ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Εγκρίθηκε το αίτημα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης για τον Ν. Μπελογιάννη

Εγκρίθηκε, χτες, στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας το αίτημα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης για τον Ν. Μπελογιάννη.

Συγκεκριμένα, η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ απευθύνθηκε με το εξής αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας:

«Είναι γνωστό ότι στην πόλη της Πάτρας, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, έζησε και αγωνίστηκε, μαζί με τον πατραϊκό λαό, ο Νίκος Μπελογιάννης.

Ιδιαίτερα αγωνίστηκε μαζί με τον λαό της πόλης από το 1937 έως και την απελευθέρωσή της απ' τους κατακτητές. Μαζί με τους συμπατριώτες μας, οργάνωσαν την πάλη κατά της δικτατορίας του Μεταξά και τον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών.

Γι' αυτούς τους λόγους, στις 8 Μάη του 2022, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει ιστορική και πολιτιστική εκδήλωση στην περιοχή της Ανω Πόλης της Πάτρας όπου κατοικούσε.

Επιθυμούμε, γι' αυτό, να τοποθετήσουμε μαρμάρινη στήλη στη μνήμη του και συγκεκριμένα στην πλατεία Παντοκράτορος. Επιθυμούμε γι' αυτό να μας παραχωρηθεί χώρος 3Χ3 μέτρων, ώστε να τοποθετήσουμε τη μαρμάρινη στήλη».

Στη χτεσινή του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε σχεδόν ομόφωνα υπέρ του αιτήματος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, από τους 40 παρόντες δημοτικούς συμβούλους δεν ψήφισαν 3 της παράταξης ΣΠΙΡΑΛ, που είναι γνωστοί για τις αντιδραστικές τους απόψεις.

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαβουλεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση

Συνάντηση εργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου πραγματοποίησαν χτες στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μ. Μανουσάκης, και η πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης του αιγυπτιακού συστήματος ηλεκτρισμού, S. Mashaly. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, οι επικεφαλής των δύο εταιρειών διαχείρισης συζήτησαν τεχνικά θέματα για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, ενόψει των ενημερωτικών επαφών που θα έχουν από κοινού σήμερα και αύριο με τους Ελληνες υπουργούς Ενέργειας - Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες διαχείρισης έχουν ήδη υπογράψει «Μνημόνιο Κατανόησης» και «Σύμφωνο Συνεργασίας» μεταξύ τους για την εκπόνηση μελέτης του έργου, η οποία θα καθορίσει τη «βέλτιστη τεχνικοοικονομική λύση για την υλοποίηση της νέας διασύνδεσης». Επίσης, όπως έχουν συμφωνήσει, οι δύο εταιρείες θα εργαστούν με βασικό σενάριο το σχέδιο που έχει καταθέσει η «Elica Group», μέλος του «Ομίλου Κοπελούζου».

Οπως είναι αναμενόμενο, το αφήγημα για την υποστήριξη του έργου και τη δικαιολόγηση στα λαϊκά στρώματα Ελλάδας και Αιγύπτου για τα τεράστια κονδύλια που θα απορροφήσει είναι η συμβολή του έργου στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την επίτευξη των στόχων του «Fit for 55» καθώς και στη μείωση της εξάρτησης των δύο χωρών από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι η ενίσχυση των εξωτερικών διασυνδέσεων της χώρας μας όχι μόνο δεν έχει μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αντίθετα χρόνο με τον χρόνο αυτές απογειώνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Κι αυτό γιατί οι διασυνδέσεις αποτελούν μέρος της ευρύτερης πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την ολοκλήρωση της «ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού» που στόχο έχει την ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρισμού κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων που εμπλέκονται στην παραγωγή, εμπορία και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, η τιμή της μεγαβατώρας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από τα 200 ευρώ σε σταθερή βάση πλέον. Χτες συγκεκριμένα βρισκόταν στα 276 ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η μεσοσταθμική τιμή κινήθηκε στα 241 ευρώ, δίχως να φαίνεται κάποιο «ξέφωτο» αποκλιμάκωσης τιμών στον ορίζοντα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χαμένος ο λαός και από τα σχέδια για την Ενέργεια στην περιοχή

Τις πρόσφατες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, για την Αλεξανδρούπολη και τον ρόλο της στα αμερικανικά ενεργειακά σχέδια σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε προνόησαν ούτε είναι μάντεις, αυτό ήταν το σχέδιό τους! Την απεξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και ταυτόχρονα την αύξηση των αγορών για το αμερικανικό αέριο είχαν ως στόχο όλες οι κινήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί η μετατροπή της περιοχής μας σε στρατιωτικό - ενεργειακό - διαμετακομιστικό κόμβο».

Παράλληλα, προσθέτει ότι αυτός ο σχεδιασμός υλοποιείται και με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά «γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας. Αυτός ο σχεδιασμός είναι όμως που εμπλέκει την περιοχή μας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς. Οι Ελληνες εφοπλιστές που κατέχουν πάνω από το 20% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς LNG θα θησαυρίσουν την ώρα που ο λαός δεινοπαθεί και γίνεται στόχος των αντιπάλων».

Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ τονίζει πως «ο λαός έχει πείρα και από την κρίση και από την ανάπτυξή τους. Σε κάθε περίπτωση ο μοναδικός χαμένος είναι ο ίδιος που πληρώνει αλλού με τη ζωή του, αλλού με το βιος του, αλλού με το να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα από τις υπέρογκες αυξήσεις στην Ενέργεια, στα τρόφιμα, στα καύσιμα. Σε αυτά να προστεθούν και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τους σταθμούς FSRU, ο περιορισμός της περιοχής αλίευσης για τους αλιείς, η επικινδυνότητα ατυχήματος μεγάλης κλίμακας στα έργα αυτά και λόγω δολιοφθοράς που δεν μπορεί να αποκλειστεί». Τέλος, καλεί τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα του σε συμπόρευση με το ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για απεμπλοκή της χώρας από αυτόν, για ουσιαστική προστασία του εισοδήματός του.

Αρση ασυλίας για τον Π. Πολάκη

Την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, με 158 ψήφους υπέρ, έναντι 102 κατά, ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, για την υπόθεση που αφορά συκοφαντική δυσφήμηση κατά της βουλευτή της ΝΔ Φωτεινής Αραμπατζή.

Παράλληλα, η Ολομέλεια της Βουλής, με ψήφους 261 κατά έναντι δύο υπέρ, απέρριψε την άρση ασυλίας κατά του πρώην υπουργού Εργασίας και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση. Η υπόθεση αφορούσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που είχε υποβάλει κατά του Γ. Βρούτση ο δημοσιογράφος Μένιος Φουρθιώτης.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια του καθηγητή Π. Αλεβίζου

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος πανεπιστημιακού καθηγητή Παναγιώτη Αλεβίζου εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή του Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει:

«"Εφυγε" από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάτρας Παναγιώτης Αλεβίζος.

Ο Παναγιώτης Αλεβίζος, από φοιτητής αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της Αντι-ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ και συμμετείχε ενεργά στον Σύλλογο Πατρινών Φοιτητών της Αθήνας. Στη συνέχεια, ως πανεπιστημιακός, συνέχισε τη δράση του στον Σύλλογο Διδασκόντων του Πανεπιστημίου της Πάτρας (ΔΕΠ).

Ολα αυτά τα χρόνια ήταν κοντά στο ΚΚΕ και σε όλες τις μεγάλες μάχες.

Η ΤΕ του Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά και τους οικείους του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ