Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέος πρωθυπουργός μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Ι. Καν

Με 174 ψήφους υπέρ (σε σύνολο 342 βουλευτών) στη Βουλή του Πακιστάν εγκρίθηκε την Κυριακή η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης του Ιμράν Καν, του οποίου το κόμμα (PTI) είχε αναδειχθεί πρώτο στις εκλογές του 2018.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης έγιναν μετά από παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που έκρινε αντισυνταγματική την πρόσφατη διάλυση της Βουλής με αίτημα του Ιμράν Καν, ο οποίος προσπάθησε να μπλοκάρει με αυτόν τον τρόπο την πρόταση μομφής σε βάρος του, την οποία είχε συνδέσει με «διεθνή συνωμοσία» ενάντια στην κυβέρνησή του (ακόμα και με ευθείες κατηγορίες κατά των ΗΠΑ).

Νέος πρωθυπουργός εκλέχτηκε ο προερχόμενος από την Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση (PML-N, που για δεκαετίες κυβέρνησε τη χώρα) 70χρονος Σεχμπάζ Σαρίφ. Είναι μικρότερος αδελφός του Ναουάζ Σαρίφ που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2013 - 2017 και το 2018 καταδικάστηκε για διαφθορά. Ο Σ. Σαρίφ - από οικογένεια μεγαλοβιομηχάνων - έχει διατελέσει υπουργός του Πακιστάν τρεις φορές και φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Δηλώνει ότι «η συνεργασία με τις ΗΠΑ ήταν πάντα κρίσιμη για το Πακιστάν» και ότι θέλει επίσης να ενισχύσει τους δεσμούς με Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και Ιράν.

Να σημειωθεί ότι πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, οι περισσότεροι βουλευτές του PTI αποχώρησαν, μετά από σχετική ανακοίνωση που έκανε ο υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία (μέχρι πρόσφατα ΥΠΕΞ της χώρας), Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι. Ο Κουρέσι πριν από την αποχώρηση είπε ότι «το έθνος βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να διαλέξει μεταξύ ανεξαρτησίας και υποδούλωσης». Οι βουλευτές του PTI ανακοίνωσαν και την παραίτησή τους, εξέλιξη που ίσως οδηγήσει σε άμεσες πολιτικές εξελίξεις, ενώ μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού, Ι. Καν, πραγματοποιήθηκαν σε σειρά πόλεων της χώρας.

Στο μεταξύ, εξελίξεις «τρέχουν» και στη γειτονική Σρι Λάνκα. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, ο οποίος συνεχίζει να αντικαθιστά υπουργούς και να απευθύνει προτάσεις συνεργασίας στα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Ολα αυτά ενώ χτες το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στελέχη της κυβέρνησης για να εξεταστεί η χορήγηση νέου «πακέτου βοήθειας», προμηνύοντας και έτσι νέους γύρους αντιλαϊκών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ