ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
Σελ. /40
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή 8 Μάη στην Πάτρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον Νίκο Μπελογιάννη

Στις 11 π.μ. η ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα αποκαλυφθεί μαρμάρινη στήλη και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό αφιέρωμα

Με τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση της Κυριακής 8 Μάη στην πλατεία Παντοκράτορος της Ανω Πόλης της Πάτρας - περιοχής όπου έζησε μέρος της ζωής του ο Νίκος Μπελογιάννης - με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 11 π.μ., κορυφώνονται οι δίμηνες εκδηλώσεις της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος προς τιμήν του κομμουνιστή ήρωα, για τα 70 χρόνια από την εκτέλεσή του μαζί με τους συντρόφους του.

Στον χώρο θα αποκαλυφθεί μαρμάρινη στήλη αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη, για την κατασκευή της οποίας σημαντικές ήταν οι προσφορές μελών και φίλων του Κόμματος.

Επιπλέον, από την Κομματική Οργάνωση προετοιμάζεται μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα. Τη σκηνοθεσία έχουν ο Βασίλης Κόκκαλης, σκηνοθέτης - ηθοποιός, και η Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου, θεατρολόγος - εκπαιδευτικός, ενώ στο τραγούδι θα είναι η σοπράνο Μαριάννα Μεσσαλά και ο Φώτης Αραβαντινός. Το συγκρότημα πλαισιώνουν οι μουσικοί Θανάσης Μελάς (μπουζούκι), Κυριάκος Ζαφειρόπουλος (κιθάρα), Δανάη Κασσάρα (κλαρινέτο), Θοδωρής Πανάς (βιολί) και Χρήστος Καποδίστριας (κρουστά).

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συνεστίαση της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας στα Παλαιά Σφαγεία (Ακτή Δυμαίων 84).

Για τη συμμετοχή στη μεγάλη εκδήλωση της Πάτρας, οι Κομματικές Οργανώσεις δρομολογούν λεωφορεία με αναχωρήσεις από:

Την Αχαΐα: Στις 9 π.μ. από το Αίγιο, από την εφορία. Στις 9 π.μ. από την Κάτω Αχαγιά, από το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη».

Την Αιτωλοακαρνανία: Στις 8.30 π.μ. από τον πρώην σταθμό του ΟΣΕ στο Αγρίνιο. Στις 9 π.μ. από τα ΚΤΕΛ στο Μεσολόγγι.

Την Ηλεία: Στις 8.30 π.μ. από την πλατεία ΟΤΕ στον Πύργο. Στις 9 π.μ. από την Αμαλιάδα.

Με τα πλοία από: Ζάκυνθο: Αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από το λιμάνι της πόλης. Κεφαλονιά: Αναχώρηση στις 7 π.μ. από το λιμάνι του Πόρου.

Τέλος, η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ καλεί όλες τις Οργανώσεις της σε προσυγκέντρωση την Κυριακή στις 10.15 π.μ. στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας.

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο

Το Σάββατο 7 Μάη, στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό

«Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο» είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνει το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 7 Μάη, από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό (ώρα προσέλευσης 9.30 π.μ.).

«Από καθέδρας διδασκαλία ή ο μαθητής να δομεί μόνος του τη γνώση;», «Είναι πρόβλημα να δίνονται πρακτικές γνώσεις στους μαθητές;», «Παπαγαλία - είναι το ίδιο με την απομνημόνευση;», «Τι φταίει για τη γλωσσική φτώχεια;», «Το πιο αρχαίο μάθημα είναι και το πιο αναγκαίο;», «Τα σχολικά βιβλία λένε ότι το κύριο οικονομικό πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια των αγαθών - έτσι είναι;», «Υπήρχε ενότητα σε κορυφαίες ιστορικές στιγμές της Ελλάδας;»... Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα σαν κι αυτά, που απασχολούν γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και ευρύτερα ανθρώπους που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με την Εκπαίδευση, θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν μέσα από τις 23 ομιλίες και παρεμβάσεις της ημερίδας.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη και ο καθένας και η καθεμία μπορούν είτε να την παρακολουθήσουν ολόκληρη είτε να επιλέξουν να παρακολουθήσουν τις ενότητες που τους ενδιαφέρουν περισσότερο ανάλογα το αντικείμενό τους.

Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις σε πέντε θεματικές ενότητες, με μισάωρα διαλείμματα ενδιάμεσα:

  • Η πρώτη ενότητα (11 π.μ. - 12 μ.) αφορά τα γλωσσικά μαθήματα και στο πλαίσιό της θα γίνουν παρεμβάσεις για τη Λογοτεχνία, το μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό και τη διδασκαλία των Ελληνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Η δεύτερη ενότητα (12.30 μ.μ. - 2.30 μ.μ.) αφορά τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά και θα γίνουν παρεμβάσεις για τα Μαθηματικά σε όλες τις βαθμίδες, τις Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό, αλλά και ξεχωριστά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τη Χημεία, τη Φυσική και τη Βιολογία.
  • Η τρίτη ενότητα (3 μ.μ. - 5 μ.μ.) αφορά ζητήματα ερμηνείας της κοινωνίας και της εξέλιξής της και θα γίνουν παρεμβάσεις για τη «Δημοκρατία» στην αντίληψη του σημερινού σχολείου, τις ιστορικές επετείους του 1821 και του 1922, τα μαθήματα της Ιστορίας, των Θρησκευτικών, της Οικονομίας και των Κοινωνικών Επιστημών.
  • Η τέταρτη ενότητα (5.30 μ.μ. - 7 μ.μ.) αφορά την Αισθητική και Φυσική Αγωγή, με παρεμβάσεις για τα αντίστοιχα αντικείμενα, αλλά και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με παρεμβάσεις για τη συγκρότησή τους και για το πώς παρουσιάζονται οι ανισότιμες σχέσεις των δύο φύλων σε αυτά.
  • Η πέμπτη ενότητα (7.30 μ.μ. - 9 μ.μ.) αφορά την πολιτική και ιδεολογική διαπάλη με επίκεντρο το περιεχόμενο της σχολικής γνώσης, με παρεμβάσεις για την αναπαραγωγή της αστικής κοσμοαντίληψης στα προγράμματα σπουδών, την αξιολόγηση και τον ρόλο του εκπαιδευτικού, το σχολείο των σύγχρονων αναγκών, ενώ στο κλείσιμο θα συνοψιστούν βασικά συμπεράσματα και προοπτικές.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποκαλυπτήρια μνημείου στην Ανάφη το Σάββατο 4 Ιούνη

Εξόριστοι στην Ανάφη
Εξόριστοι στην Ανάφη
Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - εκδρομή για την αποκάλυψη μνημείου στην Ανάφη, νησί που πέρασε στην Ιστορία ως ένας από τους πρώτους τόπους εξορίας, όπως λειτούργησε από το 1924 έως το 1943 και από το 1946 έως το 1948. Πάνω σε αυτόν τον βράχο του Αιγαίου έχουν γραφτεί λαμπρές σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας από εκατοντάδες πρωτοπόρους αγωνιστές του λαού μας, στην πλειοψηφία τους μέλη, στελέχη και οπαδούς του ΚΚΕ. Η ΚΕ τιμά τη μνήμη τους ορθώνοντας μνημείο αντάξιο της θυσίας τους. Η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιούνη και θα μιλήσει σ' αυτή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν μέσω των Κομματικών Οργανώσεων.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Δ. Κουτσούμπα στην Πάτρα

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Δ. Κουτσούμπα στην Πάτρα έχει ως εξής:

  • Στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί, μαζί με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, το Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνιών της Πάτρας.
  • Στη 1 μ.μ. θα παρευρεθεί στο «Λαϊκό Γλέντι» που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτ. Ελλάδας, στον Πολυχώρο στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας (Ακτή Δυμαίων 84).
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις δίκες στο Εκτακτο Στρατοδικείο Βόλου

Το Σάββατο 7 Μάη στις 7.30 μ.μ., στο κτίριο του Πανεπιστημίου στην παραλία

Το Σάββατο 7 Μάη στις 7.30 μ.μ., στο κτίριο του Πανεπιστημίου στην παραλία, θα γίνει η μεγάλη εκδήλωση για τις δίκες στο Εκτακτο Στρατοδικείο Βόλου την περίοδο 1946 - 1951, κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ αλλά και στη συνέχεια, την οποία διοργανώνουν η ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν εντοιχισμός αναθηματικής πλάκας στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, αφήγηση χρονικού, απαγγελία ποιήματος και ανάγνωση μαρτυριών της εποχής.

Στον Θόλο του κτιρίου «Παπαστράτος», όπου λειτούργησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το Εκτακτο Στρατοδικείο, λειτουργεί από την Τρίτη έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων, την οποία έχουν επισκεφτεί μέχρι τώρα δεκάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ