Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την επιβολή «τέλους ταφής» και «περιβαλλοντικής εισφοράς»

Η κυβέρνηση της ΝΔ από 1/1/2022 έθεσε σε ισχύ την είσπραξη «τελών ταφής» από τους δήμους που είναι μέλη των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και αφορούν τα απορρίμματα που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, ενώ ο φόρος αυτός, που θα προσαυξάνεται κάθε χρόνο, έρχεται να συμπληρώσει την «περιβαλλοντική εισφορά» που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα χαράτσια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη, και προστίθενται στα τέλη για τις πλαστικές σακούλες και άλλα πλαστικά, τέλη που πληρώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες με το ήδη τσακισμένο εισόδημά τους. Προστίθενται, ακόμη, στο βαρύ επιπλέον κόστος που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας για τη χωριστή συλλογή των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας. Πρόκειται για αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούν πλευρές της λεγόμενης «στρατηγικής κυκλικής οικονομίας και μείωσης των απορριμμάτων» της ΕΕ (COM/2020/98). «Στρατηγική», που θεωρεί το σκουπίδι χρυσοφόρο εμπόρευμα και... «μειώνει» τα απορρίμματα καίγοντας μεγάλο μέρος τους για την παραγωγή πανάκριβης ηλεκτρικής ενέργειας σε μονάδες που προβλέπονται σε όλη τη χώρα, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του λαού και το φυσικό περιβάλλον. Αυτές, μάλιστα, οι απαράδεκτες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «πράσινης μετάβασης».

Παράλληλα, ενώ το εισόδημα του λαού εξανεμίζεται από παλιούς και νέους φόρους, ευρωενωσιακά «πράσινα» τέλη, τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας και των καυσίμων, τον πληθωρισμό, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και όχι μόνο, και απολαμβάνουν πρόσθετες φοροαπαλλαγές ως κίνητρο για τη δήθεν πρόληψη και ανακύκλωση. Τα νέα αυτά χαράτσια είναι άλλη μια απόδειξη ότι η «πράσινη» ανάπτυξη βασίζεται, και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, στην οικονομική αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας, σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος υπέβαλε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Στο γεγονός ότι η στρατηγική της "κυκλικής οικονομίας" της ΕΕ φορτώνει και το κόστος της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες καθιστώντας κενό γράμμα την πολυδιαφημισμένη πλην ψευδεπίγραφη "διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού" και στο αίτημα να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του τέλους ταφής και της περιβαλλοντικής εισφοράς.

- Στο γεγονός ότι με την έγκριση ή την αποδοχή της Κομισιόν συνεχίζουν να λειτουργούν στη χώρα οι ΧΥΤΑ ως ανεξέλεγκτες χωματερές ενώ η δήθεν "ανακύκλωση" με ευθύνη του κράτους και με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ και τις κατευθύνσεις της Επιτροπής χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη γενναία επιδότηση των κερδών επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ