ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Κατεπείγουσα δράση» θέλουν οι ΗΠΑ αν η Ρωσία επιχειρήσει νέες προσαρτήσεις

Σενάρια για επίσημη κήρυξη πολέμου από τη Ρωσία - Πλήθος δυτικών μισθοφόρων και συνεχείς παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

Με χτυπήματα στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας συνεχίζεται η ρωσική εισβολή, ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εντείνουν όλο και περισσότερο την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ενισχύοντας στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά το Κίεβο, προετοιμάζοντας νέα ΝΑΤΟική διεύρυνση στα σύνορα με τη Ρωσία και ενισχύοντας με στρατεύματα και εξοπλισμό την ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, το συντομότερο στις 9 Μάη, κάτι που θα επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας. Εως τώρα το Κρεμλίνο αναφέρεται στον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο δε Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ, Μ. Κάρπεντερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες πως η Ρωσία σκοπεύει να οργανώσει «στα μέσα Μάη» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. «Οι πληροφορίες αυτές λένε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα» και «έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», ουκρανική περιφέρεια την οποία έχει ανακοινώσει ότι ελέγχει ο ρωσικός στρατός.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολ. Ζελένσκι, έχει ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έχει σκοπό να οργανώσει στη Χερσώνα και στη γειτονική περιφέρεια Ζαπορίζια «ψευτοδημοψηφίσματα» για την «ανεξαρτησία» τους.

Η Ρωσία ανακατεύθυνε την κίνηση των χρηστών του διαδικτύου στην περιοχή της Χερσώνας μέσω δικών της υποδομών τηλεπικοινωνιών, όπως ανακοίνωσε χτες ο οργανισμός εποπτείας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο NetBlocks. Εξάλλου, οι αρχές που έχουν τοποθετηθεί από τη Μόσχα στη Χερσώνα ανακοίνωσαν την έναρξη της επίσημης χρήσης του ρωσικού νομίσματος από την 1η Μάη, με προοπτική την αντικατάσταση του ουκρανικού νομίσματος σε 4 μήνες.

«Η σύνδεση στο διαδίκτυο γίνεται μέσω ρωσικών υποδομών αντί της χρήσης ουκρανικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών και έτσι υπάγεται τώρα στους κανονισμούς της Ρωσίας για τη λειτουργία του διαδικτύου», ανέφερε ο βρετανικός NetBlocks. Οι κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή «είναι πιθανό να είναι ενδεικτικές της πρόθεσής της για την άσκηση ισχυρής πολιτικής και οικονομικής επιρροής στη Χερσώνα μακροπρόθεσμα», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας.

Σχετικά με τη φερόμενη επικείμενη ρωσική εισβολή στη Μολδαβία «οι αρχές της Μολδαβίας και οι ξένοι εταίροι της δεν έχουν ενδείξεις ότι η χώρα αντιμετωπίζει απειλή», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS η εκπρόσωπος του μολδαβικού υπουργείου Αμυνας. Νωρίτερα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Times» ανέφερε, επικαλούμενο ουκρανικές πηγές, ότι το Κρεμλίνο έχει αποφασίσει να επιτεθεί στη Μολδαβία.

Την αποτροπή «τρομοκρατικής επίθεσης» στην Υπερδνειστερία ανακοίνωσε χτες η ρωσική πλευρά. Την περασμένη βδομάδα σημειώθηκαν χτυπήματα σε διοικητικά κτίρια και στρατιωτικές μονάδες στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας, με τον κυβερνήτη να λέει πως προήλθαν από ουκρανικό έδαφος. Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ότι θέλουν να επεκτείνουν τον πόλεμο στη Μολδαβία.

Συνεχίζονται οι ΝΑΤΟικές παραδόσεις όπλων

Με φόντο τις τεράστιες αποστολές οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιταχύνει την παραγωγή αντιαρματικών πυραύλων «Javelin» και των φορητών συστημάτων αεράμυνας «Stinger», ώστε να μην επηρεαστεί η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές, έχουν ήδη παραδώσει στην Ουκρανία περίπου το 1/3 του αποθέματός τους σε «Javelin» και περίπου το 1/4 των αποθεμάτων πυραύλων «Stinger».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα όπλα που έχουν δώσει οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους: «Βλέπουμε ότι παντού χρησιμοποιούνται υψηλής ακριβείας πολεμοφόδια, βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές, βλέπουμε μια πολύ αποτελεσματική χρήση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας».

Στο μεταξύ, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι η χρηματοδότηση βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 224 εκατ. δολάρια από το 2005.

Ενα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 375 εκατ. δολαρίων, ετοιμάζεται να στείλει τις επόμενες βδομάδες η Βρετανία, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, όπως για παρεμβολή στο GPS, συστήματα ραντάρ, συσκευές νυχτερινής όρασης.

Η Βρετανία θα αναλάβει «μακροπρόθεσμη δέσμευση» για την ασφάλεια της Ουκρανίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, μιλώντας στο ουκρανικό Κοινοβούλιο και επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την Ουκρανία, μαζί με τους άλλους εταίρους σας, με όπλα, χρηματοδότηση και ανθρωπιστική βοήθεια, μέχρι να πετύχουμε τον μακροπρόθεσμο στόχο μας, που πρέπει να είναι η Ουκρανία να δυναμώσει τόσο, ώστε κανείς δεν θα τολμήσει να σας επιτεθεί ξανά».

Αμερικανική στρατιωτική «Τask Force» στην Ουκρανία

Η τεράστια αμερικανική στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο με οπλικά συστήματα συμπληρώνεται από την παρουσία πλήθους Αμερικανών μισθοφόρων, σε «μάχιμες» και «βοηθητικές» θέσεις. Πλευρές αυτής της στρατιωτικής παρουσίας αναδεικνύονται πλέον πιο αναλυτικά και σε δυτικά ΜΜΕ.

Αμερικανοί, εκπαιδευμένοι στη μάχη, μαζί με χιλιάδες άλλους ξένους μαχητές, συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία στο πλευρό του Κιέβου, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της αμερικανικής έκδοσης του «Politico».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Ουκρανία δρα η ομάδα «Task Force Yankee», με επικεφαλής τον Χάρισον Τζοζέφοβιτς, ο οποίος εργάστηκε ως αστυνομικός στο Σικάγο και υπηρέτησε επίσης στον αμερικανικό στρατό. Από την ομάδα αυτή περισσότεροι από 190 εκτιμάται ότι συμμετέχουν σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία - όσοι έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν στις Ενοπλες Δυνάμεις - και άλλα μέλη της «Task Force Yankee» διευκολύνουν την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων στις γραμμές μάχης στα ανατολικά και νότια.

«Ενας απροσδιόριστος αριθμός άλλων Αμερικανών, πολλοί από τους οποίους έχουν υπηρετήσει στον στρατό, πιστεύεται ότι βρίσκονται στη χώρα, πολεμώντας τις ρωσικές δυνάμεις μαζί με Ουκρανούς και εθελοντές από άλλες χώρες, αν και τα αμερικανικά στρατεύματα δεν εμπλέκονται άμεσα στις μάχες», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον «επεξεργάζεται αιτήματα χιλιάδων Αμερικανών που θέλουν να πολεμήσουν».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ουκρανική πλευρά «χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να στρατολογήσει εθελοντές στις Λεγεώνες των Ξένων» και ότι χιλιάδες μισθοφόροι από διάφορες χώρες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα καναδικών ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ένας ανώτερος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων παραιτήθηκε και ταξίδεψε στην Ουκρανία για να «βοηθήσει στην υπεράσπιση της χώρας», παρότι βρίσκεται υπό έρευνα για φερόμενη σεξουαλική παρενόχληση. Το καναδικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι ο αντιστράτηγος Τρέβορ Καντιέ παραιτήθηκε στις 5 Απρίλη μετά από περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας.

Από την πλευρά τους, ρωσικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι ο Καντιέ συνελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στο «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη.

Νέες επιθέσεις του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο

Στο μεταξύ, νέα αιχμηρά σχόλια για τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, διατύπωσε ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, Αντριι Μέλνικ, ο οποίος - όπως φαίνεται με συγκεκριμένο «καταμερισμό» - επιτίθεται συχνά στη γερμανική ηγεσία, αποτυπώνοντας αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα και πιέζοντας για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία.

Ο Ουκρανός πρέσβης επέκρινε την απόφαση του καγκελάριου της Γερμανίας να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Κίεβο σύντομα, καθώς ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος στο Κίεβο.

«Το να παριστάνει κανείς τον θιγμένο (σ.σ. "προσβεβλημένο λουκάνικο", σύμφωνα με μια λαϊκή γερμανική έκφραση), δεν ακούγεται ιδιαίτερα ως στάση πολιτικού ηγέτη», σχολίασε ο Μέλνικ. Συμπλήρωσε δε ότι ο καγκελάριος παραμένει ευπρόσδεκτος στο Κίεβο, αρκεί να μην κάνει μια συμβολική επίσκεψη, αλλά να υλοποιήσει το αίτημα του γερμανικού Κοινοβουλίου για άμεση παράδοση βαρέων όπλων.

«Μιλάμε για τον πιο βάρβαρο πόλεμο εξολόθρευσης από την εποχή της επίθεσης των ναζί στην Ουκρανία, όχι για νηπιαγωγείο», είπε ο Μέλνικ και επέκρινε το ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη πυρομαχικά για τα 50 τεθωρακισμένα «Gepard», εξοπλισμένα με αντιαεροπορικά πυροβόλα. Πρόκειται για τα πρώτα βαριά όπλα που θα παραδοθούν απευθείας από τη Γερμανία στην Ουκρανία.

Επίσης, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Welt», η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει εφτά «Panzerhaubitz 2000» (αυτοκινούμενα οβιδοβόλα με βεληνεκές έως και 40 χλμ.) του στρατού στην Ουκρανία. Η εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού στο οπλικό σύστημα θα γίνει στη Γερμανία.

Η Γερμανία έστειλε όπλα και εξοπλισμό αξίας 190 εκατ. ευρώ και πλέον στην Ουκρανία τις πρώτες οχτώ βδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας, ανέφερε το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών.

Συγκριτικά οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί ή παραδώσει ήδη στον ουκρανικό στρατό όπλα και πυρομαχικά αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων και η Εσθονία 220 εκατ. ευρώ.

Αντιπροσωπεία του κόμματος «Αριστερά» (Die Linke), στην οποία συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος, Γκρ. Γκίζι, ξεκίνησε χτες περιοδεία στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο επισκέφθηκε χτες και ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Φρ. Μερτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι. Ετοιμη να μεταβεί στο Κίεβο δήλωσε και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

Στο μεταξύ, ο Ολ. Σολτς επανέλαβε πως η Γερμανία θα στηρίξει ενδεχόμενη αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τις πρωθυπουργούς της Σουηδίας, Μ. Αντερσον, και της Φινλανδίας, Σ. Μάριν, στο περιθώριο της «Κυβερνητικής Ημερίδας» στη Γερμανία με θέμα την Ουκρανία.

Η Μάριν ανέφερε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία άλλαξε εντελώς την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και «δεν υπάρχει επιστροφή». «Η Φινλανδία έχει ήδη συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά έφθασε η στιγμή, ενόψει της μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης, να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή θα παραμείνει ανεξάρτητη», πρόσθεσε και ευχαρίστησε τον καγκελάριο για την «ηγετική στάση του» στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Αντερσον δήλωσε ότι η νέα κατάσταση ασφάλειας απαιτεί στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Βαλτικής Θάλασσας στην ΕΕ και των διατλαντικών εταίρων. Η κυβέρνησή της αναμένεται να παρουσιάσει ανάλυση των θεμελιωδών πολιτικών ασφάλειας στις 13 Μάη, όπου ενδέχεται να περιλαμβάνεται και η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», είπε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, κατά τη διάρκεια χτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας περίπου δύο ωρών με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, ζήτησε να σταματήσει η Δύση να προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό την Ουκρανία και να ασκήσει πίεση στο Κίεβο με στόχο την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών και για να σταματήσει τις «φρικαλεότητες» στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Δύση μπορεί να βοηθήσει να μπει τέλος στα «εγκλήματα πολέμου και τους μαζικούς βομβαρδισμούς πόλεων και οικισμών στο Ντονμπάς» που οδηγούν σε απώλειες αμάχων. Σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε επίσης ότι το Κίεβο «δεν έχει προετοιμαστεί για σοβαρή δουλειά» στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αν και δήλωσε την ετοιμότητα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε στον Πούτιν ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τους διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσει στην άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Επίσης, κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Σφοδρές επιθέσεις στο χαλυβουργείο «Azovstal»

Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χτες μια «σφοδρή επίθεση», με τη στήριξη αρμάτων μάχης και αμφίβιων δυνάμεων, εναντίον του εργοστασίου «Αζοφστάλ», της τελευταίας εστίας που διατηρούν οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε ο Σβ. Παλαμάρ, διοικητής του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει πως δεν θα βομβαρδίσει το χαλυβουργείο, αλλά θα το περικυκλώσει ασφυκτικά. Οι ρωσικές δυνάμεις ωστόσο άρχισαν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «Αζοφστάλ», επειδή Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν την εκεχειρία που κηρύχθηκε εκεί για να μετακινηθούν σε καλύτερες θέσεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

«Βγήκαν από τα υπόγεια, πήραν θέσεις βολής στο έδαφος και στα κτίρια του εργοστασίου», ανακοινώθηκε, και μονάδες του ρωσικού στρατού και του Ντονέτσκ, «χρησιμοποιώντας το πυροβολικό και την αεροπορία, αρχίζουν να καταστρέφουν αυτές τις θέσεις βολής».

Την επιτυχή απομάκρυνση 101 αμάχων από το εργοστάσιο «Αζοφστάλ» χτες ανακοίνωσε η συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, αναφέροντας ότι οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους βρίσκονται στη Ζαπορίζια.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αφθονες «πρόβες πολέμου» με φόντο την όξυνση με τη Ρωσία

Από παλιότερα γυμνάσια ΗΠΑ - Βουλγαρίας, σε βάση έξω από τη Σόφια
Από παλιότερα γυμνάσια ΗΠΑ - Βουλγαρίας, σε βάση έξω από τη Σόφια
Στρατιωτικές ασκήσεις σε όλα τα Βαλκάνια εντείνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, καθώς οξύνεται συνολικότερα η αντιπαράθεση με τη Ρωσία και ενώ τα στελέχη των ευρωΝΑΤΟικών επιτελείων πηγαινοέρχονται στην περιοχή για να ξεπεραστούν καθυστερήσεις και αντιδράσεις για την ευρωατλαντική τους ενσωμάτωση.

Στις ασκήσεις αυτές σέρνει τη χώρα μας πρόθυμα και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν είναι τυχαία η συνεισφορά και άλλων βαλκανικών κρατών, με φόντο και την πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε στην περιοχή η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ, η οποία κατήγγειλε ότι «η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την ενότητα και τη δημοκρατική σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων».

Ενδεικτική είναι η άσκηση «Swift Response», που ξεκίνησε στις 2 Μάη και θα ολοκληρωθεί στις 20 του μήνα, από τη διοίκηση Ευρώπης και Αφρικής του στρατού των ΗΠΑ. Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στόχος είναι «να δείξει την ικανότητά μας να διεξάγουμε σχεδόν ταυτόχρονες αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι την περιοχή των Βαλκανίων». Πρόκειται για ετήσια άσκηση που «αυτήν τη χρονιά θα διεξαχθεί στην Ανατολική Ευρώπη, στον Ανω Βορρά του Αρκτικού, στη Βαλτική και στα Βαλκάνια», με σχεδόν 9.000 μέλη στρατιωτικών σχηματισμών από 17 σύμμαχες χώρες και χώρες - εταίρους, μαζί τους και 2.700 Αμερικανούς. Στην περιοχή μας, επίκεντρο της συγκεκριμένης άσκησης θα αποτελέσει η Βόρεια Μακεδονία, ενώ τμήματά της θα φιλοξενήσουν μεταξύ άλλων η Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Ιταλία.

Επίσης, χτες ξεκίνησε και η άσκηση «Trojan Footprint» την οποία διοργανώνει η διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (SOCEUR) και θα διαρκέσει μέχρι 13 Μάη. Συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ: Γαλλία, Βρετανία, Αλβανία, Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Κροατία και Σλοβενία.

Την έναρξη της άσκησης και ειδικά την ευρεία συμμετοχή σε αυτήν αναπαρήγαγαν ιδιαίτερα τα βουλγαρικά ΜΜΕ, με φόντο και την έντονη συζήτηση που αναθερμαίνεται στη χώρα για τους όρους και την έκταση της διάρρηξης των δεσμών της με τη Ρωσία.

Για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην «Trojan Footprint» το υπουργείο Αμυνας της χώρας διευκρίνισε ότι θα πάρουν μέρος και «δυνάμεις και πόροι του υπουργείου Εσωτερικών», ενώ κύριος στόχος είναι «η επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν και η εναρμόνιση των τυπικών λειτουργικών διαδικασιών».

Η ίδια η SOCEUR ανακοίνωσε ότι η άσκηση «ενισχύει τη στρατιωτική ετοιμότητα, καλλιεργεί εμπιστοσύνη» και θα συνεχίσει «να βελτιώνει τη διαλειτουργικότητα με τους συμμάχους και εταίρους μας», με άλλα λόγια πρόκειται για το κοινό κούρδισμα της αμερικανοΝΑΤΟικής στρατιωτικής μηχανής απέναντι στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Νέες «επιφυλάξεις» στη Βουλγαρία

Πάντως, σε διάφορες χώρες συνεχίζεται η ενδοαστική «συζήτηση» για τον βαθμό συστράτευσης με τον σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία.

Στη Βουλγαρία, εκτός από τις διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία (το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει απειλήσει ακόμα και με αποχώρηση από την κυβέρνηση), «επιφυλάξεις» εξέφρασε εκ νέου και ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Ράντεφ. «Οσοι από την αρχή επέμειναν στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το έκαναν είτε από ανευθυνότητα είτε από άγνοια, γιατί δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν τους κινδύνους για τη Βουλγαρία», είπε, όπως μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η Βουλγαρία αποτελεί μεν «πιστό μέλος» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά «υπάρχει μια αίσθηση ότι πολλοί μιλούν χωρίς να έχουν δική τους άποψη», και κατέληξε: «Σε αντίθεση με τους εταίρους μας, η Βουλγαρία είναι πολύ πιο κοντά σε αυτόν τον πόλεμο - στη Μαύρη Θάλασσα συνορεύουμε. Επίσης, έχουμε ιστορικά μεγάλη διασπορά στην Ουκρανία. Εμείς είμαστε πολύ πιο εξαρτημένοι από το ρωσικό αέριο».

Πρόεδρος της Κροατίας: «Επικίνδυνη» η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Αλλά και στην Κροατία ενδεικτικές ήταν οι αντιδράσεις του Προέδρου Ζ. Μιλάνοβιτς (από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), ο οποίος είπε ότι η Βουλή δεν πρέπει να δεχτεί να εγκρίνει καμία διεύρυνση του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία «πολύ επικίνδυνη περιπέτεια» και «επικίνδυνο τσαρλατανισμό». Μάλιστα, υποστήριξε ότι το Ζάγκρεμπ πρέπει να εμποδίσει μια διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ειδικά μέχρι να προχωρήσει η εκλογική μεταρρύθμιση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μέσω της οποίας - θυμίζουμε - διεκδικούν αυξημένη αυτοτέλεια και οι Κροατοβόσνιοι.

Τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς επέκρινε ο πρωθυπουργός Α. Πλένκοβιτς, προερχόμενος από την Κροατική Δημοκρατική Ενωση. Ειρωνευόμενος, τον κάλεσε να εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις του σε κάποια Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Αφήστε τον να το μπλοκάρει απευθείας».

ΦΩΤΟ - ΛΕΖΑΝΤΑ ΓΙΑ ΣΕΛ. 8 - 9, 1ο θέμα
Οι ΗΠΑ έχουν δώσει στην Ουκρανία το 1/3 του συνολικού αποθέματός τους σε αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin»
Οι ΗΠΑ έχουν δώσει στην Ουκρανία το 1/3 του συνολικού αποθέματός τους σε αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin»
Μαίνονται ξανά οι συγκρούσεις στο εργοστάσιο «Azovstal» στη Μαριούπολη
Μαίνονται ξανά οι συγκρούσεις στο εργοστάσιο «Azovstal» στη Μαριούπολη
ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίστηκε η φραστική όξυνση με φόντο την Ουκρανία

Συνεχίστηκε και χτες Τρίτη η φραστική όξυνση ανάμεσα σε Ρωσία και Ισραήλ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ περί εβραϊκών ριζών του Χίτλερ (ως απάντηση στο επιχείρημα ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δεν μπορεί να έχει σχέση με νεοναζί επειδή είναι εβραϊκής καταγωγής).

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζονται «αντι-ιστορικές» οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γ. Λαπίντ και αναφέρεται ότι «εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο». Επαναλαμβάνεται δε ότι η εβραϊκή καταγωγή του Ζελένσκι δεν αποκλείει τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας από νεοναζιστές και επισημαίνεται πως «ο αντισημιτισμός στην καθημερινή ζωή και στην πολιτική δεν σταματά, αλλά αντίθετα θρέφεται στην Ουκρανία».

Προχτές ο Λαπίντ, με αφορμή τις δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ, είχε δηλώσει ότι το να ισχυρίζεται κανείς πως ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής είναι σαν να λέει ότι οι Εβραίοι αυτοκτόνησαν, και το να κατηγορείς τους Εβραίους ως αντισημίτες «το μέγιστο επίπεδο ρατσισμού». Είχε απαιτήσει μάλιστα από τον Λαβρόφ να ζητήσει συγγνώμη.

Σημειωτέον, η εν λόγω όξυνση με φόντο την Ουκρανία καταγράφεται ενώ το προηγούμενο διάστημα το Ισραήλ πρόβαλλε τις σχέσεις του και με τη Ρωσία, ενώ ο πρωθυπουργός Ν. Μπένετ εμφανιζόταν να διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή στη σύγκρουση, πραγματοποιώντας μάλιστα και επίσημη επίσκεψη σε Μόσχα και Κίεβο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ