Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Κούρσα» υπεράσπισης των γαλλικών μονοπωλίων με τον λαό στη γωνία

Μακρόν και Λεπέν προκρίθηκαν στον β' γύρο της 24ης Απρίλη

Μακρόν και Λεπέν, αμφότεροι ενισχυμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, θα αναμετρηθούν ξανά στον β' γύρο

Copyright 2022 The Associated

Μακρόν και Λεπέν, αμφότεροι ενισχυμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, θα αναμετρηθούν ξανά στον β' γύρο
Με τον λαό να καλείται για άλλη μια φορά να «επιλέξει» μεταξύ δυνάμεων που έχουν κοινή «πυξίδα» τα συμφέροντα των εγχώριων μονοπωλίων, τα αποτελέσματα του προχτεσινού α' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανέδειξαν στην πρώτη θέση τον νυν «κεντρώο» Πρόεδρο της χώρας, Εμ. Μακρόν, ακολουθούμενο από την επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν. Αμφότεροι ενισχυμένοι σε ποσοστά, θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν, όπως και το 2017, στον β' γύρο των εκλογών, στις 24 Απρίλη.

Αναλυτικότερα, ο Εμ. Μακρόν, επικεφαλής του κόμματος «La Republique en Marche!» (LREM), που ιδρύθηκε το 2017, πήρε το 27,84% των ψήφων (από 24% το 2017), ενώ η Μ. Λεπέν έλαβε 23,15% (από 21,3%).

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο «αριστερός» Ζαν - Λικ Μελανσόν, της «Ανυπότακτης Γαλλίας» - που όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα θα διεκδικήσει ακόμα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας - με ποσοστό 21,95% (από 19,6%).

Ακολούθησε ο επίσης ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ με 7,07%.

Την ίδια ώρα, ιστορικά χαμηλά ποσοστά κατέγραψαν οι υποψήφιοι των δύο «παραδοσιακών» αστικών κομμάτων - παρατάξεων, που εναλλάσσονταν επί δεκαετίες στην αντιλαϊκή διακυβέρνηση.

Η υποψήφια του κόμματος των «Ρεπουμπλικάνων» (πολιτικός απόγονος της γκολικής δεξιάς), Βαλερί Πεκρές, πήρε μόλις 4,78% (από 20% που είχε πάρει ο υποψήφιος του κόμματος το 2017). Χτες, μάλιστα, μετά το αποτέλεσμα που αποκλείει την καμπάνιά της από την κρατική χρηματοδότηση, η Πεκρές απηύθυνε έκκληση για δωρεές, κάνοντας λόγο για θέμα που αφορά «την επιβίωση των Ρεπουμπλικάνων και κατ' επέκταση την επιβίωση της ρεπουμπλικανικής δεξιάς».

Χαρακτηριστικό είναι και το μόλις 1,75% που συγκέντρωσε η Αν Ινταλγκό, υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος (έναντι 6,4% του υποψηφίου του PS το 2017).

Οσον αφορά τον υποψήφιο του «μεταλλαγμένου» Γαλλικού ΚΚ, Φ. Ρουσέλ, πήρε 2,28% (το 2017 το ΓΚΚ είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Μελανσόν).

Ο «Πράσινος» υποψήφιος, Γ. Ζαντό, πήρε 4,4%.

Η αποχή έφτασε το 26,31% (από 22,2% το 2017).

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τον β΄ γύρο εμφανίζουν τον Μακρόν να προηγείται: Π.χ. σε έρευνα που έγινε για το δίκτυο BFM εμφανίζεται να παίρνει 52%, έναντι 48% της Λεπέν.

Ηδη φουντώνουν μια σειρά από διεργασίες, αφενός στο όνομα της «αντιμετώπισης της ακροδεξιάς», αφετέρου σε «αντι-Μακρόν βάση».

Τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Μακρόν «απέναντι στην ακροδεξιά» ανακοίνωσαν άμεσα η Πεκρές, η Ινταλγκό, ο Ζαντό και το Γαλλικό ΚΚ, ενώ την υποψηφιότητα Λεπέν στηρίζει ο Ζεμούρ.

Ο Μελανσόν, από τη μία, ανέφερε ότι οι Γάλλοι καλούνται να διαλέξουν «ανάμεσα σε δύο κακά» και, από την άλλη, είπε στους ψηφοφόρους του ότι «δεν πρέπει να δώσετε ούτε μία ψήφο στην κα Λεπέν».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Λεπέν, Σ. Σενού, κάλεσε τους ψηφοφόρους της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (του Μελανσόν) να γίνουν «ανυπότακτοι», «να μην υποταχθείτε στον υποψήφιό σας (...) να μη σώσετε το κεφάλι του Μακρόν».

Σημειωτέον, οι διεργασίες «τρέχουν» ενώ τον Ιούνη θα πραγματοποιηθούν και βουλευτικές εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση συνεργασίας, υποστήριξε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε μια πλειοψηφία σε στιλ παζλ, που να αποτελείται από μικρά κομμάτια τα οποία θα πρέπει διαρκώς να αναπροσαρμόζουμε».

Οι «αναγνώσεις» των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα

Με μια φωνή υπέρ της υπερψήφισης Μακρόν στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, στη γνωστή λογική της «απάντησης στην ακροδεξιά», συσκοτίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική που την ενισχύει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μίλησε για ανάγκη υπεράσπισης των «ευρωπαϊκών αρχών και αξιών», του δρόμου δηλαδή όπου φύονται «λουλούδια» τύπου Λεπέν. «Την σχέση Μακρόν - Μητσοτάκη χαρακτηρίζει η συναντίληψη αλλά και οι κοινές πρωτοβουλίες για μία σειρά από σημαντικά θέματα της εποχής μας, όπως είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», ανέφερε.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών δείχνουν το μέγεθος του πολιτικού κινδύνου για τη δημοκρατία στην Ευρώπη που αποτελεί η ακροδεξιά». Επιχαίρει για το αποτέλεσμα της υποψηφιότητας Μελανσόν (παρά... τα «γαλλικά» που εξαπολύει κατά καιρούς ο Μελανσόν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί από τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησής του), ενώ αναφέρει πως «είναι κρίμα που η πολυδιάσπαση της ευρύτερης Αριστεράς δεν επιτρέπει την είσοδό της στο δεύτερο γύρο». Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να αποδίδει την επίδοση Λεπέν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές - στις οποίες βέβαια πρωτοστατεί και η σοσιαλδημοκρατία - καταλήγει ότι «είναι αναγκαίο να ηττηθεί εκλογικά η Λεπέν», άρα να υπερψηφιστεί ο Μακρόν.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Α. Λοβέρδος, ισχυρίστηκε ότι «η νίκη του Mακρόν στη Γαλλία στέλνει παντού μηνύματα ελπίδας» και ότι στον δεύτερο γύρο «θα δοθεί η μάχη κατά του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς». Συσκοτίζοντας εξάλλου την πραγματική ρίζα της λαϊκής δυσαρέσκειας, την αποδίδει σε «ατέλειες» και «ανεπάρκειες», σημειώνοντας πως «η διαφαινόμενη νίκη του Μακρόν δεν πρέπει να κρύψει τις ατέλειες, τις ελλείψεις, τα προβλήματα του σημερινού ευρωπαϊκού status quo, καθώς και την αλαζονεία και τις ανεπάρκειες των ηγετών που το εκφράζουν»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ