Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να συνεχιστεί η απρόσκοπτη φοίτηση των προσφυγόπουλων του Ελαιώνα

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Μετανάστευσης

Παράσταση διαμαρτυρίας, απαιτώντας την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς για τα προσφυγόπουλα της δομής του Ελαιώνα στα σχολεία τους, πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από την Ε' ΕΛΜΕ και τον ΣΕΠΕ «Παρθενώνα» και στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Βιολέτα Γαλανοπούλου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Παρθενώνας», «οι 97 μαθητές μας στη μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονται από οικογένειες αιτούντων άσυλο, από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Κονγκό και το Ιράν. Σαν σχολική μονάδα απορροφούμε τον κύριο όγκο των παιδιών της δομής του Ελαιώνα. Σήμερα (σ.σ. χτες) μαζευτήκαμε εδώ εκπρόσωποι σωματείων έπειτα από μια σειρά κινητοποιήσεων και συσκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τη βίαιη μετακίνηση των μαθητών μας και των οικογενειών τους από τη δομή του Ελαιώνα. Μέσα σε μία νύχτα η δημοτική αρχή της Αθήνας αποφάσισε να μην περιμένει ούτε μέχρι τις 31/5 για να εκκενώσει το καμπ.

Εδώ και 20 μέρες περίπου έχει αρχίσει να στέλνει έγγραφα στις οικογένειες ότι μέσα σε τρεις μέρες πρέπει να το εγκαταλείψουν. Οι περισσότεροι μαθητές μετακινούνται προς το καμπ του Σχιστού, αλλά υπάρχουν και οικογένειες που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε Μαλακάσα, Ριτσώνα, Θήβα, και για όσους δεν πάρουν άσυλο υπάρχει ο κίνδυνος του ΠΡΟΚΕΚΑ στην Αμυγδαλέζα.

Προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση και τον δήμο Αθηναίων να μην κλείσουν το καμπ και να μην προχωρήσουν σε καμία επιπλέον μετακίνηση μαθητή μας, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Είναι πολύ δύσκολη η προσαρμογή γι' αυτά τα παιδιά. Πολλά απ' αυτά υποφέρουν από μετατραυματικό σοκ, από αυτά που έχουν ζήσει. Βγαίνουμε από μια διετία σκληρής καραντίνας - τα παιδιά μας ήταν αποκλεισμένα και από την τηλεκπαίδευση - και καταλαβαίνετε πως πέρυσι δεν έγινε σχεδόν καθόλου μάθημα σε αυτά τα παιδιά (...) Φέτος φοιτούν κανονικά.

Ενα άλλο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι στις δομές, όπου έχουν μεταφερθεί γύρω στα 50 παιδιά μέχρι τώρα, σε κανένα από τα σχολεία όπου φοιτούσαν δεν έχει γίνει αίτημα μετεγγραφής. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν εγγραφεί σε καινούργια σχολεία στις περιοχές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, που σημαίνει ότι πάλι δεν παρακολουθούν μαθήματα. Ξεριζώνονται για άλλη μιά φορά (...) Τα περισσότερα είναι παιδιά της Πρωτοβάθμιας, αλλά υπάρχουν και της Δευτεροβάθμιας, που αυτές τις μέρες παίρνουν απουσίες και κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ