ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ
Αληθινές δεσμεύσεις στο κεφάλαιο και ψεύτικες διαβεβαιώσεις στον λαό!

Eurokinissi

Μια «δεύτερη ευκαιρία» στη διακυβέρνηση ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας την Κυριακή το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας το κόμμα του έτοιμο για μια τέτοια «ευθύνη» απέναντι στην αστική τάξη και διεκδικώντας την εμπιστοσύνη της. Το συνέδριο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία τις προτάσεις για οργανωτικές αλλαγές, με κυριότερη αυτή για εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου από όλα τα μέλη του κόμματος στις 15 Μάη.

Αυτό που ξεχώρισε την τελευταία μέρα του συνεδρίου στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο ήταν η προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να πείσει ότι διαθέτει τη «συνταγή» για να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκαλούν η παρατεταμένη ακρίβεια και οι άλλες θηλιές στον λαιμό του λαού, χωρίς να διαταραχθούν η «δημοσιονομική ισορροπία» και οι άλλοι στόχοι του κεφαλαίου - με βασικό αυτόν της «πράσινης ανάπτυξης», με «εργαλείο» το Ταμείο Ανάκαμψης - στους οποίους επανέλαβε την απόλυτη προσήλωση του κόμματός του.

Μετά τις διακηρύξεις της πρώτης μέρας και τη χυδαία αξιοποίηση του συνθήματος «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», ήρθαν οι διάφορες παρεμβάσεις και οι επεξηγήσεις ότι ο «σοσιαλισμός» είναι «όραμα» μακρινό... και απροσδιόριστο και βεβαίως με περιεχόμενο και νόημα που καμιά σχέση δεν έχουν με τη σοσιαλιστική κοινωνία. Επί του πρακτέου... αυτά που μπορούν να γίνουν σήμερα «ρεαλιστικά» για να «αμβλυνθεί η βαρβαρότητα».

Τι περιλαμβάνουν όμως αυτά;

Δεν είναι πρώτη φορά βεβαίως που η «επείγουσα κατάσταση» για τον λαό γίνεται το «πρόσχημα», η «δικαιολογία» για την πολιτική στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου... στο όνομα της «διάσωσης» του λαού!

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ως «επεξήγηση» στα 5+1 σημεία που παρουσίασε από το βήμα του συνεδρίου, για την αντιμετώπιση τάχα της ακρίβειας στην Ενέργεια. Διαβεβαίωσε επανειλημμένα ότι πρόκειται για μέτρα «που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εργαλειοθήκη της προτείνει» και ότι «τίποτα από όσα δεσμευτήκαμε δεν είναι παροχολογία, μη ρεαλιστικό, ακατόρθωτο», αφού αποτελούν αντιγραφή «πρακτικών που άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν για τη μείωση των υπέρογκων αυξήσεων στο ρεύμα».

Επικαλέστηκε μάλιστα το προηγούμενο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το «προηγούμενο» δηλαδή της εξαπάτησης του λαού που οι αντιμνημονιακές διακηρύξεις έγιναν 3ο μνημόνιο. Ετσι «υπενθύμισε» (προφανώς απευθυνόμενος στο κεφάλαιο) ότι μέσα σε άλλες δημοσιονομικές συνθήκες πήρε μέτρα παρόμοια με αυτά που τώρα προτείνει, «τόσο όσο» για να διαχειριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, χωρίς να διακινδυνέψει την παραμικρή απόκλιση από τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, τους οποίους αντίθετα επιτάχυνε σε όλους τους τομείς («πράσινη ανάπτυξη», «δημοσιονομική προσαρμογή», «μεταμνημονιακή εποπτεία», ελληνοαμερικανική συνεργασία κ.ά.).

Ανέφερε συγκεκριμένα «τη μείωση των τιμολογίων του ρεύματος το 2019», δηλαδή λίγο πριν από τις εκλογές, κι ενώ ταυτόχρονα κλιμάκωνε με νόμους την πολιτική της «απελευθέρωσης», της «πράσινης ανάπτυξης», του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης, που προετοίμασαν το σημερινό τραγικό σκηνικό των ανατιμήσεων, μαζί με τις «μεταρρυθμίσεις» της ΝΔ που ακολούθησαν.

Αναφέρθηκε επίσης στην «αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού», μετά από 10 χρόνια που οι μισθοί ήταν στον «πάγο», κατ' εφαρμογή του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που είναι κομμένος και ραμμένος στην πολιτική «συγκράτησης του μισθολογικού κόστους», με αποτέλεσμα η γενιά των 700 ευρώ, που συζητούσαμε πριν από 15 χρόνια, να θεωρείται σήμερα μια ...πλούσια γενιά!

Μίλησε ακόμα για τη «13η σύνταξη», δηλαδή το «κοινωνικό μέρισμα» από το ξεζούμισμα του λαού με τα πρωτογενή πλεονάσματα, τη «διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους», απ' αυτά που δεν είχαν καμιά ελπίδα να εισπράξουν οι τράπεζες, την «ενίσχυση του ΕΣΥ» με αυτοτελείς οικονομικά μονάδες, όπως το Νοσοκομείο Σαντορίνης και άλλα παρόμοια.

Ολα αυτά, βγαλμένα από το «χτες» της κυβερνητικής εναλλαγής ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας ως «πολιτική αλλαγή» και ως «νέα αρχή».

Σε όλο το συνέδριο η κατεύθυνση ήταν δεδομένη: Αληθινές δεσμεύσεις ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί με σταθερότητα τις βασικές στρατηγικές επιλογές των μονοπωλιακών ομίλων, αξιοποιώντας και τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του την περίοδο 2015 - 2019! Ψεύτικες διαβεβαιώσεις προς τον λαό ότι υπάρχει τρόπος να εφαρμοστούν οι ίδιες κατευθύνσεις με λιγότερο κόστος για τον ίδιο. Δίπλα σ' αυτά, η αδιαμφισβήτητη γραμμή της βαθύτερης εμπλοκής στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με περιτύλιγμα την «αναβάθμιση της χώρας» - δηλαδή της αστικής τάξης - στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής.

Βέβαια, ακόμα κι αυτά που εξήγγειλε από το συνέδριο, ο Αλ. Τσίπρας τα έθεσε υπό την αίρεση της «καμένης γης», λέγοντας πως «κάθε μέρα που περνά θα συσσωρεύονται βάρη που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη προσπάθειά μας την επόμενη μέρα. Κάθε μέρα που περνά, σημαίνει περισσότερα βάρη στον λαό και λιγότερες δυνατότητες, λιγότεροι βαθμοί ελευθερίας για την προοδευτική κυβέρνηση της επόμενης μέρας (...) σημαίνει και εξάντληση των πόρων η εξάντληση της τετραετίας, εξάντληση των πυρομαχικών για να πολεμήσουμε την επόμενη μέρα να στηρίξουμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας»!

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η προσπάθεια η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση που συσσωρεύονται όλα αυτά τα χρόνια και που όλες οι προβλέψεις βλέπουν να διογκώνονται τα επόμενα χρόνια, να εκτονωθούν, να ενσωματωθούν στα σχέδια της «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας». Σε αυτήν τη βάση απευθύνθηκε στα άλλα κόμματα της «προοδευτικής» αντιπολίτευσης για την «ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Δεν παρέλειψε φυσικά να υπερασπιστεί τις οργανωτικές αλλαγές που εισηγήθηκε και με τις οποίες διαφώνησε η μειοψηφία της «Ομπρέλας». Σε πλήρη διάσταση με όσα έγιναν πραγματικά στο συνέδριο (βλέπε διπλανή στήλη), κατήγγειλε την «ύπαρξη ομαδοποιήσεων χωρίς ιδεολογική, στρατηγική και πολλές φορές και χωρίς πολιτική διακριτικότητα» και τους «μηχανισμούς αναπαραγωγής αξιωματούχων».

«Δεν μπορούμε να ομνύουμε στο όνομα της Ανανεωτικής Αριστεράς αν σε μια πραγματικότητα που αλλάζει ραγδαία, εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι στον τρόπο λειτουργίας που σήμερα είναι πια ανεπαρκής και δεν μπορεί να προωθήσει τις ιδέες μας», ήταν η επωδός του, επιβεβαιώνοντας ότι ο σκοπός των οργανωτικών αλλαγών είναι η προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στα «αυξημένα καθήκοντα», στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος.


Μια ωραία ατμόσφαιρα...

«Ενα Συνέδριο γεμάτο πολιτική αυτοπεποίθηση, πολιτικό διάλογο» περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην καταληκτική του ομιλία την Κυριακή. Δεν είμαστε όμως βέβαιοι για το μέγεθος της «πολιτικής αυτοπεποίθησης» της συνέδρου, εργαζόμενης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που στην ομιλία της είπε ανάμεσα σε άλλα: «Οταν λέγαμε σε κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν κρατικά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μόνο που δεν έπεφταν απ' την καρέκλα απ' τα γέλια και μας έλεγαν ότι αυτά τώρα δεν γίνονται, είμαστε κυβέρνηση. Εχουμε κοινή μοίρα με τους συναδέλφους από τη ΛΑΡΚΟ, σε λίγους μήνες θα είμαστε 760 εργαζόμενοι άνεργοι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε ούτε μια διάταξη να φέρει για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Στο σύνθημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, απαντάμε ότι ζούμε σε μόνιμη βαρβαρότητα»... Κοροϊδία με τη σέσουλα, δηλαδή, σε εργαζόμενους που βρίσκονται «στην κόψη του ξυραφιού» και τους σπέρνουν φρούδες ελπίδες ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας, παράλληλα με την τήρηση της «κοινοτικής νομοθεσίας», των «συμβατικών υποχρεώσεων» στους «συμμαχικούς» ανταγωνισμούς και της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Χαρακτηριστική απόδειξη τι να περιμένουν οι εργαζόμενοι από μια «προοδευτική κυβέρνηση»...

Αλλά ούτε για την ...ποιότητα του πολιτικού διαλόγου στο Συνέδριο είμαστε σίγουροι, αν κρίνουμε από τα εξής περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας το τριήμερο που πέρασε: Στελέχη των διαφόρων τάσεων καθυβρίστηκαν αγρίως από «προεδρικούς» συνέδρους, ενώ το «έλα να δεις» έγινε στη συζήτηση για τον τρόπο εκλογής των οργάνων και του προέδρου του Κόμματος. Εφτασε μάλιστα ο Ευ. Τσακαλώτος να μιλάει για «εκβιασμούς», την ώρα που τα «γιούχα» έπεφταν βροχή στην αίθουσα του συνεδρίου, άλλα για τους «διαφωνούντες» με τη θέση της πλειοψηφίας και άλλα για τις διαδικασίες, προδίδοντας τον πλήρη εκφυλισμό τους. «Είναι δυνατό το κόμμα να καταγγέλλει στη Βουλή την κυβέρνηση, όταν στο ίδιο άρθρο ενός νομοσχεδίου φέρνει κάτι θετικό κι αρνητικό, και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το ίδιο τώρα;» ήταν η ένσταση που διατυπώθηκε από στελέχη των διαφωνούντων.

Ο Αλ. Τσίπρας είδε επίσης στην ομιλία του «ένα Συνέδριο γεμάτο πάθος», όπου «όλοι οι ομιλητές που χωρίς φόβο, συχνά με πάθος, κατέθεσαν τις απόψεις, τον προβληματισμό τους, τις διαφωνίες τους...». Αναφερόταν ίσως στο «πατιρντί» που εξελίχθηκε στο θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, όταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης, αρπάχτηκε με το προεδρείο, καταγγέλλοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των συμμετεχόντων ομιλητών... Η προεδρεύουσα μάλιστα σε αυτό το συνεδριακό πάνελ έφτασε να καταγγείλει στο σώμα το περιστατικό, ζητώντας από το προεδρείο του συνεδρίου να πάρει μέτρα. Ισως πάλι ο Αλ. Τσίπρας να είχε στο νου του τις «αβροφροσύνες» που αντάλλαξαν πρώην και νυν γραμματέας του κόμματος (Σκουρλέτης - Τζανακόπουλος), με τον πρώτο να καταγγέλλει διαδικασίες που αρμόζουν σε γήπεδο και όχι σε κομματικό συνέδριο. Το «πάθος» δε ήταν τόσο, που οι αψιμαχίες μεταξύ συνέδρων λίγο έλειψε να καταλήξουν σε χειροδικίες.

«Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήταν μια γιορτή εσωκομματικής δημοκρατίας και διαλόγου με 5.500 συνέδρους να συμμετέχουν», συνόψισε από την πλευρά του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον τα μπέρδεψε στο μέτρημα. Περί τους 1.000 - μπορεί και παραπάνω - συνέδρους «έχασε» η κάλπη και παραμένει άγνωστο το τι απέγιναν, σε μια χαοτική ούτως ή άλλως διαδικασία... «Το πρώτο βήμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία», επιχαίρει επίσης το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το λες όμως και επιτυχία το μπάχαλο με τις διαδικασίες που είχε ξεκινήσει πριν το Συνέδριο, με καταγγελίες από διάφορες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για σωρηδόν εγγραφή μελών χωρίς κριτήρια... Ούτε βέβαια την παραπομπή σε άλλη ψηφοφορία της έγκρισης ή απόρριψης των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού, οι οποίες δεν κατέστη δυνατόν να ψηφιστούν στο τέλος του Συνεδρίου, επειδή πολλοί σύνεδροι την είχαν κοπανήσει και υπήρχε ...διάσταση απόψεων στην καταμέτρηση!

Μ' αυτά και με τ' άλλα, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δικαίωσε πλήρως τον χαρακτήρα του ως μια μάχη μηχανισμών και επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα συνέδρια άλλων αστικών κομμάτων. Αλλά και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκφυλισμού, που διαμορφώνει το μείγμα «παλιού οπορτουνισμού» και «νέας σοσιαλδημοκρατίας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ