Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Επαφές με Πούτιν για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχ. Αλίεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Ν. Πασινιάν, είχε το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, καθώς τα δυο κράτη ανακοίνωσαν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020.

Ο Πασινιάν ενημέρωσε τον Πούτιν για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Αζέρο Πρόεδρο στις Βρυξέλλες την περασμένη βδομάδα, με τη διαμεσολάβηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Ο Αλίεφ είπε στον Ρώσο Πρόεδρο πως τα πέντε σημεία που είχε παρουσιάσει για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών έγιναν δεκτά από την Αρμενία. Το Αζερμπαϊτζάν για την εξομάλυνση των σχέσεων είχε θέσει στην Αρμενία μια πρόταση 5 σημείων που ήταν ως εξής: «Τα κράτη να αναγνωρίσουν αμοιβαία την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων και την πολιτική ανεξαρτησία τους, να επιβεβαιώσουν αμοιβαία πως έχουν νομική υποχρέωση, πως δεν διεκδικούν το έδαφος ο ένας του άλλου και πως δεν θα κάνουν αυτού του είδους διεκδικήσεις στο μέλλον, να αποφεύγουν άλλες περιστάσεις που δεν συνάδουν με τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να καθοριστούν τα σύνορα, να συναφθούν οι διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν τα δίκτυα μεταφορών και επικοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ