ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2022
Σελ. /32
«ΕΔΕΣΑΝ» ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ
Δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο το αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη

Μέρος της μεγάλης εκδήλωσης αποτέλεσε το μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη, το οποίο παρουσιάστηκε στην πλατεία Παντοκράτορος μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και προκάλεσε συγκίνηση σε όλους όσοι το παρακολούθησαν.

Το αφιέρωμα επιμελήθηκαν ο Βασίλης Κόκκαλης και η Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου. Πριν και κατά τη διάρκειά του μοιράστηκαν κόκκινα γαρύφαλλα στους παρευρισκόμενους που παρακολούθησαν την αφήγηση, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Ηρωες». Μέρος της η μαρτυρία του Πατρινού Ανδρέα Χατζή, που περιλαμβάνεται στη 12σελιδη έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, για περιστατικό καταδίωξης του Μπελογιάννη από τους Γερμανούς κατακτητές στην Πάτρα και πώς γλίτωσε, μετά από πτώση του σε φωταγωγό πολυκατοικίας. Στην ίδια μαρτυρία γίνεται αναφορά και στο πώς τον έκρυψαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης του «Γλαύκου», που τον βρήκαν εκεί, και πώς στη συνέχεια σώθηκε.

Συνολικά οι ήχοι, η μουσική, η αφήγηση και τα τραγούδια έδεναν αρμονικά με τη μεγάλη εκδήλωση άλλα και τον χώρο όπου αυτή πραγματοποιήθηκε, με σπίτια από τότε να στέκουν ακόμα όρθια, και ήταν έντονα τα χειροκροτήματα μετά από κάθε τραγούδι και αφήγηση, ενώ στα μπαλκόνια παρακολουθούσε ο κόσμος από τις γύρω πολυκατοικίες.


Ξεχωριστή στιγμή ήταν στο τραγούδι «Ο Μπελογιάννης ζει», όπου στην πλατεία δεν ακουγόταν τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό, χωρίς να μένει κανένας ασυγκίνητος. Κλείνοντας το αφιέρωμά του, το συγκρότημα εν μέσω χειροκροτημάτων άφησε λουλούδια στο Μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, που μόλις πριν λίγη ώρα είχε τοποθετηθεί στην πλατεία.

«Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Ούτε σε εξορίες ούτε σε φυλακές. ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές» ήταν τα συνθήματα που αντηχούσαν στο τέλος και την ώρα κατάθεσης των λουλουδιών, όπου ακολούθησε πλήθος κόσμου.

Η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ ευχαρίστησε τους συντελεστές, τους οποίους χαιρέτησε και ο Δ. Κουτσούμπας. Το συγκρότημα αποτελούσαν στις φωνές και στο τραγούδι η σοπράνο Μαριάννα Μεσσάλα και ο Φώτης Αραβαντινός. Επίσης: Δανάη Κασσάρα (κλαρινέτο), Θανάσης Μελάς (μπουζούκι), Κυριάκος Ζαφειρόπουλος (κιθάρα), Ντίνος Κάκος (κρουστά - ντραμς) και Θοδωρής Πανάς (βιολί).




Στο Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνιών

Το Καταφύγιο στα Υψηλά Αλώνια της Πάτρας επισκέφτηκε το πρωί της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, όπου συμμετείχαν ακόμα ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ, ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ, και ο Θ. Μπίμπας, Γραμματέας της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Τον υποδέχτηκαν μέλη και φίλοι του Κόμματος, που του πρόσφεραν ένα μπουκέτο κόκκινα γαρύφαλλα, ενώ στον χώρο του Καταφυγίου, όπου λειτουργεί έκθεση με αφορμή την 77η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, τον ξενάγησαν ο Κ. Πελετίδης, δήμαρχος της πόλης, και η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού δήμου Πάτρας.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες, με τη μία να διαδέχεται την άλλη σύμφωνα με τη φυσική πορεία περιήγησης του επισκέπτη στον χώρο. Η πρώτη ενότητα αφορά την περίοδο των βομβαρδισμών, η δεύτερη την Κατοχή 1941 - 1944, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και η τρίτη την απελευθέρωση της πόλης από το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, όπου παρουσιάζονται και δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, αναφερόμενα στο κλίμα που επικρατούσε.

Ο επισκέπτης, εκτός από τις φωτογραφίες και τα αρχειακά ντοκουμέντα της περιόδου, μπορεί να δει έργα των εικαστικών Μαρίας Κανελλοπούλου, Δώρας Μόρφη, Γκαναέλ Μπρεσσού, Τότας Κοντόγεωργα, Χρύσας Αγάθου, Σπύρου Μεθενίτη, Παναγιώτη Φερεντίνου.


Ο χώρος του Καταφυγίου συνδέεται και με την περίοδο παρουσίας του Νίκου Μπελογιάννη στην Πάτρα και τα δεινά που πέρασε ο λαός τότε. Η κατασκευή του εικάζεται ότι έγινε τη δεκαετία του 1930 για την προφύλαξη των αμάχων σε περίπτωση αεροπορικής επιδρομής, μαζί με τους υπόγειους χώρους ορισμένων ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων της Πάτρας. Η Πάτρα ήταν η πρώτη πόλη της Ελλάδας που βομβαρδίστηκε από την ιταλική Πολεμική Αεροπορία, τρεις φορές από την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου το 1940. Σημάδια των βομβαρδισμών υπάρχουν ακόμα και σήμερα, στην αγγλικανική εκκλησία στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου.

Οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο το λιμάνι και την παρεμπόδιση της μεταφοράς ελληνικών στρατευμάτων και πολεμοφοδίων στην Αιτωλοακαρνανία και από κει στο μέτωπο στην Ηπειρο. Εκτός από την πρώτη μέρα, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε ο Πολιτιστικός Οργανισμός, η πόλη βομβαρδίστηκε με σφοδρότητα στις 30 Οκτώβρη και στις 2 και 6 Νοέμβρη 1940. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, ενώ δεν έχουν καταγραφεί με ακρίβεια τα θύματα των βομβαρδισμών, που υπολογίζονται σε 300 άτομα, μαζί με αυτά του αλβανικού μετώπου.

Η λειτουργία του χώρου έσωσε αρκετό κόσμο και από τις μετέπειτα γερμανικές αεροπορικές επιδρομές. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά, ίσως το σημαντικότερο από τα πάνω από 30 καταφύγια που είχαν κατασκευαστεί στην πόλη και από τα οποία, σημειωτέον, τα περισσότερα σώζονται μέχρι σήμερα.


Με ένα μεγάλο γλέντι ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις

Με ένα μεγάλο γλέντι στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων της Πάτρας, που οργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις κορύφωσης των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης την Κυριακή.

Στον χώρο βρέθηκαν σύντροφοι, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ από όλες τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στην περιοχή, που ενώθηκαν με τα τραγούδια και τον χορό.

«Ετσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα, με τη ζωή μας και το αίμα μας. Πάτρα 8/5/2022» ήταν τα λόγια στο μπουκέτο από τα χάρτινα λουλούδια που παρέδωσαν παιδιά στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στον χώρο της συνεστίασης, σε μια ξεχωριστή στιγμή.

Ο χώρος κατακλύστηκε από κόσμο, ενώ η μουσική ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο.

Στα Παλαιά Σφαγεία λειτούργησε και εικαστικό εργαστήριο για τα μικρά παιδιά, που έδωσαν τον δικό τους ξεχωριστό τόνο!




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ