ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2022
Σελ. /32
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ - ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Επιμένουν όλοι οι «σκληροί δείκτες», ενώ καταργούνται και τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο

159 οι νεκροί και πάνω από 300 οι επαναμολύνσεις σε 3 μέρες

Eurokinissi

Στο «καλό σενάριο» εξέλιξης της πανδημίας, για «να πάει καλά η οικονομία», ποντάρει η κυβέρνηση, που την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε «λήξη» ενόψει της τουριστικής σεζόν. Θυμίζουμε ότι όπως ανακοινώθηκε, από 1η Μάη αρχίζει η απόσυρση ακόμα και των «πρωτοκόλλων» - λάστιχο που εφαρμόζονταν τάχα για την ανάσχεση της διάδοσης του ιού (χρήση μάσκας και πιστοποιητικού, self test στα σχολεία κ.ο.κ.).

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική, οι ΜΕΘ όλο και περισσότερο γεμίζουν με διασωληνωμένους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οι επαναλοιμώξεις είναι εκατοντάδες και παραμένουν σε αναστολή χιλιάδες υγειονομικοί, με το πρόσχημα των εμβολιασμών.

Και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει άλλο ένα άνοιγμα της τουριστικής σεζόν χωρίς καμία προστασία, 159 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 3 μέρες (63 χτες, 50 την Κυριακή και 46 το Σάββατο), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.652 θάνατοι.

Με σαφώς μικρότερο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν επιβεβαιώθηκαν 17.981 νέα κρούσματα (3.953 χτες, 5.788 την Κυριακή, 8.150 το Σάββατο), εκ των οποίων τα 333 αφορούν επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.242.037 και των επαναλοιμώξεων εκτιμάται σε 120.235.

Και τις τρεις μέρες έγιναν 633 νέες εισαγωγές ασθενών COVID στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι να είναι 307, εκ των οποίων το 45,6% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Να σημειωθεί τέλος ότι στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (7/4/2022) 56 Περιφερειακές Ενότητες κατατάσσονταν στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου (επίπεδο 5) και 9 ΠΕ στο επίπεδο υψηλού κινδύνου (επίπεδο 4).


Σε λίμνη μετατράπηκε το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας

Σε λίμνη μετατράπηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ο εσωτερικός χώρος του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, με τα νερά της βροχής να «πνίγουν» μέσα σε λίγα λεπτά και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για στήριξη του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας.

Μια χαμηλής έντασης βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα από την οροφή του κτιρίου να αρχίσουν να τρέχουν νερά που πλημμύρισαν τον χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο τα μηχανήματα και παράλληλα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας εργασιών αποκατάστασης της στέγης, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σκέπασαν με νάιλον και σακούλες σκουπιδιών τα μηχανήματα προκειμένου να μην καταστραφούν, ενώ με κουβάδες και σφουγγαρίστρες προσπαθούσαν να συγκρατήσουν και να απομακρύνουν τα νερά.

Τραγική απόδειξη της «στήριξης» του λαού της Βόρειας Εύβοιας

Στο ΚΥ Ιστιαίας βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από την Μαρία Ραχιώτη και τον Γιώργο Μπαλαμούτη, στελέχη του Κόμματος και εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό και στο Τοπικό Συμβούλιο Ιστιαίας αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, η αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε μια τραγική εικόνα στο Κέντρο Υγείας, ενώ σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν να σώσουν μηχανήματα και εξοπλισμό.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας σημειώνει επίσης ότι σε συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του Κόμματος με την διευθύντρια του ΚΥ Ιστιαίας, Τατιάνα Μορόζοβα, «επιβεβαιώθηκε ότι αυτά τα φαινόμενα ήταν αναμενόμενα, καθώς αντίστοιχα φαινόμενα, αν και μικρότερης έκτασης, συμβαίνουν σε κάθε βροχή, λόγω της κακής κατάστασης των υποδομών του Κέντρου Υγείας».

Προσθέτει δε ότι η εικόνα αυτή είναι η τραγική απόδειξη της «στήριξης» της κυβέρνησης στον πυρόπληκτο λαό της Βόρειας Εύβοιας και ότι «το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις και μέσω των εκλεγμένων του στην Τοπική Διοίκηση, θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να αναδειχθούν αυτά τα προβλήματα, να διεκδικηθούν λύσεις αποκατάστασης άμεσα, καθώς είναι ανεπίτρεπτο σήμερα η μοναδική δομή Υγείας στη Βόρεια Εύβοια να βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση».


Να σταματήσει το ξήλωμα του Παίδων Πεντέλης

Την αντίδρασή της στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναστολή λειτουργίας κρίσιμων τομέων στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης εκφράζει και η ΕΙΝΑΠ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την εγκατάσταση δομής φιλοξενίας παιδιών και εφήβων έως 16 ετών μέσα στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση αποφάσισε να εγκρίνει τη δωρεά της Ενωσης Ροταριανών Ομίλων για τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό χώρου εντός του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, για την προσωρινή παραμονή παιδιών και εφήβων έως 16 ετών μετά από εισαγγελική παραγγελία, παρότι το νοσοκομείο δεν είναι δομή ή ξενώνας προνοιακού χαρακτήρα, σπεύδοντας μάλιστα πρόχειρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να εκκενώσει θαλάμους της ΩΡΛ κλινικής, πετώντας έξω τον εξοπλισμό τους όπως όπως.

Η ΕΙΝΑΠ, εκφράζοντας την πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη στις αποφάσεις του προσωπικού του Παίδων, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι παραπάνω απαράδεκτες ενέργειες «αναστέλλουν κρίσιμες λειτουργίες ενός από τα τρία μόνο δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής και καταδικάζουν υγιή παιδιά και υγιείς εφήβους να "φιλοξενούνται" σε νοσοκομειακό περιβάλλον, χωρίς το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό που χρειάζονται τέτοιες πτέρυγες φιλοξενίας». Προσθέτει ότι η επιχειρηματολογία της διοίκησης είναι τελείως προσχηματική, καθώς «αν παιδί ή έφηβος έως 16 ετών που ήδη φιλοξενείται σε άλλη δομή παρουσιάσει πρόβλημα υγείας και χρειάζεται νοσηλεία, φυσικά θα πρέπει να νοσηλεύεται στην αντίστοιχη με την πάθησή του κλινική και μετά το εξιτήριο να επιστρέφει στη κοινωνική δομή στην οποία φιλοξενείται. Αυτονόητα το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις όπου απαιτείται μόνο ιατρική εξέταση και όχι νοσηλεία. Σαφέστατα αυτό που μεθοδεύεται τώρα είναι εγκατάσταση δομής φιλοξενίας μέσα στις πτέρυγες του νοσοκομείου, όσο κι αν η διοίκηση αποφεύγει να την ονομάσει "δομή" ή "ξενώνα"».

Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι το θέμα αυτό είχε προκύψει και παλιότερα, «αλλά τότε οι αρμόδιοι των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων, της 1ης ΥΠΕ και της διοίκησης του νοσοκομείου διαβεβαίωναν πως δήθεν ο χώρος φιλοξενίας δεν θα εγκαθίστατο στο Παίδων Πεντέλης, αλλά στο κτίριο του παλιού ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, και μάλιστα έλεγαν ότι είχαν δρομολογήσει εργασίες ανακαίνισης σε αυτό το κτίριο. Τώρα αποδεικνύεται πως οι αρμόδιοι ψεύδονταν ασύστολα».

«Οι δομές φιλοξενίας παιδιών και εφήβων είναι απολύτως αναγκαίες και πρέπει να λειτουργούν σε ξεχωριστούς, ειδικά διαμορφωμένους χώρους και με ξεχωριστό μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό», καταλήγει η ΕΙΝΑΠ.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κάτω τα χέρια από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας - ΒΑΕ για όλους!

Κινητοποίηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ένταξη στα ΒΑΕ

Σε παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για μείωση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους (π.χ. ιατρικών εργαστηρίων, τεχνικούς, καθαριστές, επισκέπτες Υγείας, βιολόγους - βιοχημικούς) και κατάργησή του σε εκατοντάδες άλλους (π.χ. εργαζόμενοι στον ιματισμό και την εστίαση). Επίσης, διεκδικούν την ένταξή τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αυξήσεις στους μισθούς και την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, διατηρείται ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διαιτολόγων, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κ.λπ.) από την καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, ενώ η πρόταση για μικρή αύξηση 20 - 30 ευρώ μεικτά μόνο για το νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, τα πληρώματα ασθενοφόρων και μια κατηγορία ραδιολόγων - ακτινολόγων χρησιμοποιείται ως προπέτασμα καπνού για την άρνηση ένταξης στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Οπως προβλεπόταν και στον νόμο 4354/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στόχος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος ήταν η «ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», που σημαίνει μειώσεις για χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο. Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας της ΠΟΕΔΗΝ με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΓΛΚ, δεν αναλήφθηκε καμία δέσμευση και παρέπεμψαν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε επόμενη συνάντηση με το πρόσχημα ότι δεν έχει ολοκληρώσει η αρμόδια επιτροπή τη σχετική επεξεργασία, της οποίας το τελικό πόρισμα αναμένεται μέχρι τις 30 Απρίλη.

Οπως σημειώνουν οι υγειονομικοί, ο αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων από τη χορήγηση του επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εντάσσονται στα αντιδραστικά σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», με την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία, και τα κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ