Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΣ
Να ακυρωθεί η εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων

Στο Νημποριό
Στο Νημποριό
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η διενέργεια αυτοψίας σχετικά με την έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία ανεμογεννητριών στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα στις θέσεις Πυργάρι Νημποριού και Λόφο Αγίου Νικολάου Στύρων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός για νέα αρχαιολογικά πάρκα στην περιοχή έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από σωματεία του χώρου, συλλόγους και φορείς της περιοχής, καθώς θα υποβαθμιστούν περαιτέρω οι αρχαιολογικοί χώροι, που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση. Ακόμα χειρότερα, το αιολικό πάρκο στη θέση Πυργάρι Νημποριού κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες και απλώνονται σε όλο το βουνό έως και το παραλιακό του μέτωπο, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί και η κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού.

Επιστολή προς το ΚΑΣ έστειλε και το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας Γιώργος Μαρίνος, σε συνέχεια των παρεμβάσεών του. Στην επιστολή αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, νιώθω την ανάγκη ως βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ να εκφράσω την αμέριστη στήριξη στη διαρκή πάλη των κατοίκων και των φορέων της Νότιας Εύβοιας και ευρύτερα, να προστατευτούν τα πολιτιστικά μνημεία και να μην εγκατασταθεί αιολικό πάρκο στο Νημποριό Στύρων από τη ΣΟΦΡΑΝΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, συμφερόντων του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ή άλλη εταιρεία.

Σημειώνουμε ότι το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών της εταιρείας ΣΟΦΡΑΝΟ γειτνιάζει με τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Λεύκας από βορρά, του λόφου του Αγίου Νικολάου όπου και βρίσκεται η Ακρόπολη των Στύρων και τα τρία Δρακόσπιτα των Στύρων στη θέση "Πάλλη-Λάκκα" στα ανατολικά, των Δρακόσπιτων Πύργος Νημποριού, Λιμικό Καψάλων και Κούρθεα στα νότια - νοτιοανατολικά.

Συνεπώς, θεωρούμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι αναγκαίο να δικαιώσουν τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής που σύσσωμοι υποστηρίζουν την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

  • Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων και να μη δοθεί άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών,
  • Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού και γύρω από τον λόφο του Αγ. Νικολάου, γιατί θα καταστεί άκρως καταστροφική.
  • Να κηρυχθεί, να στηριχτεί πολύπλευρα ο χώρος ως αρχαιολογικός, με αδόμητες ζώνες που θα προστατεύουν τα μνημεία.
  • Να εξασφαλιστεί συνεχής μέριμνα για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του χώρου, να αποκατασταθούν ζημιές από τις πυρκαγιές.
  • Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήσης γης πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ