ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα εισβολή και βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ

Αποκαλύπτεται για πολλοστή φορά η υποκρισία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ενοχλούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά ευλογούν μία ακόμα τουρκική επίθεση στο Κουρδιστάν...

Νέα κλιμάκωση της αεροπορικής και χερσαίας εισβολής που πραγματοποιούν εδώ και πολύ καιρό, με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την ανοχή της Ρωσίας και τη σιγή της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πραγματοποιούν από την Κυριακή οι δυνάμεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο βόρειο Ιράκ, στις περιοχές όπου ζουν Κούρδοι. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται η υποκρισία των Ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών, που εφαρμόζουν στην πράξη τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς την ίδια ώρα εμφανίζονται να ...σκίζουν τα ιμάτια τους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, αναφερόμενος στην «Επιχείρηση Γράπωμα» (Operation Claw Lock) όπως είναι η κωδική ονομασία, παραδέχτηκε απροκάλυπτα ότι προηγουμένως είχε εξασφαλίσει τις ευλογίες των μεγάλων δυνάμεων, καθώς όπως εξήγησε αυτή έγινε «σε συντονισμό με τους φίλους και συμμάχους της Τουρκίας».

Στο πλαίσιο της νέας τουρκικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), πλήττοντας (σύμφωνα πάντα με την τουρκική κυβέρνηση) στρατόπεδα, υπόγειες στοές, κρησφύγετα και αποθήκες πυρομαχικών Κούρδων μαχητών. Συμμετέχουν σε αυτήν και μονάδες των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, στοχοποιώντας κατοικημένες περιοχές σε Μετίνα, Ζαπ και Αβασίν - Μπασιάν, εξαπολύοντας νέο κυνήγι μαγισσών κατά των μαχητών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις «συνεχίζονται επιτυχώς, όπως προέβλεπε το σχέδιο», με στόχο «να προληφθούν τρομοκρατικές ενέργειες» και να υπάρξουν εγγυήσεις για «την ασφάλεια των συνόρων» της Τουρκίας. Ανέφερε δε ότι μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 19 Κούρδων μαχητών και τον τραυματισμό 4 Τούρκων στρατιωτών.

Η ευρείας κλίμακας τουρκική επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πολυετούς εκστρατείας στο Ιράκ και τη Συρία, εναντίον του ΡΚΚ και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) αντίστοιχα, που η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Το PKK πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Εκτοτε έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο πάνω από 40.000 άνθρωποι, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Και αυτή η εισβολή γίνεται με την ανοχή της κυβέρνησης Μπαρζανί στο αυτόνομο Κουρδιστάν, όπως και οι προηγούμενες, «Operation Claw Tiger» και «Operation Claw Eagle».

ΙΣΡΑΗΛ
Επιθέσεις κατά Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ

Από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά των Αράβων

Copyright 2022 The Associated

Από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά των Αράβων
Η νέα επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ το πρωί της Κυριακής κατά Μουσουλμάνων προσκυνητών, προκειμένου να περάσουν από το «Ορος του Ναού» μερικές δεκάδες Εβραίοι έποικοι, προκάλεσε νέες συγκρούσεις, δυναμιτίζοντας την ήδη οξυμένη ένταση που σιγοβράζει εδώ και μέρες, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του μήνα του Ραμαζανιού στις 2 Απρίλη.

Από τις συγκρούσεις στο Αλ Ακσα τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν μερικές δεκάδες Αραβες, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε η επιθετικότητα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης τουλάχιστον έως χτες το πρωί, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ακόμη δύο Παλαιστινίων επειδή πετούσαν μολότοφ σε Ισραηλινούς στρατιώτες κατά την εισβολή τους στην πόλη Γιαμούν που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τζενίν. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει πολλές δεκάδες.

Η τεταμένη κατάσταση ανάγκασε το μοναδικό ισλαμικό κόμμα, Ρά'αμ του Μανσούρ Αμπάς, που στηρίζει την πολυκομματική κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του υπουργού Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ να «παγώσει» την κοινοβουλευτική υποστήριξή του για δύο βδομάδες. Επέλεξε να το πράξει αυτό σε μία «νεκρή» κοινοβουλευτικά περίοδο, καθώς η ολομέλεια της 120μελούς βουλής (Κνέσετ) που έχει ανασταλεί λόγω εβραϊκού Πάσχα που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και θα ξανασυνεδριάσει στις 9 Μάη. Δεν αποκλείεται ωστόσο την περίοδο αυτή το αντιπολιτευόμενο κόμμα Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να την αξιοποιήσει για να ρίξει την κυβέρνηση Μπένετ - Λαπίντ και να προκηρυχθούν νέες πρόωρες εκλογές 10 μήνες μετά τη συγκρότησή της τον περασμένο Ιούνη.

Αλληλοκατηγορίες για το Αλ Ακσα

Σε ό,τι αφορά την ένταση στο τέμενος Αλ Ακσα, ισραηλινή κυβέρνηση και παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξαν κατηγορίες. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι «ενδίδει» στις «πιέσεις εξτρεμιστών», «παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων και εγκληματιών» και αντί να προωθήσει την ηρεμία παρουσιάζει το Ισραήλ ότι δεν τηρεί την αρχή της ελευθερίας των θρησκειών.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε χτες τις αιτιάσεις αυτές σαν προσπάθεια «κάλυψης» των ευθυνών που έχουν οι κατοχικές δυνάμεις, κατηγορώντας τες ότι κήρυξαν «ανοικτό πόλεμο κατά της Ιερουσαλήμ και των ιερών τόπων, ιδιαίτερα στο τέμενος Αλ Ακσα».

Παράλληλα, προχτές με αφορμή τη Μέρα Παλαιστίνιων Κρατουμένων, η Παλαιστινιακή Επιτροπή Παλαιστίνιων Φυλακισμένων διαπίστωσε έκρηξη του αριθμού των συλληφθέντων με τη μέθοδο της «διοικητικής κράτησης», που μπορεί να είναι επ' αόριστον δίχως κατηγορίες. Ο αριθμός των Παλαιστινίων που είχαν φυλακιστεί στο πλαίσιο της «διοικητικής κράτησης» ξεπέρασε τους 650 από τους περίπου 450 που ήταν έως το τέλος Φλεβάρη.

Διαμαρτυρίες για την κλιμάκωση της επιθετικότητας των Ισραηλινών αστυνομικών στο τέμενος Αλ Ακσα ιδιαίτερα από την Παρασκευή έως την Κυριακή εξέφρασαν μεταξύ άλλων και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολούθησε επικοινωνία του Παλαιστίνιου ηγέτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον τελευταίο να καταδικάζει (σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής «Χααρέτζ») την κλιμάκωση της έντασης στο Αλ Ακσα.

  • Ο ισραηλινός στρατός κατέρριψε χτες βράδυ ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας. Ηταν η πρώτη ανάλογη επίθεση από τη Γάζα μετά από επτά μήνες.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνη εξέλιξη η εκκωφαντική σιωπή του ευρωΝΑΤΟικού μπλοκ επιβεβαιώνει τις επιλεκτικές «ευαισθησίες» του

Σε σχόλιό του για τη νέα στρατιωτική επιχείρηση και τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η νέα στρατιωτική επιχείρηση και οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, αν και συνιστούν μία επικίνδυνη εξέλιξη και κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας ανεξάρτητου κράτους, δεν φαίνεται να "συγκινούν" ιδιαίτερα το στρατόπεδο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που, με αφορμή την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιχείρησαν να φορέσουν το "φωτοστέφανο" της "ειρήνης" και του "διεθνούς δικαίου".

Αυτή η εξέλιξη, μαζί με την εκκωφαντική σιωπή του ευρωΝΑΤΟικού μπλοκ, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα "δυο μέτρα και σταθμά", όπως και οι επιλεκτικές "ευαισθησίες", είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων των ιμπεριαλιστών, ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Εν προκειμένω, προέχουν οι στρατηγικές σχέσεις με τη σύμμαχο Τουρκία και η συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, οπότε όλα τα υπόλοιπα, περί "κυριαρχικών δικαιωμάτων" και "καταπολέμησης του αναθεωρητισμού", πάνε απλά περίπατο! Αλλωστε, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της κυβέρνησης της ΝΔ - που επίσης δεν έχει βγάλει άχνα για τις εξελίξεις - "δεν είναι και η καλύτερη περίοδος να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ".

Η πάλη των λαών ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μαζί και στα προσχήματα και την υποκρισία που τους συνοδεύουν, είναι η μοναδική σωστή πλευρά της Ιστορίας».

ΙΡΑΝ
Νέα αυστηρή προειδοποίηση του Ραϊσί στο Ισραήλ

Νέα αυστηρή προειδοποίηση στο Ισραήλ απηύθυνε ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, με αφορμή τη Μέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως είπε, οι ιρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «θα στοχεύσουν την καρδιά του Ισραήλ» αν αυτό κάνει «την παραμικρή κίνηση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

«Σιωνιστικό καθεστώς, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αν κάνεις την παραμικρότερη κίνηση εναντίον του έθνους μας, οι Ενοπλες Δυνάμεις μας θα στοχεύσουν στην καρδιά σου», τόνισε ο Ραϊσί στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η ιρανική «αμυντική στρατηγική δεν είναι επιθετική» και ότι «ο στρατός του Ιράν εκμεταλλεύτηκε πολύ καλά την ευκαιρία των κυρώσεων για να ενισχυθεί, και οι στρατιωτικές μας βιομηχανίες τώρα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση».

Μπροστά από την εξέδρα στην οποία βρίσκονταν ο Ιρανός Πρόεδρος και αξιωματικοί του στρατού παρέλασαν στρατεύματα, ενώ ελικόπτερα πετούσαν από πάνω και αλεξιπτωτιστές έπεσαν σε κοντινό σημείο, δίπλα στον τάφο του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν επίσης πύραυλοι, οχήματα μεταφορών προσωπικού, drones και μικρά υποβρύχια.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν στη Βιέννη ανεστάλησαν τον προηγούμενο μήνα, μετά από έναν χρόνο επίμονων και μαραθώνιων παζαριών, με αφορμή το αίτημα του Ιράν να αποσυρθούν οι «Φρουροί της Επανάστασης» από τον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ο στρατός αναπτύσσεται στο Ντέρμπαν μετά τις φονικές πλημμύρες

Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της σοβαρής κρίσης που προκάλεσαν οι πρόσφατες φονικές καταιγίδες και πλημμύρες στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής αναλαμβάνει ο στρατός της χώρας, μπροστά στο χάος της διάλυσης κεντρικών υποδομών και υπηρεσιών, τους πάνω από 443 νεκρούς, τους δεκάδες αγνοούμενους και τους πολλές χιλιάδες αστέγους.

Στους δρόμους του Ντέρμπαν αναπτύσσονται από χτες περίπου 10.000 στρατιώτες, για να συμβάλουν στην αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών και υποδομών σε μία πόλη άνω των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Chariot».

Οι στρατιώτες θα μετέχουν επίσης στις έρευνες και τη διάσωση θυμάτων, όπως και στις επιχειρήσεις καθαρισμού και μεταφοράς εξοπλισμών και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σχεδόν 4.000 σπίτια καταστράφηκαν από τις πλημμύρες και περισσότερα από 13.500 υπέστησαν ζημιές. Πολλά νοσοκομεία και περισσότερα από 550 σχολεία επλήγησαν και εξακολουθεί να μην υπάρχει πρόσβαση σε κάποιες ζώνες λόγω ζημιών σε δρόμους και σε γέφυρες.

Πυροσβέστες και ηλεκτρολόγοι του στρατού θα επέμβουν σε ζώνες στις οποίες έχουν διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση για μία βδομάδα. Ο στρατός προβλέπει επίσης τη διανομή πόσιμου νερού και την εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού του νερού.

Επίσης θα στηθούν σκηνές για την παροχή καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης σε αυτούς που έχουν μείνει άστεγοι.

Ο στρατός θα προσφέρει επίσης υποστήριξη από αέρος. Ελικόπτερα του στρατού συνδράμουν ήδη τις τελευταίες μέρες στις επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγουν η αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία. Δυνατή θα είναι επίσης η παροχή ιατρικής υποστήριξης με τη διάθεση ασθενοφόρων και την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ