ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
STOP στις γερανογέφυρες και γλέντι εργατών την ίδια μέρα

Με την απεργία τους την 1η Μάη δίνουν συνέχεια στον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ / Σε νέα Γενική Συνέλευση θα αποφασίσουν τη συνέχεια

RIZOSPASTIS

Σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετατρέπουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO την απεργία της 1ης Μάη, με οργανωτή και ψυχή του αγώνα το Σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ.

Στο πλαίσιο της απεργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπως έχουν αποφασίσει στην τελευταία μαζική Γενική τους Συνέλευση, θα συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά και τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν (πορεία, κατάθεση στεφανιών). Στη συνέχεια, στις 13.30 θα διοργανώσουν γλέντι εργατών αφιερωμένο στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι με συγκρότημα από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, που θα γίνει μέσα στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Στις 8 το βράδυ της ίδιας μέρας, δηλαδή της 1ης Μάη, προγραμματίζουν Γενική Συνέλευση, όπου θα αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, διεκδικώντας:

«Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου. Οι συνάδελφοι που απασχολούνται μέσω του δουλεμπορικού που έχει στηθεί με ευθύνη της COSCO, DPORT και ΟΦΕ να ενταχθούν στην παρούσα ΣΣΕ. Να σταματήσει η ομηρία εκατοντάδων συναδέλφων που στο σύνολό τους είναι περίπου 900 άτομα.

Να αποτυπωθούν μέσω της παρούσας ΣΣΕ και να καταβληθούν όλες οι νόμιμες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία, για εργασία Σαββατοκύριακων και αργιών.

Να εφαρμοστεί η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ, που καταχρηστικά δεν εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΕΝΕΔΕΠ με επικεφαλίδα «Ο αγώνας των εργατών του κόσμου οδηγός στους δικούς μας σύγχρονους αγώνες», απευθύνει κάλεσμα σε «κάθε συνάδελφο, κάθε εργαζόμενο στο λιμάνι του Πειραιά να είναι παρών στη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ που θα ικανοποιεί τις δικές μας ανάγκες. Οι εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, 136 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, δίνουμε τη δική μας μάχη για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τα ελάχιστα».

Προσθέτει πως «οι δολοφονημένοι εργάτες του Σικάγο, οι δολοφονημένοι εργάτες στον Πειραιά μας δείχνουν τον δρόμο. Η δική τους θυσία, η δική τους μάχη για το 8ωρο, για μισθούς και ΣΣΕ επιβεβαίωσε για τους εργάτες όλου του κόσμου ότι οι διεκδικήσεις ικανοποιούνται μόνο με αγώνες και μάχες, δεν κερδίζονται με ευχολόγια, με παρακάλια και επικλήσεις σε κάποιον "μεσσία", πολύ περισσότερο δεν κερδίζονται μέσα σε κλειστά γραφεία της εργοδοσίας».

Η ΕΝΕΔΕΠ τονίζει πως τα τρελά κέρδη χωρίς προηγούμενο που έβγαλε και φέτος η COSCO, όπως εδώ και 12 χρόνια, κέρδη που είναι «χτισμένα πάνω στα δικά μας τα κορμιά», «μόνο πείσμα πρέπει να γεμίζουν», γιατί είναι πρόκληση την ίδια στιγμή «να ζητάει από εμάς να αρκεστούμε σε ψίχουλα, όταν ακόμη και ο πληθωρισμός που τρέχει με τα μπούνια εξανεμίζει ακόμη και τις αυξήσεις που ζητάμε».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται και η απόφαση που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, ότι ταυτόχρονα με τον αγώνα που δίνουν για την υπογραφή της ΣΣΕ, δίνουν και τη μάχη για «να μην κουβαλήσουμε όπλα για να δολοφονηθούν αδέλφια εργάτες, όπως έκαναν οι συνάδελφοι Ιταλοί λιμενεργάτες», προσθέτοντας ότι όπως οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά «πληρώνουν με αίμα τα κέρδη της COSCO», αντίστοιχα «πληρώνουν με αίμα και οι αδελφοί εργάτες στην περιοχή της Ουκρανίας τη σύγκρουση μεταξύ των συμφερόντων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με Ρωσίας - Κίνας».

«Η μάχη μας στο λιμάνι του Πειραιά κόντρα σε κυβέρνηση, σε εργοδοσία COSCO - DPORT - εργολάβους, σε κατασταλτικούς μηχανισμούς, έχει γίνει μάχη όλων των εργαζομένων του Πειραιά και της χώρας. Αυτό που τους φοβίζει, όλους αυτούς, είναι μη γενικευτεί η μάχη μας για υπογραφή ΣΣΕ και σε άλλους κλάδους, τρέμουν μη γίνει όλη η Ελλάδα μια "COSCO". Με την αλληλεγγύη εκατοντάδων σωματείων και Ομοσπονδιών από Ελλάδα και όλο τον κόσμο κάνουμε πράξη το "ένας για όλους και όλοι για έναν"», τονίζεται.

Κάλεσμα και από την ΟΓΕ

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις την Κυριακή 1η Μάη στο Σύνταγμα και σε μια σειρά πόλεων καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

«Αρνούμαστε να πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που παλεύουν να επικρατήσουν στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, για το ξαναμοίρασμα πλουτοπαραγωγικών πηγών και σφαιρών επιρροής», τονίζει η ΟΓΕ. Στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση που «παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μας εμπλέκει στο ιμπεριαλιστικό μακελειό ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη», στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό και μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

«Δεν αποδεχόμαστε εμείς οι γυναίκες να γίνουμε συνένοχες στα δολοφονικά τους σχέδια, όπως μας καλούν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στο όνομα της "ισότητας των φύλων", που παρουσιάζονται ως "εγγυητές" της ασφάλειας, της "προστασίας των δικαιωμάτων", ειδικά των γυναικών και των παιδιών. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα για τον λαό. Αντίθετα, διαιρούν τους λαούς, έχουν χαράξει τα σύνορα με το αίμα των λαών», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

«Δυναμώνουμε την πάλη μας για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για τη χειραφέτηση των λαών ώστε να κάνουν κουμάντο στον τόπο τους. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες στην Ουκρανία, που μετά την επέμβαση της Ρωσίας βιώνουν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της προσφυγιάς. Τα συμφέροντα των γυναικών των λαϊκών δυνάμεων είναι κοινά, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, θρησκεία, πολιτιστικές παραδόσεις. Κοινός είναι και ο αντίπαλος: Η εκμεταλλευτική κοινωνία. Αυτό είναι το διεθνιστικό μήνυμα της 1ης Μάη», τονίζει.

Ανεβάζουν ρυθμούς τα σωματεία στη Θεσσαλία

Στην τελική ευθεία για τις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις βρίσκονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Θεσσαλία. Στη Λάρισα, συνεδρίασε χτες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης.

Μεταξύ άλλων, σήμερα θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις σε φαρμακαποθήκες, εργοστάσια μετάλλου και τροφίμων, στον «Αρμό», σε γιαπιά, σε σούπερ μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές και αλλού. Επίσης, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, ενώ πανό και αφίσες «στολίζουν» από χτες κεντρικούς δρόμους της πόλης και γειτονιές.

Εξορμήσεις θα γίνουν από σωματεία και συνδικαλιστές και του δημόσιου τομέα. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων δήμων Λάρισας προκήρυξε στάση εργασίας, με σκοπό να πραγματοποιηθούν μικρές εκδηλώσεις, αύριο Πέμπτη, στην Υπηρεσία Πρασίνου, την Παρασκευή 29 Απρίλη (7 - 8 π.μ.) στο αμαξοστάσιο και την ίδια μέρα από 12.30 μ.μ. έως 1.30 μ.μ. στο δημαρχείο. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν στις συνοικίες της Νεάπολης και της Γιάννουλης.

Ακόμα, την Παρασκευή 29 Απρίλη, θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στην κεντρική πλατεία, ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Κυριακή 1η Μάη θα παρουσιαστεί μουσικό δρώμενο που ετοιμάζεται από το Παράρτημα του ΠΜΣ.

Στην Καρδίτσα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων καλούν τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων της πόλης, αγροτικούς συλλόγους του νομού στη σύσκεψη που οργανώνουν σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Προγραμματίζονται επίσης εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ, γιαπιά, στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας.

Στα Τρίκαλα, με αιχμή την πάλη ενάντια στην ακρίβεια, σωματεία της πόλης οργανώνουν κινητοποίηση - μαζική εξόρμηση, την Παρασκευή 29 Απρίλη. Παράλληλα, εξορμήσεις θα γίνουν σήμερα στη ΦΑΓΕ, στη ΒΙΟΣΕΡ, σε σούπερ μάρκετ, στο Νοσοκομείο. Στον Βόλο, τέλος, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» προγραμματίζουν εξορμήσεις σε «Jumbo», «Praktiker», σούπερ μάρκετ, ΒΕΜΕΚΕΠ, ΜΕΤΚΑ, «Χαλυβουργία» και ΣΥΡΜΑ.

Γιορτάζουν την Πρωτομαγιά στο Τορόντο

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο γιορτάζει αγωνιστικά την Πρωτομαγιά, την Κυριακή 1 Μάη, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα της Ελληνοκαναδικής Δημοκρατικής Οργάνωσης στο 290 Danforth. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία και μαγνητοσκοπημένη συναυλία γνωστών καλλιτεχνών.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους του αεροδρομίου

Κλιμάκιο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου επισκέφθηκε τη Μ. Παρασκευή το αεροδρόμιο Ηρακλείου και συζήτησε με τους εργαζόμενους μπροστά στο άνοιγμα της σεζόν. Στη συζήτηση κυριάρχησαν τα ωράρια, τα απλήρωτα νυχτερινά και οι Κυριακές, οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας, όπως και η απαράδεκτη αύξηση της τιμής του parking για τους εργαζόμενους κατά 50%. Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο, συλλογικά και μαζικά να οργανώσουν τις διεκδικήσεις τους ενόψει της τουριστικής σεζόν, με σταθμό την Πρωτομαγιά.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο «βιώνουν από πρώτο χέρι τις συνθήκες γαλέρας που φέρνει κάθε καλοκαίρι η προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων (...) να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν από τον ιδρώτα τους. Οι μηνιαίες και διμηνιαίες συμβάσεις ίσα ίσα για να βγει η σεζόν, οι εξαντλητικές βάρδιες, τα σπαστά ωράρια είναι μόνιμο καθεστώς. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και οι απλήρωτες υπερωρίες, συνέπεια του Ν. Χατζηδάκη, όπου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να καθίσουν όσο θέλουν οι εταιρείες».

Εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

-- Το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., η Κομματική Οργάνωση Πόλης της Μυτιλήνης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Σαπφούς με θέμα: «Μάης, μήνας ηρωικός για την εργατική τάξη». Την καλλιτεχνική επιμέλεια θα έχει ο Βλαδίμηρος Σιαμέτης.

-- Την Κυριακή 1η Μάη, η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο γιορτάζει αγωνιστικά την Πρωτομαγιά, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα της Ελληνοκαναδικής Δημοκρατικής Οργάνωσης στο 290 Danforth. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία και θα ακολουθήσει μαγνητοσκοπημένη συναυλία γνωστών καλλιτεχνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ