ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κάτω τα χέρια από την πολιτιστική κληρονομιά και τον αρχαιολογικό χώρο του Νημποριού

Ενα διαφορετικό οδοιπορικό στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η κινητοποίηση στο λιμάνι των Νέων Στύρων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς. Στην κινητοποίηση καλούσαν σωματεία και φορείς από τον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και ευρύτερα από την περιοχή της Νότιας Εύβοιας.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο στον δήμο Καρύστου λειτουργούν περισσότερες από 450 ανεμογεννήτριες και ο σχεδιασμός είναι να φτάσουν τις 1.000. Πριν λίγους μήνες το ΚΑΣ έδωσε θετική γνωμοδότηση για τους πέντε αιολικούς σταθμούς των Στύρων, κόβοντας μόνο τις 2 από τις 14 ανεμογεννήτριες στο Νημποριό.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ο οποίος δήλωσε: «Να σταματήσει η καταπάτηση της Νότιας Εύβοιας από τα μεγάλα συμφέροντα που φυτεύουν τις ανεμογεννήτριες. Κάτω τα χέρια από την πολιτιστική κληρονομιά και τον αρχαιολογικό χώρο του Νημποριού». Παρευρέθηκε ακόμα ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό - καλωσόρισμα του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ν. Στύρων Δημήτρη Τσούλη.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, η Λίτσα Αθανασίου τόνισε πως «ποτέ άλλοτε όσο σήμερα το δίκαιο αίτημα για καμία άλλη ανεμογεννήτρια στον τόπο μας δεν συνδέεται τόσο στενά με τη διεκδίκηση να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα, το οποίο οι λαοί πληρώνουν πολύ ακριβά, ακόμα και με το αίμα τους».

Από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων ο Κώστας Νικολάου σημείωσε ότι «και σήμερα, ως έκτακτοι εργαζόμενοι που μας μαστίζει η ανεργία αλλά και ως Σύλλογος συνολικά, βρισκόμαστε δίπλα σε όλους όσοι αγωνίζονται για την προστασία των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα με το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Ωστόσο είναι φανερό σε όλους μας ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντί να τα προστατεύουν, τα δίνουν βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που δεν αναγνωρίζουν τίποτα άλλο παρά μόνο το κέρδος τους. Περιβάλλον, μνημεία και άνθρωποι αποτελούν εμπορεύματα και αντικείμενα εκμετάλλευσης. Γιατί αυτό το κέρδος των λίγων πατάει και βρίσκεται πάντα απέναντι στις ανάγκες των πολλών.

Στην Καρυστία ήδη έχουν αφήσει τον αντίκτυπό τους οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί κατά καιρούς, και με όλες τις άδειες που έχουν δώσει για αιολικά πάρκα. Εδώ, πλέον, περιοχές Natura, βουνά και μνημεία έχουν γεμίσει ανεμογεννήτριες, τσιμέντα, υποσταθμούς και δρόμους. Αυτή είναι η "πράσινη" ανάπτυξη, δεν θα αφήσει πράσινο ούτε για δείγμα! Πρόκειται για υποκριτική στάση, αποτελεί το άλλοθι για να υλοποιηθεί μια ανάπτυξη που καταστρέφει το περιβάλλον (φυσικό και πολιτιστικό), δίνει ελάχιστες, κακοπληρωμένες και βραχύβιες θέσεις εργασίας και ακριβό ρεύμα στον λαό», ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα τόνισε πως το Νημποριό «είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό τοπίο που θα έπρεπε το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να έχουν σεβαστεί και να έχουν προστατέψει».

Η Νίκη Δημητρίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού στο υπουργείο Πολιτισμού, ανέφερε πως «απαντάμε με το δικό μας όπλο, το σωματείο μας, τον αγώνα μας, για προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς, την προστασία και ανάδειξή τους από το εξειδικευμένο προσωπικό, με μονιμοποίηση των συμβασιούχων και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Μίλησαν επίσης οι Γιάννης Καπρής, αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού, Σάκης Μπινιάρης από τον Σύλλογο Προστασίας Νότιας Καρυστίας, Τάσος Μπαλτάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, και Δημήτρης Σουφλέρης, πρόεδρος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές, με οδοιπορικά και ξεναγήσεις στα ρωμαϊκά λατομεία του Νημποριού, αλλά και στην Ακρόπολη των Στύρων, διαπίστωσαν την ήδη τραγική κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων, που ρημάζουν, αλλά και το έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί από την εγκατάσταση των επιπλέον ανεμογεννητριών.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Μουσείο «Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη»

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Μουσείο «Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη» στα Τρίκαλα ανέδειξε με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ.

Στο συγκεκριμένο Μουσείο στεγάζονται πάνω από 1.000 έργα του σπουδαίου εικαστικού καλλιτέχνη Δ. Κατσικογιάννη, ο οποίος με την Τέχνη του αποτύπωσε τη σύγχρονη Ιστορία του λαού μας. Κατοχή, Αντίσταση, φυλακές και εξορίες, αγώνες του αγροτικού και λαϊκού κινήματος είναι το περιεχόμενο της Τέχνης του, που στάθηκε πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων. Τα έργα του διαπαιδαγωγούν, εξυψώνοντας και τιμώντας τους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές που αντιστάθηκαν στους κατακτητές και την αστική εξουσία, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το πορτραίτο του αλύγιστου, μα και τόσο ανθρώπινου ήρωα.

Επιθυμία του καλλιτέχνη ήταν να κληροδοτήσει το έργο του στον Τρικαλινό λαό. «Δεν σκοπεύω να κρεμάσω εκατομμύρια δραχμές στο μουσείο που θα 'ναι αφιερωμένο στον λαό των Τρικάλων, αλλά μαρτυρίες της βασανισμένης και αγωνιστικής ζωής του λαού μας», έλεγε ο ίδιος. Τελικά, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα το 1994 και από το 1998 απέκτησε μόνιμη «κατοικία» στην περιοχή της Αγίας Μονής στα Τρίκαλα.

Οπως καταγγέλλει η ΤΕ Τρικάλων, «αυτό το μεγαλείο τέχνης και λαϊκής ιστορίας βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην άκρη ενός κτιρίου που στεγάζεται η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης ανάμεσα σε παρκαρισμένα βυτία της Δημοτικής Αποχέτευσης, ανάμεσα σε σωρούς με σωληνώσεις ομβρίων και ακαθάρτων, πίσω από μουχλιασμένους τοίχους και σαπισμένες από τη σκουριά πόρτες... Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους... Δεν θα επιτρέψουμε η ιστορία, το μεγαλείο του λαού μας να πάει στον "απόπατο" μιας κατά τ' άλλα "έξυπνης πόλης"...».

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Καλούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Σε κινητοποίηση για τα επιδόματα καλούν σήμερα καλλιτεχνικά σωματεία, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας.

Στο κάλεσμά του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σημειώνει την ανάγκη συντονισμού με άλλα σωματεία από τον χώρο του Θεάματος - Ακροάματος και διεκδικεί: Να κατατεθούν άμεσα τα ένσημα όλων των μηνών της επιδότησης ειδικού σκοπού. Είτε με κατάθεση των ΑΠΔ είτε με βεβαίωση του ΕΡΓΑΝΗ προς τον ΟΑΕΔ για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας. Να διορθωθούν άμεσα οι αδικίες και τα λάθη στην καταβολή του εποχικού βοηθήματος σε πολλούς μουσικούς. Να δοθούν τα ποσά που υπολείπονται σε όσους πήραν επιδότηση για τον Γενάρη του 2022. Να δοθεί αναδρομική επιδότηση σε όσους δικαιούχους αποκλείστηκαν, επειδή γράφτηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2021. Μέτρα στήριξης για την περίοδο από Ιούλη έως Δεκέμβρη του 2021. Καθεστώς αναστολής για τις πληττόμενες από την Covid επιχειρήσεις του κλάδου. Να καταργηθεί το απαράδεκτο πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας στην τετραετία. Να σταματήσει η προσπάθεια ΕΕ και κυβέρνησης για την καταχρηστική επέκταση της αυτοαπασχόλησης στον κλάδο. Η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για το νέο Εργασιακό και Ασφαλιστικό των καλλιτεχνών που εξήγγειλε. Να μην περάσει το ν/σ για τον ΟΑΕΔ που τον μετατρέπει σε μηχανισμό ανακύκλωσης της ανεργίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΠΜΣ
Πολύμορφες δράσεις με θέμα τη Μουσική Εκπαίδευση

Τα ζητήματα της Μουσικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αναδεικνύει με μια σειρά από παρεμβάσεις, αυτήν τη βδομάδα, το Παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ.

Ετσι, έχει ήδη ανέβει στο κανάλι τους στο YouTube η εκπομπή/ podcast με τίτλο «Μια πρώτη συζήτηση: Η Μουσική Εκπαίδευση στην Ελλάδα», με καλεσμένους τον Θοδωρή Κότσυφα, μουσικό και εκπαιδευτικό στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας, και τον Χρήστο Καλαμπούκα, μουσικό, εκπαιδευτικό σε Ιδιωτικό Ωδείο και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ.

Ακόμα, την Κυριακή 17 Απρίλη, στις 19.00 στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τη Μουσική Εκπαίδευση στην Ελλάδα που διοργανώνουν τα 3 παραρτήματα του ΠΜΣ στη Θεσσαλία. Τη θέση του ΠΜΣ θα παρουσιάσουν οι: Κώστας Κωστούλης, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος και Αχιλλέας Σίμος, γραμματέας του Παραρτήματος.

24ωρη απεργία από τους αρχαιοφύλακες

Σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να αποκόψει από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού).

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θα αναγκάσει τα μουσεία να λειτουργούν με όρους επιχειρηματικούς, για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Είναι ένας ακόμα κρίκος στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αρχαιοφύλακες ζητάνε τη μη μετατροπή των 5 κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ, τη μετατροπή της Εθνικής Πινακοθήκης και του Νέου Μουσείου Ακρόπολης σε Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ώστε να ενσωματωθούν στον κορμό του υπουργείου Πολιτισμού, την αναγνώριση έκτης μέρας εργασίας ως συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την άμεση πρόσληψη 450 αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών στη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ