Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κάτω τα χέρια από την πολιτιστική κληρονομιά και τον αρχαιολογικό χώρο του Νημποριού

Ενα διαφορετικό οδοιπορικό στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η κινητοποίηση στο λιμάνι των Νέων Στύρων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς. Στην κινητοποίηση καλούσαν σωματεία και φορείς από τον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και ευρύτερα από την περιοχή της Νότιας Εύβοιας.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο στον δήμο Καρύστου λειτουργούν περισσότερες από 450 ανεμογεννήτριες και ο σχεδιασμός είναι να φτάσουν τις 1.000. Πριν λίγους μήνες το ΚΑΣ έδωσε θετική γνωμοδότηση για τους πέντε αιολικούς σταθμούς των Στύρων, κόβοντας μόνο τις 2 από τις 14 ανεμογεννήτριες στο Νημποριό.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ο οποίος δήλωσε: «Να σταματήσει η καταπάτηση της Νότιας Εύβοιας από τα μεγάλα συμφέροντα που φυτεύουν τις ανεμογεννήτριες. Κάτω τα χέρια από την πολιτιστική κληρονομιά και τον αρχαιολογικό χώρο του Νημποριού». Παρευρέθηκε ακόμα ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό - καλωσόρισμα του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ν. Στύρων Δημήτρη Τσούλη.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, η Λίτσα Αθανασίου τόνισε πως «ποτέ άλλοτε όσο σήμερα το δίκαιο αίτημα για καμία άλλη ανεμογεννήτρια στον τόπο μας δεν συνδέεται τόσο στενά με τη διεκδίκηση να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα, το οποίο οι λαοί πληρώνουν πολύ ακριβά, ακόμα και με το αίμα τους».


Από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων ο Κώστας Νικολάου σημείωσε ότι «και σήμερα, ως έκτακτοι εργαζόμενοι που μας μαστίζει η ανεργία αλλά και ως Σύλλογος συνολικά, βρισκόμαστε δίπλα σε όλους όσοι αγωνίζονται για την προστασία των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα με το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Ωστόσο είναι φανερό σε όλους μας ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντί να τα προστατεύουν, τα δίνουν βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που δεν αναγνωρίζουν τίποτα άλλο παρά μόνο το κέρδος τους. Περιβάλλον, μνημεία και άνθρωποι αποτελούν εμπορεύματα και αντικείμενα εκμετάλλευσης. Γιατί αυτό το κέρδος των λίγων πατάει και βρίσκεται πάντα απέναντι στις ανάγκες των πολλών.

Στην Καρυστία ήδη έχουν αφήσει τον αντίκτυπό τους οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί κατά καιρούς, και με όλες τις άδειες που έχουν δώσει για αιολικά πάρκα. Εδώ, πλέον, περιοχές Natura, βουνά και μνημεία έχουν γεμίσει ανεμογεννήτριες, τσιμέντα, υποσταθμούς και δρόμους. Αυτή είναι η "πράσινη" ανάπτυξη, δεν θα αφήσει πράσινο ούτε για δείγμα! Πρόκειται για υποκριτική στάση, αποτελεί το άλλοθι για να υλοποιηθεί μια ανάπτυξη που καταστρέφει το περιβάλλον (φυσικό και πολιτιστικό), δίνει ελάχιστες, κακοπληρωμένες και βραχύβιες θέσεις εργασίας και ακριβό ρεύμα στον λαό», ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα τόνισε πως το Νημποριό «είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό τοπίο που θα έπρεπε το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να έχουν σεβαστεί και να έχουν προστατέψει».

Η Νίκη Δημητρίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού στο υπουργείο Πολιτισμού, ανέφερε πως «απαντάμε με το δικό μας όπλο, το σωματείο μας, τον αγώνα μας, για προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς, την προστασία και ανάδειξή τους από το εξειδικευμένο προσωπικό, με μονιμοποίηση των συμβασιούχων και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Μίλησαν επίσης οι Γιάννης Καπρής, αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού, Σάκης Μπινιάρης από τον Σύλλογο Προστασίας Νότιας Καρυστίας, Τάσος Μπαλτάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, και Δημήτρης Σουφλέρης, πρόεδρος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές, με οδοιπορικά και ξεναγήσεις στα ρωμαϊκά λατομεία του Νημποριού, αλλά και στην Ακρόπολη των Στύρων, διαπίστωσαν την ήδη τραγική κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων, που ρημάζουν, αλλά και το έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί από την εγκατάσταση των επιπλέον ανεμογεννητριών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικούς χώρους της Εύβοιας (2022-02-02 00:00:00.0)
Να ακυρωθεί η εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων (2021-12-01 00:00:00.0)
Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού (2021-07-14 00:00:00.0)
Στάχτη εκατοντάδες ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης (2021-07-13 00:00:00.0)
Να σταματήσει η επέκταση των αιολικών πάρκων σε όλη την έκταση του δήμου Καρύστου (2021-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ