ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να συνεχιστεί η απρόσκοπτη φοίτηση των προσφυγόπουλων του Ελαιώνα

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Μετανάστευσης

Παράσταση διαμαρτυρίας, απαιτώντας την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς για τα προσφυγόπουλα της δομής του Ελαιώνα στα σχολεία τους, πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από την Ε' ΕΛΜΕ και τον ΣΕΠΕ «Παρθενώνα» και στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Βιολέτα Γαλανοπούλου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Παρθενώνας», «οι 97 μαθητές μας στη μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονται από οικογένειες αιτούντων άσυλο, από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Κονγκό και το Ιράν. Σαν σχολική μονάδα απορροφούμε τον κύριο όγκο των παιδιών της δομής του Ελαιώνα. Σήμερα (σ.σ. χτες) μαζευτήκαμε εδώ εκπρόσωποι σωματείων έπειτα από μια σειρά κινητοποιήσεων και συσκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τη βίαιη μετακίνηση των μαθητών μας και των οικογενειών τους από τη δομή του Ελαιώνα. Μέσα σε μία νύχτα η δημοτική αρχή της Αθήνας αποφάσισε να μην περιμένει ούτε μέχρι τις 31/5 για να εκκενώσει το καμπ.

Εδώ και 20 μέρες περίπου έχει αρχίσει να στέλνει έγγραφα στις οικογένειες ότι μέσα σε τρεις μέρες πρέπει να το εγκαταλείψουν. Οι περισσότεροι μαθητές μετακινούνται προς το καμπ του Σχιστού, αλλά υπάρχουν και οικογένειες που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε Μαλακάσα, Ριτσώνα, Θήβα, και για όσους δεν πάρουν άσυλο υπάρχει ο κίνδυνος του ΠΡΟΚΕΚΑ στην Αμυγδαλέζα.

Προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση και τον δήμο Αθηναίων να μην κλείσουν το καμπ και να μην προχωρήσουν σε καμία επιπλέον μετακίνηση μαθητή μας, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Είναι πολύ δύσκολη η προσαρμογή γι' αυτά τα παιδιά. Πολλά απ' αυτά υποφέρουν από μετατραυματικό σοκ, από αυτά που έχουν ζήσει. Βγαίνουμε από μια διετία σκληρής καραντίνας - τα παιδιά μας ήταν αποκλεισμένα και από την τηλεκπαίδευση - και καταλαβαίνετε πως πέρυσι δεν έγινε σχεδόν καθόλου μάθημα σε αυτά τα παιδιά (...) Φέτος φοιτούν κανονικά.

Ενα άλλο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι στις δομές, όπου έχουν μεταφερθεί γύρω στα 50 παιδιά μέχρι τώρα, σε κανένα από τα σχολεία όπου φοιτούσαν δεν έχει γίνει αίτημα μετεγγραφής. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν εγγραφεί σε καινούργια σχολεία στις περιοχές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, που σημαίνει ότι πάλι δεν παρακολουθούν μαθήματα. Ξεριζώνονται για άλλη μιά φορά (...) Τα περισσότερα είναι παιδιά της Πρωτοβάθμιας, αλλά υπάρχουν και της Δευτεροβάθμιας, που αυτές τις μέρες παίρνουν απουσίες και κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την επιβολή «τέλους ταφής» και «περιβαλλοντικής εισφοράς»

Η κυβέρνηση της ΝΔ από 1/1/2022 έθεσε σε ισχύ την είσπραξη «τελών ταφής» από τους δήμους που είναι μέλη των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και αφορούν τα απορρίμματα που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, ενώ ο φόρος αυτός, που θα προσαυξάνεται κάθε χρόνο, έρχεται να συμπληρώσει την «περιβαλλοντική εισφορά» που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα χαράτσια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη, και προστίθενται στα τέλη για τις πλαστικές σακούλες και άλλα πλαστικά, τέλη που πληρώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες με το ήδη τσακισμένο εισόδημά τους. Προστίθενται, ακόμη, στο βαρύ επιπλέον κόστος που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας για τη χωριστή συλλογή των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας. Πρόκειται για αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούν πλευρές της λεγόμενης «στρατηγικής κυκλικής οικονομίας και μείωσης των απορριμμάτων» της ΕΕ (COM/2020/98). «Στρατηγική», που θεωρεί το σκουπίδι χρυσοφόρο εμπόρευμα και... «μειώνει» τα απορρίμματα καίγοντας μεγάλο μέρος τους για την παραγωγή πανάκριβης ηλεκτρικής ενέργειας σε μονάδες που προβλέπονται σε όλη τη χώρα, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του λαού και το φυσικό περιβάλλον. Αυτές, μάλιστα, οι απαράδεκτες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «πράσινης μετάβασης».

Παράλληλα, ενώ το εισόδημα του λαού εξανεμίζεται από παλιούς και νέους φόρους, ευρωενωσιακά «πράσινα» τέλη, τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας και των καυσίμων, τον πληθωρισμό, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και όχι μόνο, και απολαμβάνουν πρόσθετες φοροαπαλλαγές ως κίνητρο για τη δήθεν πρόληψη και ανακύκλωση. Τα νέα αυτά χαράτσια είναι άλλη μια απόδειξη ότι η «πράσινη» ανάπτυξη βασίζεται, και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, στην οικονομική αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας, σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος υπέβαλε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Στο γεγονός ότι η στρατηγική της "κυκλικής οικονομίας" της ΕΕ φορτώνει και το κόστος της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες καθιστώντας κενό γράμμα την πολυδιαφημισμένη πλην ψευδεπίγραφη "διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού" και στο αίτημα να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του τέλους ταφής και της περιβαλλοντικής εισφοράς.

- Στο γεγονός ότι με την έγκριση ή την αποδοχή της Κομισιόν συνεχίζουν να λειτουργούν στη χώρα οι ΧΥΤΑ ως ανεξέλεγκτες χωματερές ενώ η δήθεν "ανακύκλωση" με ευθύνη του κράτους και με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ και τις κατευθύνσεις της Επιτροπής χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη γενναία επιδότηση των κερδών επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΧΩΡΙΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Απαιτούν να φτιαχτεί η γέφυρα του Εύηνου

Από τον αποκλεισμό της Ιονίας Οδού
Από τον αποκλεισμό της Ιονίας Οδού
Με μηχανοκίνητη πορεία από τα χωριά τους, που ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση στην Ιονία Οδό στο ύψος του κόμβου της Γαβρολίμνης (Εθνική Οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων), κάτοικοι των χωριών Γαλατά, Περιθωρίου και Ευηνοχωρίου της Αιτωλοακαρνανίας διεκδίκησαν για ακόμη μία φορά προσωρινή αλλά και οριστική λύση στο σοβαρό συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Για πάνω από τέσσερις μήνες, οι περίπου 2.000 κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών έχουν αποκοπεί από το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, λόγω της αχρήστευσης της οδικής γέφυρας στην παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον Εύηνο ποταμό και την κατάρρευση της πρώην σιδηροδρομικής.

Πρόκειται για προβλήματα που σημειώθηκαν από τις πλημμύρες της 17ης Δεκέμβρη, που παρά τα πέρα δώθε και τις υποσχέσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και των αντίστοιχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν έχουν επιλυθεί, αναγκάζοντας τους κατοίκους για 15 χλμ. απόσταση να διανύουν 35 και περισσότερα, μέσω της Ιονίας Οδού, προκειμένου να καλύψουν καθημερινές ανάγκες. Ανάμεσά τους, τα σοβαρότερα ζητήματα αντιμετωπίζουν 7 μαθητές της Γ' Λυκείου, που με πανό τους σημείωναν την Κυριακή «μας καταστρέφετε τη ζωή και το μέλλον μας», ΑμεΑ, αλλά και αγρότες που αναγκάζονται να μετακινούνται με τα τρακτέρ τους μέσα από την κοίτη του ποταμού, με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί, για να εργαστούν στα χωράφια τους.

Την κινητοποίηση των κατοίκων στηρίζει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και καταδικάζει προσπάθεια παρεμπόδισής της από την αστυνομία με εντολή της κυβέρνησης. Επίσης οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν Ερώτηση στην υπουργό Παιδείας στη Βουλή. Εκτός της αυτονόητης αποκατάστασης της γέφυρας ζητείται η υπαγωγή των 7 μαθητών της Γ' Λυκείου στο Ειδικό Καθεστώς, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζεται η διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης των θανάτων των τριών μικρών κοριτσιών από την Πάτρα, με την εξέταση του τάμπλετ της 9χρονης Τζωρτζίνας, το οποίο η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, κατηγορούμενη και προφυλακισμένη για τη δολοφονία της, είχε θάψει μαζί της. Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αθήνας αναζητεί πιθανά στοιχεία που να σχετίζονται με την κατηγορουμένη. Την ίδια ώρα έρχονται στη δημοσιότητα ιατρικά έγγραφα που δείχνουν ότι στην 9χρονη είχαν χορηγηθεί και άλλες ουσίες εκτός της κεταμίνης, και ότι το οξυγόνο της έπεφτε με εξωγενή παρέμβαση.

Επίσης, ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο θάνατος του 6 μηνών βρέφους της οικογένειας, Ιριδας, οφείλεται σε ασφυξία. Μιλώντας για τις έρευνες που διεξάγονται για τα άλλα δύο κοριτσάκια της οικογένειας Δασκαλάκη - Πισπιρίγκου, την Μαλένα και την Ιριδα, επεσήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή έχουμε δύο αιτίες θανάτου με παθολογικά αίτια, γι' αυτό και καθυστερεί η όλη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον υπάρχουν παθολογικά αίτια, δεν έχουμε έγκλημα. Πρέπει να ανατραπούν οι αιτίες θανάτου εφόσον όλα τα ευρήματα δείχνουν αυτό».

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα σχετικά με τις επικοινωνίες της μητέρας στα κινητά που κατασχέθηκαν, «είχε δεχτεί κλήσεις από απόρρητο αριθμό μία μέρα πριν από τον θάνατο της Τζωρτζίνας και έκανε η ίδια δύο κλήσεις μετά τον θάνατο της μικρής, σε τηλέφωνα τα οποία δεν αντιστοιχούν σε κάποιο τηλέφωνο οικογενειακού περιβάλλοντος ή ευρύτερου περιβάλλοντος που να είναι στη γνώση των αρχών».

Πάντως, πέρα από τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από τις έρευνες και πέρα από εμφανείς αντιφάσεις σε ιατροδικαστικές εξετάσεις, μεγάλος αριθμός ΜΜΕ επιδίδεται σε συνεχές κουτσομπολιό και «αποκαλύψεις»... κλειδαρότρυπας, που βέβαια τα τροφοδοτούν και τα μέλη της οικογένειας των άτυχων κοριτσιών, με τις καθημερινές τηλεοπτικές εμφανίσεις τους.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Νέα σειρά σεισμών

Νέα σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή της Θήβας, στην οποία γίνονται αρκετοί σεισμοί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη και πιο ισχυρή δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 5 το πρωί, με ένταση 4,3 Ρίχτερ, επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Θήβας και εστιακό βάθος 11,9 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ακολούθησαν τέσσερις μικρότερες δονήσεις μέσα στις επόμενες δύο ώρες, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στα 3,6 Ρίχτερ, λίγο πριν τις 6.30 το πρωί, στο ίδιο επίκεντρο και με εστιακό βάθος 11,2 χιλιόμετρα. Στην περιοχή τους τελευταίους 14 μήνες έχουν σημειωθεί κοντά στις 3.000 σεισμικές δονήσεις, ενώ οι τελευταίες θεωρούνται από τους επιστήμονες μέρος της ακολουθίας αυτής. Με δεδομένα ωστόσο τα ανεπαρκή μέτρα αντισεισμικής προστασίας, με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων, είναι εύλογη η ανησυχία των κατοίκων.

Καταδίκη για την επίθεση στον Μπουτάρη

Σε φυλάκιση 6 και 12 μηνών, αντίστοιχα, καταδικάστηκαν ένας 24χρονος κι ένας 40χρονος, οι οποίοι κατηγορούνταν για την επίθεση σε βάρος του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, πριν από 4 χρόνια, στη διάρκεια εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στον Λευκό Πύργο. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τους έκρινε ενόχους για επικίνδυνη σωματική βλάβη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ