ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Νησίδα ιστορικής μνήμης και έμπνευσης για δράση

Το Σάββατο η εκδήλωση για τα 15 χρόνια συμβολής στη διαφύλαξη και διάδοση της ιστορικής αλήθειας

Ο Θ. Αυγέρος ξεναγεί μαθητές στο χώρο του Μουσείου
Ο Θ. Αυγέρος ξεναγεί μαθητές στο χώρο του Μουσείου
Ηταν νωρίς το πρωί της Κυριακής 25 Μάρτη 2007, όταν δεκάδες εργαζόμενοι, αντιστασιακοί και νεολαίοι με τη συμπαράσταση συνδικαλιστών, εκπροσώπων μαζικών φορέων και δημοτικών συμβούλων της τότε «Πρωτοβουλίας Αγωνιστικής Συμπαράταξης» Περιστερίου (δημοτική παράταξη του ΚΚΕ), προχώρησαν σε κατάληψη του εγκαταλειμμένου κτιρίου στον πεζόδρομο του Περιστερίου στον αριθμό 33. Με αυτήν τη δυναμική κίνηση έμπαινε τέλος στον εμπαιγμό της τότε δημοτικής αρχής, ενώ η ταμπέλα που μπήκε από την πρώτη στιγμή στο κτίριο, «Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης», σηματοδότησε την έναρξη του ταξιδιού του, που πλέον μετράει 15 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας.

Οπως σημειώνουν οι Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Περιστερίου ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην ανακοίνωσή τους για την 15ετή αυτή λειτουργία:

«Η δημιουργία του Μουσείου ήταν "παιδί" της αναγκαιότητας να φτάσει στη νέα γενιά η Ιστορία των εργατικών - λαϊκών αγώνων και ιδιαίτερα της λαμπρής περιόδου 1940 - 1949. Χρέος να τιμηθούν οι χιλιάδες λαϊκοί ήρωες της Αντίστασης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μας διδάσκουν μέχρι σήμερα τον αγώνα για να είναι ο λαός ελεύθερος από κάθε εξαναγκασμό, διδάσκουν την απειθαρχία και ανυπακοή στον ταξικό εχθρό, στους εκμεταλλευτές, που μας δείχνουν με αισιοδοξία τον δρόμο της συλλογικής ζωής και δράσης για την οικοδόμηση της δικής μας κοινωνίας. Απάντηση στην αναθεώρηση της Ιστορίας από τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία, και στον κάθε λογής αντικομμουνισμό».

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Από την πρώτη στιγμή καθοριστική ήταν η εθελοντική δουλειά και η προσφορά του περιστεριώτικου λαού, που αγκάλιασε τη δημιουργία του Μουσείου, από τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του κτιρίου τις μέρες μετά την κατάληψη μέχρι και τις αναγκαίες παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια. Αναντικατάστατο κομμάτι είναι η παράδοση σημαντικών ντοκουμέντων, αντικείμενων αγωνιστών από τις οικογένειές τους, πολλών βιβλίων και άλλου σπουδαίου υλικού από την ηρωική πάλη του λαού μας τη δεκαετία 1940 - 1949 στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να φιλοξενηθούν στους χώρους του, να γίνουν εκθέματα του Μουσείου.

Ολα αυτά τα χρόνια το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης έχει επιτελέσει αυτόν τον ρόλο με πρωτοβουλία του παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Τον χώρο έχουν επισκεφτεί χιλιάδες κόσμου, νεολαίοι, μαθητές και φοιτητές, κατά μόνας ή μέσω οργανωμένων ξεναγήσεων, ενώ στην αυλή του έχουν γίνει δεκάδες εκδηλώσεις, με το κτίριο πλέον να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του πεζόδρομου.

Το Μουσείο υποδέχεται τους επισκέπτες από Δευτέρα έως Κυριακή: Από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. (Τετάρτη κλειστά, δυνατότητα για επίσκεψη εκτός ωραρίου κατόπιν συνεννόησης). Οποιος το επισκεφτεί θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αρχειακό υλικό, βιβλία, έντυπα της εποχής, φωτογραφίες, δικαστικές αποφάσεις, αποφυλακιστήρια, διάφορα κειμήλια και δημιουργήματα εξόριστων. Ακόμη στο ισόγειο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Τον χώρο μπορούν να επισκεφθούν οργανωμένα γκρουπ όπως μαθητών και φοιτητών (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105730019).

Θεμέλιο του Μουσείου η συμβολή των κομμουνιστών, όπως αυτή του συντρόφου Θοδωρή Αυγέρου

Ο σύντροφος Θοδωρής Αυγέρος για πάνω από 10 χρόνια ήταν εκλεγμένος στη θέση του γενικού γραμματέα του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ήταν από αυτούς που αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο και κόπο για να πάρει σάρκα και οστά το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι. Ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με αντιστασιακούς τόσο στο Περιστέρι όσο και στην υπόλοιπη Αττική. Τον διέκρινε μεγάλη αγωνία να διασωθούν κειμήλια αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι αλλά και στο Αρχείο του Κόμματος.

Συγκέντρωσε στοιχεία και για τη δράση του Κόμματος στο Περιστέρι και εξέδωσε ένα Λεύκωμα για την Ιστορία του Κόμματος τη δεκαετία 1940, με τίτλο «Μνήμες αγώνων».

Μετά τον θάνατό του τον Γενάρη του 2021, η οικογένειά του παρέδωσε στην Κεντρική Επιτροπή το αρχείο του, που περιλαμβάνει φωτογραφίες από κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του Κόμματος και του κινήματος στο Περιστέρι, κειμήλια αγωνιστών από τόπους εξορίας και μεγάλη συλλογή από βιβλία, αποτελούμενη από εκδόσεις των αρχών του 20ού αιώνα, λογοτεχνία, φιλοσοφία, ιστορία, εκδόσεις της Κατοχής και της πολιτικής προσφυγιάς, λεξικά, παιδικά και σχολικά βιβλία, συλλογές ποιημάτων και βιβλία μουσικής.

ΤΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη

Αναδεικνύονται σημαντικές πτυχές της τοπικής Ιστορίας του Κόμματος

Το χειρόγραφο έγγραφο...
Το χειρόγραφο έγγραφο...
Σημαντικές πτυχές από την Ιστορία και την ανάπτυξη του ΚΚΕ στο νησί, τις πρώτες του Οργανώσεις και την προσπάθειά του να στεριώσει, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο (δεκαετία 1930), φέρνει στο φως η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου.

Πρόκειται για γεγονότα που συνδέονται και με την παρουσία του Νίκου Μπελογιάννη στα 1937 - '38, τα οποία αναδεικνύει η Κομματική Οργάνωση, μπροστά και στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 17 Απρίλη στη Λιθακιά (11 π.μ.), χωριό στο οποίο συγκροτήθηκαν οι πρώτοι κομμουνιστικοί πυρήνες με τη συμβολή του κομμουνιστή ήρωα.

Θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Θανάση Χαστά, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, ενώ θα τοποθετηθεί τιμητική πλακέτα στον χώρο που απέμεινε από το σπίτι όπου συγκροτήθηκε η πρώτη Κομματική Οργάνωση, παρουσία του Νίκου Μπελογιάννη, εκδηλώσεις συνολικά ενταγμένες στον προγραμματισμό της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα.

Για την τοποθέτηση της μαρμάρινης πλάκας στον χώρο μεγάλη ήταν και η προσφορά φίλων και οπαδών του Κόμματος στη Ζάκυνθο, όπως του Τάσου Σταμίρη, γλύπτη, που φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Ν. Μπελογιάννη, με βάση τον πίνακα του Πικάσο, αλλά και του Νιόνιου Κλάδη (Πετρά), που δώρισε το μάρμαρο για το μνημείο.

Μια σημαντική μαρτυρία

Σημαντική, στην προσπάθεια εξεύρεσης των πρώτων «ριζών» του ΚΚΕ στη Ζάκυνθο, είναι η χειρόγραφη μαρτυρία του εκλιπόντος συντρόφου Αλέξανδρου Παπαδάτου, κατοίκου Λιθακιάς, που γράφτηκε στις 29 Απρίλη 1984 και παραδόθηκε από την οικογένειά του στο Κόμμα.

Ο Αλ. Παπαδάτος αναφέρει πως το 1930 μεταφέρθηκαν στο νησί τα πρώτα κομμουνιστικά ιδανικά, όχι οργανωμένα, αλλά από στόμα σε στόμα, βρίσκοντας απήχηση σε αρκετούς στην πόλη και στα χωριά. Μιλά για την πρώτη κομματική συγκέντρωση στην πρώην λίμνη «Μακρή» μεταξύ Αμπελοκήπων και Λαγανά, αλλά και για τις 360 ψήφους που πήρε το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές του 1932, εκ των οποίων οι 17 ήταν στη Λιθακιά.

Το χειρόγραφο έγγραφο...
Το χειρόγραφο έγγραφο...
Στέκεται στις συλλήψεις των γραμματέων της Οργάνωσης Ζακύνθου πριν από τη μεταξική δικτατορία, στην έλλειψη πείρας για την ανάπτυξη της κομματικής δράσης σε όλες τις συνθήκες και το γεγονός ότι τα μέλη έμεναν «σαν τα πουλιά που χάνουν την κλώσσα», όπου «η δουλειά του Κόμματος γινότανε αλλά από αυτί σε αυτί», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, αφού δεν υπήρχε επαφή με την Αχαΐα ή την Ηλεία.

Η παρουσία του Ν. Μπελογιάννη

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, η πρώτη παρουσία του Νίκου Μπελογιάννη στη Ζάκυνθο καταγράφεται τον Νοέμβρη του 1937.«Ητανε 2 παιδιά του Γυμνασίου, ευπαρουσίαστοι, συμπαθητικοί. Δεν υπήρχε φόβος και γίνανε καθαρές συστάσεις. Ο ένας ήταν ο Νίκος ο Μπελογιάννης», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Παπαδάτος, προσθέτοντας:

«Καθίσαμε στην κουζίνα γιατί έκανε κρύο, είπαμε πολλά και διάφορα, βάλαμε καινούρια σκαριά για τη δουλειά του Κόμματος, την μέθοδο και τον τρόπο ανάλογα με τις περιστάσεις, τέλος σφίξαμε τα χέρια και χωρίσαμε». Πρόκειται για το σπίτι, στον χώρο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της Κυριακής.

Το καλοκαίρι του 1938, ο Νίκος Μπελογιάννης επανεμφανίζεται στη Ζάκυνθο, με τη σύσκεψη αυτήν τη φορά να πραγματοποιείται στο Μαραθωνήσι, όπου οι συμμετέχοντες μετέβησαν με βάρκες. «Κάναμε μπάνιο, ήπιαμε, τραγουδήσαμε, βγάλαμε φωτογραφίες αλλά δεν ήρθε στα χέρια μας καμία. Είπαμε πολλά, πήραμε πάλι γραμμή δουλειάς και τέλος φύγαμε στο λιμάνι. Χωρίσαμε σφίγγοντας το χέρι ο ένας του άλλου με τις σχετικές ευχές», υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Παπαδάτος.

Στη σύσκεψη στο Μαραθωνήσι, που αναφέρεται ότι έγινε περίπου τον Ιούνη του 1938, συμμετείχαν εκτός από τον Νίκο Μπελογιάννη, σύμφωνα με τον Αλ. Παπαδάτο, οι Λάμπρος Ζήβας, Νικόλαος Τετράδης, Γεώργιος Στρούζας, Διονύσιος Κάπαρης, Αντώνιος Βλασσόπουλος και ο Αλέξανδρος Παπαδάτος.

Δυστυχώς, οι σεισμοί του 1953 κατέστρεψαν το σπίτι στη Λιθακιά που αναφέρεται στη μαρτυρία. Στην προσπάθειά της η ΤΕ Ζακύνθου βρήκε τα σημάδια και τις μαρτυρίες που «συνδέουν» τα γεγονότα. Πρόκειται για πτυχές άγνωστες στους νεότερους αλλά και σε πολλούς μεγαλύτερους ηλικιακά, στο νησί, σε μια προσπάθεια που συνεχίζει η Οργάνωση του Κόμματος, «δένοντας» τον αγώνα της με το χτες, το σήμερα και πολύ περισσότερο το αύριο.

Το Σάββατο η εκδήλωση για τα 15 χρόνια λειτουργίας

Για τα 15 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου, οι Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν το Σάββατο 16 Απρίλη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση στον χώρο του. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. Ακόμη θα διαβαστεί σύντομο χρονικό για τη λειτουργία του Μουσείου, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον σύντροφο Θοδωρή Αυγέρο, που αποτέλεσε την «ψυχή» του Μουσείου συμβάλλοντας τα μέγιστα στη δημιουργία του.

Παράλληλα, από την Παρασκευή 15 Απρίλη μέχρι και την Κυριακή 17 Απρίλη θα υπάρχει στον χώρο του Μουσείου (Εθνικής Αντιστάσεως 33, Περιστέρι) έκθεση για τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ και ταυτόχρονα δυνατότητα ξεναγήσεων στα εκθέματά του.

Για το «Σπίτι του Αγωνιστή»

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στις σημερινές συνθήκες το Κοινωφελές Ιδρυμα Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «Το Σπίτι του Αγωνιστή» αλλά και τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει, λόγω της μη ενίσχυσής του από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, αποφάσισαν να το ενισχύσουν οικονομικά με το ποσό των 80.000 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες του και να συνεχίσει να επιτελεί τον κοινωνικό ρόλο του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ