ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2022
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΠΘ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οι βανδαλισμοί στο Βιολογικό είναι συνειδητή πράξη «πρόσκλησης» αστυνομικής παρουσίας

Τους βανδαλισμούς που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση η ΤΟ Πανεπιστημίων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, τονίζοντας παράλληλα πως «η ενέργεια αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, για να δικαιολογήσει τη νομιμοποίηση της καταστολής στα πανεπιστήμια, είναι συνειδητή πράξη "πρόσκλησης" αστυνομικής παρουσίας».

«Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα καμία σχέση δεν είχε και δεν έχει με τέτοιες ενέργειες», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Διεκδικούσε και διεκδικεί δωρεάν και υψηλού επιπέδου υποδομές για όλους τους φοιτητές. Πάλευε και παλεύει ενάντια στα κυβερνητικά αντιλαϊκά σχέδια αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στόχο έχουν τη μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις, τη γνώση σε εμπόρευμα», σημειώνει και τονίζει πως οι κυβερνήσεις σε αυτή τη βάση «διαχρονικά επιδιώκουν ένα φοιτητικό κίνημα τσακισμένο, ανύπαρκτο και ένα πανεπιστήμιο που να διασφαλίζει την επιχειρηματική λειτουργία, χωρίς άσυλο, χωρίς διεκδικήσεις.

Τέτοιες ενέργειες είναι ενάντια στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των μελών ΔΕΠ που παλεύουν για ένα δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο στις υπηρεσίες των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών».

Θυμίζουμε πως με πρόφαση την προστασία του εργολαβικού συνεργείου που πραγματοποιούσε εργασίες στο χώρο, το ΑΠΘ υπήρξε «αστυνομοκρατούμενο» για δύο συνεχόμενες βδομάδες μέσα στις διακοπές του Πάσχα, με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και δεκάδες άνδρες της Ασφάλειας να βρίσκονται εντός του πανεπιστημίου, φτάνοντας στο σημείο να κάνουν και χρήση χημικών και κρότου - λάμψης κατά φοιτητών που απαιτούσαν την αποχώρηση της αστυνομίας από το πανεπιστήμιο, δημιουργώντας έτσι σκηνικό έντασης με ευθύνες κυβέρνησης και πρυτανείας.

Από την πλευρά τους, οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι στις φοιτητικές εκλογές με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» σημειώνουν σε αντίστοιχη ανακοίνωση πως «η αξιοποίηση από την κυβέρνηση των απαράδεκτων ενεργειών στη σχολή του Βιολογικού δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό της σχέδιο. Να εντείνει την καταστολή για το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος και τον διεκδικήσεων των φοιτητών».

«Το ξαφνικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις υποδομές του ΑΠΘ θα γινόταν πιστευτό αν δεν κρατούσε υποχρηματοδοτούμενα τα Τμήματά μας. Αν η κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ δεν έσταζε νερά όλο τον χειμώνα, αν δεν κυκλοφορούσαν ποντίκια στη λέσχη του ΑΠΘ», αναφέρει η ανακοίνωση και σημειώνει παράλληλα πως η εγκατάσταση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) έρχεται να διασφαλίσει την όλο και μεγαλύτερη είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, ενόψει του νέου νόμου - πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

«Δεν θα τους περάσει», καταλήγει η ανακοίνωση: «Οι φοιτητές με οργάνωση μέσα από τους συλλόγους μας θα βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους. Οπως ανοίξαμε τη λέσχη με τους αγώνες μας, θα αφήσουμε στα χαρτιά όλους τους νόμους που χτυπάνε τις σπουδές και τη ζωή μας! Θα κάνουμε στην άκρη όσους αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση των συλλόγων μας».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
«Ούτε στις 17 Μάη ούτε ποτέ πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές»

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 5 το απόγευμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Από παλιότερη κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στα σχέδια καταστολής στα πανεπιστήμια
Από παλιότερη κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στα σχέδια καταστολής στα πανεπιστήμια
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις 5 το απόγευμα, διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, φοιτητικοί σύλλογοι.

Η κινητοποίηση γίνεται μετά από πρόταση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» και μέχρι χτες αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΤΕΑΠΗ, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Αρχιτεκτονικής, οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ.

«Ούτε στις 17 Μάη ούτε ποτέ! Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές μας» αναφέρουν στο ψήφισμά τους και τονίζουν:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση ετοιμάζει την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις 17 Μάη, μια μέρα πριν από τις φοιτητικές εκλογές!

Εδώ και έναν χρόνο οι φοιτητές και φοιτήτριες μέσα από τους συλλόγους μας εμποδίσαμε στην πράξη την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας, τους οδηγήσαμε από αναβολή σε αναβολή!

Αυτός ο αγώνας πρέπει τώρα να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί! Κανένας εφησυχασμός! Μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να βάλει φρένο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την καταστολή που πάνε χέρι χέρι! Για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη στο σύνολό του, από τις κάμερες και τις κάρτες εισόδου μέχρι τις διαγραφές και τα πειθαρχικά!

Απορρίπτουμε κάθε σκέψη για αστυνομία στις σχολές μας με όποιον τίτλο και αν τη φέρουν! Δεν αποδεχόμαστε τους "ρόμποκοπ" με τα γκλοπ και τα taser μέσα στις σχολές μας, είτε υπακούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, είτε στον πρύτανη, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ!», σημειώνουν και υπογραμμίζουν: «Η κυβέρνηση να το βάλει καλά στο μυαλό της: Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν πρόκειται να μπει μέσα στις σχολές μας!».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Εργαλείο προώθησης της κατηγοριοποίησης η «ελληνική PISA»

Στις 18 Μάη, η κυβέρνηση έχει στόχο να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις της λεγόμενης «ελληνικής PISA» σε 600 σχολεία όλης της χώρας στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Τις πραγματικές στοχεύσεις των διαγνωστικού χαρακτήρα εξετάσεων, που θα διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο για μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού και της Γ' Γυμνασίου και τη στάση των εκπαιδευτικών ανέδειξε με αναλυτική ανακοίνωση η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Κάλεσε «να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη λεγόμενη "ελληνική PISA"» και απευθυνόμενη στα σωματεία των εκπαιδευτικών κάλεσε να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς που υπηρετούνται, να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές για τις πραγματικές τους στοχεύσεις. Σημειώνοντας πως τα ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ οφείλουν να καταδικάσουν αυτήν τη μεθόδευση του υπουργείου και να αναλάβουν την ευθύνη ώστε, με συλλογικό και συντονισμένο τρόπο, να ακυρωθεί στην πράξη, πανελλαδικά, αυτή η πρώτη απόπειρα εφαρμογής της «ελληνικής PISA».

Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε πρόταση στο ΔΣ της ΔΟΕ να προκηρυχθεί στάση εργασίας ή και απεργιακή κινητοποίηση στα σχολεία που έχουν επιλεγεί προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι να μη συμμετάσχουν, μία θέση που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΑΣΕ σε χτεσινή ανακοίνωση, το ΔΣ της Ομοσπονδίας «για μια ακόμα φορά, όπως συμβαίνει εδώ και πολλούς μήνες, δεν συνεδρίασε και δεν συζήτησε για το κρίσιμο αυτό ζήτημα» μέχρι στιγμής. Η ΑΣΕ στηλιτεύει το γεγονός ότι οι παρατάξεις, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αρνούνται να πάρουν σαφή θέση στο επίπεδο της Ομοσπονδίας ώστε να βγει απόφαση και τονίζει πως «ο λόγος θα είναι και πάλι στους Συλλόγους που έχουν τη δυνατότητα και τη θέληση να μπουν απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και να καλύψουν με στάσεις εργασίας τους συναδέλφους. Ως ΑΣΕ θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτήν την προσπάθεια», δηλώνει.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα των εξετάσεων, όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ, απαντώντας στο ερώτημα που εύλογα δημιουργείται γύρω από τις αντιδράσεις σε αυτές, η «ελληνική PISA» είναι ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προωθήσει τον αντιεκπαιδευτικό - αντιλαϊκό σχεδιασμό του καθώς, όπως αναφέρει και το ίδιο το υπουργείο σχετικά, «η ελληνική PISA συμπληρώνει τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων του ΥΠΑΙΘ των τελευταίων τριών ετών».

Η ΑΣΕ αναφέρεται στο πρόγραμμα PISA του ΟΟΣΑ και άλλες διεθνείς εξετάσεις που στόχο έχουν την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών σε πολύ κρίσιμη ηλικία, οδηγώντας σε ενίσχυση των ανισοτήτων. «Με τέτοιου είδους κλίμακες και "διαγωνισμούς" ανοίγουν σήμερα τον δρόμο ώστε, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της λεγόμενης "αξιολόγησης", να βαθμολογήσουν και να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία, να δημιουργήσουν σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων».

«ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ»
Συζήτηση στη Φιλοσοφική Αθήνας για την Τέχνη

Εκδήλωση με τίτλο «Η Τέχνη, όπλο στον αγώνα για να νικήσει η ζωή» διοργανώνουν την Πέμπτη 12 Μάη οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον Φοιτητικό Σύλλογο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο 313 και θα μιλήσουν οι:

  • Νατάσσα Μποφίλιου, ερμηνεύτρια.
  • Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
  • Δημήτρης Ζήσης, πρόεδρος της Επιτροπής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, υποψήφιος με την «Πανσπουδαστική».

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε Πανεπιστήμια

Εκδήλωση με θέμα «Με την ΚΝΕ δυναμώνουμε τον αγώνα για σπουδές και ζωή με δικαιώματα» οργανώνει την Πέμπτη 12 Μάη, στις 2 μ.μ. η Περιφερειακή Οργάνωση του Πανεπιστημίου Πατρών της ΚΝΕ, στο Θεατράκι των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου, ενισχύοντας συνολικά την παρέμβασή της μπροστά και στις φοιτητικές εκλογές. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Στη Θεσσαλία

Εκδηλώσεις με θέμα «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής» προγραμματίζουν Οργανώσεις της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα:

  • Η ΤΟ Καρδίτσας, σήμερα Τρίτη, στις 3 μ.μ. στο φουαγιέ του τμήματος Δασολογίας. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κοδέλλας, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ.
  • Η ΤΟ ΑΕΙ Λάρισας αύριο Τετάρτη 11 Μάη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα ΔΙΑΛ 3 του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων. Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η ΤΟ Τρικάλων την Παρασκευή 13 Μάη, στη 1μ.μ. στην αίθουσα Α2 του τμήματος ΤΕΦΑΑ. Θα μιλήσει ο Πέτρος Κρίκης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ και Βαλκανιονίκης ελευθέρας πάλης.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Να μην αποκλειστούν οι τελειόφοιτοι Μεταπτυχιακού Ειδικής Αγωγής από τους πίνακες

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στην Πρυτανεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποίησαν χτες οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων των Τμημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών, με αφορμή το πρόβλημα που προκύπτει στους τελειόφοιτους του μεταπτυχιακού προγράμματος Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στους πίνακες Ειδικής Αγωγής του ΑΣΕΠ, καθώς αυτοί κλείνουν στις 23 Μάη, ενώ τυπικά το ακαδημαϊκό εξάμηνο τελειώνει 20 μέρες μετά.

Στη διαμαρτυρία τους ο πρύτανης, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα και μάλιστα όχι μόνο φέτος, δεν δεσμεύτηκε ότι θα λυθεί, «πετώντας» την μπάλα στα αρμόδια υπουργεία.

Μεταξύ άλλων, οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ απαίτησαν «να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο, ώστε οι τελειόφοιτοι του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού να μπορέσουν να καταθέσουν τα πτυχία τους στο τέλος του εξαμήνου, όταν και θα τα παραλάβουν, ώστε να μπορούν να προσληφθούν με το που θα "ανοίξουν" οι προσλήψεις» και κάλεσαν σε συνέχιση της πάλης, ώστε το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ