Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Εργαλείο προώθησης της κατηγοριοποίησης η «ελληνική PISA»

Στις 18 Μάη, η κυβέρνηση έχει στόχο να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις της λεγόμενης «ελληνικής PISA» σε 600 σχολεία όλης της χώρας στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Τις πραγματικές στοχεύσεις των διαγνωστικού χαρακτήρα εξετάσεων, που θα διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο για μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού και της Γ' Γυμνασίου και τη στάση των εκπαιδευτικών ανέδειξε με αναλυτική ανακοίνωση η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Κάλεσε «να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη λεγόμενη "ελληνική PISA"» και απευθυνόμενη στα σωματεία των εκπαιδευτικών κάλεσε να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς που υπηρετούνται, να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές για τις πραγματικές τους στοχεύσεις. Σημειώνοντας πως τα ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ οφείλουν να καταδικάσουν αυτήν τη μεθόδευση του υπουργείου και να αναλάβουν την ευθύνη ώστε, με συλλογικό και συντονισμένο τρόπο, να ακυρωθεί στην πράξη, πανελλαδικά, αυτή η πρώτη απόπειρα εφαρμογής της «ελληνικής PISA».

Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε πρόταση στο ΔΣ της ΔΟΕ να προκηρυχθεί στάση εργασίας ή και απεργιακή κινητοποίηση στα σχολεία που έχουν επιλεγεί προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι να μη συμμετάσχουν, μία θέση που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΑΣΕ σε χτεσινή ανακοίνωση, το ΔΣ της Ομοσπονδίας «για μια ακόμα φορά, όπως συμβαίνει εδώ και πολλούς μήνες, δεν συνεδρίασε και δεν συζήτησε για το κρίσιμο αυτό ζήτημα» μέχρι στιγμής. Η ΑΣΕ στηλιτεύει το γεγονός ότι οι παρατάξεις, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αρνούνται να πάρουν σαφή θέση στο επίπεδο της Ομοσπονδίας ώστε να βγει απόφαση και τονίζει πως «ο λόγος θα είναι και πάλι στους Συλλόγους που έχουν τη δυνατότητα και τη θέληση να μπουν απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και να καλύψουν με στάσεις εργασίας τους συναδέλφους. Ως ΑΣΕ θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτήν την προσπάθεια», δηλώνει.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα των εξετάσεων, όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ, απαντώντας στο ερώτημα που εύλογα δημιουργείται γύρω από τις αντιδράσεις σε αυτές, η «ελληνική PISA» είναι ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προωθήσει τον αντιεκπαιδευτικό - αντιλαϊκό σχεδιασμό του καθώς, όπως αναφέρει και το ίδιο το υπουργείο σχετικά, «η ελληνική PISA συμπληρώνει τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων του ΥΠΑΙΘ των τελευταίων τριών ετών».

Η ΑΣΕ αναφέρεται στο πρόγραμμα PISA του ΟΟΣΑ και άλλες διεθνείς εξετάσεις που στόχο έχουν την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών σε πολύ κρίσιμη ηλικία, οδηγώντας σε ενίσχυση των ανισοτήτων. «Με τέτοιου είδους κλίμακες και "διαγωνισμούς" ανοίγουν σήμερα τον δρόμο ώστε, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της λεγόμενης "αξιολόγησης", να βαθμολογήσουν και να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία, να δημιουργήσουν σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ