ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Φοροληστεία και ακρίβεια συνεχίζουν να δυναμιτίζουν το λαϊκό εισόδημα

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με τα μόνιμα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία. Η διορία για πληρωμή της πρώτης δόσης λήγει τέλη Μάη, ενώ η εξόφληση του ποσού προβλέπεται να γίνει μέχρι 10 μηνιαίες δόσεις, έως τέλη Φλεβάρη 2023.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα «τρέχουν» και οι δόσεις σχετικά με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021. Τυχόν πρόσθετοι φόροι θα πληρωθούν σε έως 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τέλη Ιούλη και την τελευταία δόση μέχρι τέλη Φλεβάρη 2023, δηλαδή ταυτόχρονα με τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει τα 10,35 δισ. (από 9,7 δισ. πέρυσι), με αύξηση 651 εκατ. ή 6,7%, ενώ γενικότερα η μάζα των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, συνθέτει το πλέγμα της φοροληστείας και για το 2022.

Ασυγκράτητα τα κύματα ακρίβειας

Σήμερα, Τρίτη, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον μήνα Απρίλη και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να απογειωθεί σε νέα επίπεδα - ρεκόρ, πάνω από 10% σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον δωδέκατο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2022.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο φετινό 12μηνο προβλέπεται σε 5,6%, εξανεμίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού σε αυτήν τη φάση λειτουργεί και ως τροφοδότης των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, ο ΦΠΑ, με συντελεστή 13%, υπολογίζεται και προστίθεται στην αυξημένη τιμή πώλησης, διευρύνοντας έτσι και τη μάζα των έμμεσων φόρων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο.

Αναβαθμισμένες μπίζνες με γαλλικά μονοπώλια

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι 23 κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων μετά από πρόσκληση του ΣΕΒ βρίσκονται από χτες σε τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Οπως αναφέρει ο ΣΕΒ, αρκετές από αυτές είναι «καλά εδραιωμένες στην Ελλάδα και διαθέτουν παραγωγική βάση στη χώρα μας, ενώ άλλες έρχονται για να διερευνήσουν νέες ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά, σε μια σειρά από δυναμικούς τομείς, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, η Ενέργεια, τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα τρόφιμα, οι μεταφορές, οι έξυπνες πόλεις, οι κατασκευές, η ναυτιλία και ο τουρισμός».

Βέβαια, η σχετική λίστα περιλαμβάνει και τη NAVAL GROUP, με φόντο την αυξημένη πίτα των πολεμικών δαπανών που προβλέπονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευ. Βιδάλης, δήλωσε ότι «ο ΣΕΒ με το MEDEF (Σύνδεσμος Βιομηχάνων Γαλλίας) συνεχίζει τη μακροχρόνια, δημιουργική συνεργασία, και στόχος της επίσκεψης είναι να διευρύνουμε περαιτέρω τις άριστες σχέσεις των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, αλλά και να εντοπιστούν εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή».

ΝΔ
Εγγυάται στους ομίλους σταθερότητα και βαθύτερη εμπλοκή

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το συνέδριο της ΝΔ, με κεντρικό μέλημα της ηγεσίας και των λοιπών στελεχών να προβάλουν την καταλληλότητα και ετοιμότητά τους ώστε να περάσουν όλες τις μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να διασφαλίσει και να διευρύνει την κερδοφορία τους. Μαζί με αυτό βέβαια πάει και η προσπάθειά τους να ενσωματώσουν ευρύτερα στρώματα στην πολιτική τους, να πείσουν τον λαό ότι το «προοδευτικό» και «ωφέλιμο» γι' αυτόν είναι να υλοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική.

Μιλώντας στο συνέδριο ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε τη λεγόμενη πολιτική σταθερότητα ως το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, που όπως είπε θα γίνουν το 2023. «Οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους την αλήθεια μίας Ελλάδας που παρά τις δυσκολίες αλλάζει και γίνεται δυνατή. Και έχοντας νωπό στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 έως το καλοκαίρι του 2019, θα μπορούν να συγκρίνουν», ανέφερε, θέλοντας ουσιαστικά να δείξει την «πρόοδο» επί δικής του διακυβέρνησης, όταν η ΝΔ έπιασε το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής και της εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς από εκεί ακριβώς που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε και εντός Βουλής, τα τρία τελευταία χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τα περισσότερα και κομβικά νομοσχέδια που φέρνει η ΝΔ, όπως γινόταν και την περίοδο 2015 - 2019, με χαρακτηριστικότερο όλων το 3ο μνημόνιο.

Εξάλλου, λίγες μέρες πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο «Βήμα» εμφανίστηκε σταθερά προσανατολισμένος στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα για τον λαό ΝΑΤΟικά σχέδια και στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρουσιάζοντας ως «ευκαιρία» τις επιδιώξεις της αστικής τάξης να αποκομίσει κέρδη από την προσπάθεια απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τη μεταφορά αμερικανικού LNG. Οπως είπε, αυτές οι επιδιώξεις του κεφαλαίου να γίνει η χώρα «ενεργειακός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και από άλλες πιθανές πηγές» αποτελούν «χαρακτηριστικά αιχμής για την πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα».

Στο συνέδριο μίλησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για «λόμπι του κατευνασμού» στα λεγόμενα εθνικά θέματα, λέγοντας ότι κάποιοι σχεδιάζουν «Πρέσπες του Αιγαίου», δηλαδή εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να προωθήσει την ανάδειξη των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου ως τη σωτήρια λύση και για την Ευρώπη. Μόνο που αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα πρώτον θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή, όπως τα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, και δεύτερον θα κάνει όλες τις απαραίτητες συμμαχίες για να ανατρέψει τα τουρκικά τετελεσμένα», επέμεινε, μπλέκοντας την υπόθεση με τις μπίζνες και τους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων για τα μερίδια της αγοράς.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην προαναφερθείσα συνέντευξη στο «Βήμα», είπε για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τις επαφές που θα έχει με τον Μπάιντεν και άλλους παράγοντες ότι «προφανώς θα συζητήσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή μας. Αλλά νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τις κλασικές γεωπολιτικές συζητήσεις και να σταθούμε ιδιαίτερα στην οικονομική συνεργασία». Δεν περνά απαρατήρητη η παραδοχή του ότι στην Ουκρανία ουσιαστικά πολεμούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις με τη Ρωσία, καθώς έκανε λόγο για «έναν πραγματικό πόλεμο, ο οποίος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διεξάγεται δι' αντιπροσώπων, με "μπροστάρηδες" τους Ουκρανούς». Σχετικά με την ΕΕ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη λήψη ενιαίων αποφάσεων για την Ενέργεια, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών, αφού όπως είπε «τα εθνικά συμφέροντα» εμποδίζουν τις αποφάσεις.

Στο μεταξύ, χτες ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Αμπου Ντάμπι, όπου σε συνάντησή του με τον διάδοχο στον θρόνο συζητήθηκαν «οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εξαίρετων διμερών σχέσεων», αναφέρεται επισήμως. Στο πνεύμα αυτό υπεγράφησαν συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, της Ενέργειας, της Υγείας, της αστυνομικής συνεργασίας και της τυποποίησης.

Αποφάσισαν για όνομα και έμβλημα

Με όνομα ΠΑΣΟΚ, έμβλημα τον ήλιο και τα παλιά γνωστά συνθήματα (όλα τους συστατικά με τα οποία «ντύθηκε» επί δεκαετίες ο άθλιος ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας ως πόλου στήριξης του αστικού πολιτικού συστήματος και φορέα υλοποίησης της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής) ολοκληρώθηκε η διαδικασία καθορισμού του ονόματος και του συμβόλου του κόμματος στο ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε η Χαριλάου Τρικούπη, στις κάλπες προσήλθαν 179.005 πολίτες και το όνομα ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επέλεξε το 95% των ψηφισάντων.

Να σημειωθεί ότι με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Η περιγραφή των στόχων του Κινήματος Αλλαγής στις πρώτες δημοσιεύσεις της ηγεσίας του είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναφέρονται στο πρόβλημα της στέγασης και την ανάγκη ενός προγράμματος κοινωνικής κατοικίας με αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Χρήσιμη είναι και η αναφορά των άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων στους τομείς της Ενέργειας και της Υγείας. Οσον αφορά το κεντρικό θέμα της οικονομίας, έχει ήδη διαγραφεί η απαραίτητη στόχευση. Οι δημοσιεύσεις αυτές είναι ένδειξη ότι στην Ελλάδα το ΚΙΝΑΛ αποτελεί μια σημαντική και ελπιδοφόρα προσπάθεια. Η νέα ηγεσία του ήδη σε αυτήν την πρώτη φάση οργάνωσης έχει δημοσιεύσει κείμενα που αναφέρονται λεπτομερειακά στα θέματα κοινωνικής κατοικίας, υγείας, στη μετάβαση στην πράσινη εποχή και στην αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Υπόμνημα από πρώην υπουργό

Υπόμνημα ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου υπέβαλε χτες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαγγελόπουλος, κατηγορούμενος για τους χειρισμούς του αναφορικά με την υπόθεση «Novartis». Ο πρώην υπουργός είχε κληθεί για να απολογηθεί.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, σε βάρος του οποίου δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος, έκανε λόγο για «εκδικητική πολιτική δίωξη» και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το δικό μου κατηγορητήριο αποδεικνύει πέρα από κάθε λογική αμφιβολία ότι το σκάνδαλο της "Novartis" είναι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους (...) Τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση της κυρίας Αλεβιζόπουλου είναι άπειρα και συγκλονιστικά». Σημειωτέον ότι απομένουν ακόμη ορισμένοι μάρτυρες που πρότεινε η υπεράσπιση και η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί για τις επόμενες ενέργειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ