Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Κλιμακώνεται η βία των κατοχικών δυνάμεων

Τέσσερις νεκροί Παλαιστίνιοι σε δυο μέρες, ανάμεσά τους μια χήρα, μητέρα έξι παιδιών

Σε κλιμάκωση της βίας των κατοχικών δυνάμεων κατά των Παλαιστινίων προχωρά η ισραηλινή κυβέρνηση, διατάσσοντας ευρείες επιχειρήσεις του στρατού, των δυνάμεων ασφαλείας Σιν Μπετ, της αντιτρομοκρατικής και της αστυνομίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Από το Σάββατο έχουν εξαπολύσει νέο, μεγαλύτερο «κυνήγι μαγισσών», με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και των επιθέσεων που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες μεμονωμένοι Αραβες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.

Για «δύσκολη περίοδο προκλήσεων» που «θα είναι πιθανώς παρατεταμένη» μίλησε προχτές ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ν. Μπένετ, αναφέροντας μάλιστα ότι «θα νικήσουμε και τώρα», όπως έγινε και «στη δεύτερη Ιντιφάντα»...

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε τη συγκρότηση φορέα που θα εκδίδει αποφάσεις συλλογικής τιμωρίας σε βάρος των μελών οικογενειών Αράβων ή Παλαιστινίων δραστών «τρομοκρατικής επίθεσης» ή «παραβιάσεων ασφαλείας», με σκοπό να αναστέλλονται π.χ. συντάξεις και επιδόματα στα μέλη της οικογένειας του δράστη.

Η κλιμάκωση της βίας των κατοχικών δυνάμεων αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στη δολοφονία μιας άοπλης 46χρονης χήρας, μητέρας έξι παιδιών, που πυροβολήθηκε θανάσιμα εν ψυχρώ επειδή φάνηκε να κινείται «ύποπτα». Μια άλλη νεαρή Παλαιστίνια σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, καθώς κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινό στρατιώτη στην κατεχόμενη Χεβρώνα. Ακολούθησαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας οι θάνατοι άλλων δύο Παλαιστινίων, εκ των οποίων ο ένας ήταν μόλις 17 ετών.

Ολο το Σαββατοκύριακο προηγήθηκαν συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών κοντά σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Ναμπλούς και της Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Την Κυριακή Παλαιστίνιοι προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές στο μνημείο του τάφου του Ιωσήφ στη Ναμπλούς. Η Παλαιστινιακή Αρχή και ο διοικητής της πόλης διαβεβαίωσαν ότι οι αρχές της Ναμπλούς θα επιδιορθώσουν τις ζημιές, ενώ βανδαλισμοί σημειώθηκαν και χτες.

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο αρχηγός της «Κοινής Λίστας», Αϊμαν Οντέχ, κάλεσε την Κυριακή τους Αραβες του Ισραήλ οι οποίοι υπηρετούν στις δυνάμεις ασφαλείας που δρουν στα κατεχόμενα να παραδώσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα πόστα τους. Μιλώντας στην εφημερίδα «Χα'αρέτζ» εκτίμησε ότι σύντομα θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, μετά την αποχώρηση μιας βουλευτή του κυβερνητικού συνασπισμού, που οδήγησε σε απώλεια της πλειοψηφίας μίας έδρας που διέθετε στο κοινοβούλιο.

Καταγγελία του ΠΑΜΕ για τις νέες δολοφονίες Παλαιστινίων

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις νέες δολοφονίες Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Το δράμα που βιώνει καθημερινά ο Παλαιστινιακός λαός αποκαλύπτει την υποκρισία και την προσχηματική "ευαισθησία" των ιμπεριαλιστών, καθώς ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και κυβερνήσεις συνεχίζουν να στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και το καθημερινό έγκλημα της κατοχής, των εποικισμών, των δολοφονιών που διαπράττεται εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

Στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού το ταξικό κίνημα απαντά με την αλληλεγγύη των λαών στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Με το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τους πολέμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ