσπισης των «ευρωπαϊκών αρχών και αξιών», του δρόμου δηλαδή όπου φύονται «λουλούδια» τύπου Λεπέν. «Την σχέση Μακρόν - Μητσοτάκη χαρακτηρίζει η συναντίληψη αλλά και οι κοινές πρωτοβουλίες για μία σειρά από σημαντικά θέματα της εποχής μας, όπως είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», ανέφερε.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών δείχνουν το μέγεθος του πολιτικού κινδύνου για τη δημοκρατία στην Ευρώπη που αποτελεί η ακροδεξιά». Επιχαίρει για το αποτέλεσμα της υποψηφιότητας Μελανσόν (παρά... τα «γαλλικά» που εξαπολύει κατά καιρούς ο Μελανσόν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί από τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησής του), ενώ αναφέρει πως «είναι κρίμα που η πολυδιάσπαση της ευρύτερης Αριστεράς δεν επιτρέπει την είσοδό της στο δεύτερο γύρο». Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να αποδίδει την επίδοση Λεπέν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές - στις οποίες βέβαια πρωτοστατεί και η σοσιαλδημοκρατία - καταλήγει ότι «είναι αναγκαίο να ηττηθεί εκλογικά η Λεπέν», άρα να υπερψηφιστεί ο Μακρόν.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Α. Λοβέρδος, ισχυρίστηκε ότι «η νίκη του Mακρόν στη Γαλλία στέλνει παντού μηνύματα ελπίδας» και ότι στον δεύτερο γύρο «θα δοθεί η μάχη κατά του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς». Συσκοτίζοντας εξάλλου την πραγματική ρίζα της λαϊκής δυσαρέσκειας, την αποδίδει σε «ατέλειες» και «ανεπάρκειες», σημειώνοντας πως «η διαφαινόμενη νίκη του Μακρόν δεν πρέπει να κρύψει τις ατέλειες, τις ελλείψεις, τα προβλήματα του σημερινού ευρωπαϊκού status quo, καθώς και την αλαζονεία και τις ανεπάρκειες των ηγετών που το εκφράζουν»...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Κλιμακώνεται η βία των κατοχικών δυνάμεων

Τέσσερις νεκροί Παλαιστίνιοι σε δυο μέρες, ανάμεσά τους μια χήρα, μητέρα έξι παιδιών

Σε κλιμάκωση της βίας των κατοχικών δυνάμεων κατά των Παλαιστινίων προχωρά η ισραηλινή κυβέρνηση, διατάσσοντας ευρείες επιχειρήσεις του στρατού, των δυνάμεων ασφαλείας Σιν Μπετ, της αντιτρομοκρατικής και της αστυνομίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Από το Σάββατο έχουν εξαπολύσει νέο, μεγαλύτερο «κυνήγι μαγισσών», με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και των επιθέσεων που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες μεμονωμένοι Αραβες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.

Για «δύσκολη περίοδο προκλήσεων» που «θα είναι πιθανώς παρατεταμένη» μίλησε προχτές ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ν. Μπένετ, αναφέροντας μάλιστα ότι «θα νικήσουμε και τώρα», όπως έγινε και «στη δεύτερη Ιντιφάντα»...

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε τη συγκρότηση φορέα που θα εκδίδει αποφάσεις συλλογικής τιμωρίας σε βάρος των μελών οικογενειών Αράβων ή Παλαιστινίων δραστών «τρομοκρατικής επίθεσης» ή «παραβιάσεων ασφαλείας», με σκοπό να αναστέλλονται π.χ. συντάξεις και επιδόματα στα μέλη της οικογένειας του δράστη.

Η κλιμάκωση της βίας των κατοχικών δυνάμεων αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στη δολοφονία μιας άοπλης 46χρονης χήρας, μητέρας έξι παιδιών, που πυροβολήθηκε θανάσιμα εν ψυχρώ επειδή φάνηκε να κινείται «ύποπτα». Μια άλλη νεαρή Παλαιστίνια σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, καθώς κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινό στρατιώτη στην κατεχόμενη Χεβρώνα. Ακολούθησαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας οι θάνατοι άλλων δύο Παλαιστινίων, εκ των οποίων ο ένας ήταν μόλις 17 ετών.

Ολο το Σαββατοκύριακο προηγήθηκαν συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών κοντά σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Ναμπλούς και της Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Την Κυριακή Παλαιστίνιοι προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές στο μνημείο του τάφου του Ιωσήφ στη Ναμπλούς. Η Παλαιστινιακή Αρχή και ο διοικητής της πόλης διαβεβαίωσαν ότι οι αρχές της Ναμπλούς θα επιδιορθώσουν τις ζημιές, ενώ βανδαλισμοί σημειώθηκαν και χτες.

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο αρχηγός της «Κοινής Λίστας», Αϊμαν Οντέχ, κάλεσε την Κυριακή τους Αραβες του Ισραήλ οι οποίοι υπηρετούν στις δυνάμεις ασφαλείας που δρουν στα κατεχόμενα να παραδώσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα πόστα τους. Μιλώντας στην εφημερίδα «Χα'αρέτζ» εκτίμησε ότι σύντομα θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, μετά την αποχώρηση μιας βουλευτή του κυβερνητικού συνασπισμού, που οδήγησε σε απώλεια της πλειοψηφίας μίας έδρας που διέθετε στο κοινοβούλιο.

Καταγγελία του ΠΑΜΕ για τις νέες δολοφονίες Παλαιστινίων

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις νέες δολοφονίες Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Το δράμα που βιώνει καθημερινά ο Παλαιστινιακός λαός αποκαλύπτει την υποκρισία και την προσχηματική "ευαισθησία" των ιμπεριαλιστών, καθώς ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και κυβερνήσεις συνεχίζουν να στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και το καθημερινό έγκλημα της κατοχής, των εποικισμών, των δολοφονιών που διαπράττεται εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

Στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού το ταξικό κίνημα απαντά με την αλληλεγγύη των λαών στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Με το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τους πολέμους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνο ο αντικαπιταλιστικός αγώνας απαντά στην αντιδραστικοποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, με το υψηλό - για μια ακόμη φορά - ποσοστό της ακροδεξιάς Λεπέν, είναι η τραγική συνέπεια αφενός της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις, στο όνομα μάλιστα της "δημοκρατίας" και της "προόδου", και αφετέρου του συμβιβασμού και εκφυλισμού που έχει επικρατήσει στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στη Γαλλία.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα καλέσματα "ενάντια στον λαϊκισμό", τα μέτωπα "υπέρ της δημοκρατίας", οι λογικές του "μικρότερου κακού", που αποτέλεσαν τη "σημαία" διαδοχικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μακρόν, όχι μόνο δεν έφραξαν τον δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά αντίθετα την ενίσχυσαν περαιτέρω. Πολύ περισσότερο που στις σημερινές συνθήκες η αντιδραστικοποίηση αυτή τροφοδοτείται από τη συνολική πολιτική της ΕΕ, τις θεωρίες περί "άκρων", αλλά και από τους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που διαπερνούν και τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το παραπάνω αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα καταρρίπτει την "ανάγνωση" για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών που κάνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ κ.λπ. στην Ελλάδα, εμφανίζοντας ως απάντηση στην ακροδεξιά τον ίδιο τον δρόμο που οδήγησε στη γιγάντωσή της.

Οσο δεν δυναμώνει ο αντικαπιταλιστικός αγώνας και το εργατικό κίνημα σε κάθε χώρα, τόσο οι λαοί θα έρχονται αντιμέτωποι με κάλπικα διλήμματα, τόσο θα ενισχύεται η αντιδραστικοποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ