ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΗΠΑ
«Εις σάρκα μίαν» σχέδια συνεκμετάλλευσης και πολεμική εμπλοκή

Με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ μίλησε χτες ο Ν. Παναγιωτόπουλος, την ώρα που μεθοδεύεται αποστολή και άλλου πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

Τηλεδιάσκεψη του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών έγινε χτες, στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, για τους δρόμους και τα μερίδια της Ενέργειας, με την ντόπια αστική τάξη να αναζητά εκεί το μερίδιό της, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, αλλά και από επώδυνες διευθετήσεις για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Νίκος Δένδιας, Γ. Κασουλίδης, Yair Lapid συν ο Αντονι Μπλίνκεν. Επισήμως στην ατζέντα ήταν «η ενεργειακή συνεργασία καθώς και η προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής προστασίας και της κλιματικής αλλαγής». Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία.

Κατέληξαν σε Κοινή Δήλωση, όπου τονίζεται ότι «σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον κόσμο, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της Ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή», προαναγγέλλοντας έτσι επιτάχυνση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που οξύνουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς στην Ανατ. Μεσόγειο. Επίσης, αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη «με συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022» (με φυσική παρουσία, στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα ή την Κύπρο).

Ο Ν. Δένδιας δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη πως υπογράμμισε στους ομολόγους του ότι «μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο και του σχήματος 3+1 είναι απολύτως απαραίτητη» και τόνισε τη «σημασία» που η ελληνική κυβέρνηση «αποδίδει στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια», διεκδικώντας για λογαριασμό της αστικής τάξης το δικό της μερίδιο από τη «λεία».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την υλοποίηση του οποίου εγκαινίασε την προηγούμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός. Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργειακή και ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, μέσω του γνωστού αγωγού «EastMed» - τον οποίο βέβαια έχουν ήδη «αδειάσει οι ΗΠΑ» «λόγω των εντάσεων που προκαλεί στην περιοχή» - αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Euro-Asia Interconnector». Ολα έργα στα οποία διεκδικούν «κομμάτι» από τη λεία οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σηματοδοτώντας παραπέρα ενεργειακή φτώχεια και κινδύνους για τον λαό, όπως και ένταση των ανταγωνισμών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε τις «κοινές αξίες» αλλά και την «προσήλωση όλων των συμμετεχόντων στην ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», στην οποία βάζουν «μπουρλότο» τα ευρωατλαντικά σχέδια απέναντι στην «κακόβουλη επιρροή» Κίνας και Ρωσίας, και στο βωμό της οποίας και της διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή κλιμακώνονται οι προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Αλλωστε, κατά τις ίδιες πηγές, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε ξανά στα σχήματα συνεκμετάλλευσης με ευρωατλαντική ομπρέλα, λέγοντας ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι «τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως το East Med Gas Forum, είναι ανοικτά και σε άλλες χώρες της περιοχής».

Εκανε επίσης αναφορά στους άλλους τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο 3+1, όπως η πολιτική προστασία, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η κυβερνοασφάλεια, όπου υφίσταται ήδη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και «η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», με την πολιτική προστασία να εντάσσεται όλο και πιο «οργανικά» στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Σε αυτό το φόντο, και οι 4 μετέχοντες υπουργοί φέρονται να υπογράμμισαν την «κοινή προσήλωσή» τους στη συνέχιση και εμβάθυνση του σχήματος «και τόνισαν την ανάγκη όπως επιταχυνθεί η συνεργασία, προκειμένου στην επόμενη συνάντησή τους παρουσιαστούν απτά αποτελέσματα», όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες.

«Ετοιμοι να συνδράμουν» παραπέρα στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε χτες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Τζέιμς Οστιν. Επισήμως, «υπογράμμισαν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ, τη σημασία, στο πλαίσιο αυτό, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA - μπαίνει σήμερα για συζήτηση στη Βουλή) και τον ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Παραπέρα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία «και αναγνωρίστηκε, από αμερικανικής πλευράς, η έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδος», όπως αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΘΑ.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς «διαβεβαίωνε» στη Βουλή ότι «ναι, η Ελλάδα τελεί σε διαρκή ετοιμότητα, είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, προκειμένου να συνδράμουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού, όπως άλλωστε αυτό επιτάσσουν οι συμμαχικές μας υποχρεώσεις», θυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε «αποστολή αμυντικού και υγειονομικού υλικού στην Ουκρανία».

Αλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί έχουν ήδη ζητήσει ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματα να δοθούν από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με την ελληνική κυβέρνηση να παζαρεύει την αντικατάστασή τους με αμερικανοΝΑΤΟικά. Επίσης, έχει καταληχτεί τμήμα αντιαρματικών να σταλεί στη Βουλγαρία στον διαμορφούμενο εκεί Σχηματισμό Μάχης (Battlegroup) του ΝΑΤΟ κόντρα στη Ρωσία.

ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Προχωρά η παράδοσή τους στον επενδυτικό βραχίονα της Ουάσιγκτον

Στην τελική του φάση βρίσκεται πλέον ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β'» της Καβάλας, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε ως προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία «International Port Investments Kavala».

Της κοινοπραξίας ηγείται η «Black Summit Financial Group», η οποία υποστηρίζεται πολύπλευρα από την αμερικανική κυβέρνηση, λαμβάνοντας και χρηματοδότηση από κρατικό αμερικανικό οργανισμό «International Development Finance Corporation» (IDFC), ο οποίος με κεφάλαια 100 δισ. δολ. προωθεί επενδύσεις οι οποίες εξυπηρετούν γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, σε αντιπαράθεση, όπως λέγεται επισήμως, με τη «διπλωματία του πορτοφολιού» της Κίνας.

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης οι ελληνικές «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» και ο όμιλος «EFA GROUP», που δραστηριοποιείται στον τομέα αμυντικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμη ένα βήμα υλοποίησης των γεωστρατηγικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που - μαζί με όλα τα στρατιωτικά «στηρίγματα» που κατοχυρώνει η κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις - περιλαμβάνουν επίσης μέχρι στιγμής τον έλεγχο των Ναυπηγείων στο Νεώριο της Σύρου και στην Ελευσίνα, τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η ίδια κοινοπραξία θεωρείται επίσης η επικρατέστερη για τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αξιοποιείται και ως ορμητήριο για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με το «επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης» που δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο β' τετράμηνο του 2022. Για το λιμάνι της Καβάλας, που αναμένεται πλέον η έγκριση του τελικού σχεδίου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το κόστος της υποπαραχώρησης ανέρχεται σε περίπου 33,9 εκατ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό σχήμα καλείται να υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 36 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν κτίρια για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό.

Θυμίζουμε πως το πέρασμα του ελέγχου των δύο λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας σε αμερικανικά συμφέροντα είχε «προαναγγείλει» επανελεγμένα σε δηλώσεις του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, όπως τον Δεκέμβρη του 2020, που από το βήμα συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είχε τονίσει πως «οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι οι λιμενικές υποδομές σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα θα παραμείνουν σε δυτικά χέρια», σκιαγραφώντας έτσι τον ανταγωνισμό που υπήρξε στους διαγωνισμούς με κοινοπραξίες στους οποίους συμμετείχαν ρωσικά και κινεζικά κεφάλαια.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενισχύει την παρουσία του Ναυτικού της στη Μεσόγειο

«Υπάρχει η ανάγκη της ενίσχυσης της συντήρησης, επισκευής και υποστήριξης του Ναυτικού μας στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ναυτικές βάσεις του Ακσαζ και της Μερσίνης (σ.σ. νότια Τουρκία) θα ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, και συμπλήρωσε: «Με τις νέες αυτές δυνατότητες, με την εγκατάσταση των πλοίων στη βάση της Μερσίνης, σχεδιάζεται η ενίσχυση της μόνιμης παρουσίας του Ναυτικού μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, η Αγκυρα επιδιώκει να αναβαθμίσει τόσο τα στρατιωτικά όσο και τα διπλωματικά εργαλεία με τα οποία υπερασπίζεται τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ να μελετήσει τα διδάγματα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και «να γράψει μια νέα ιστορία για τον εαυτό της με τον πόλεμο της Ουκρανίας», χαρακτηρίζοντάς τον «τραγωδία στη μέση της Ευρώπης», ενώ πρόσθεσε ότι ο πόλεμος αυτός «αποτελεί προειδοποίηση για την ΕΕ» και ότι «υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη, συνεργασία και - το σημαντικότερο - για μία γεμάτη όραμα και θάρρος προοπτική». Συνεχίζοντας ζήτησε από τις Βρυξέλλες να μη μένουν άλλο μακριά από τις «ιδρυτικές τους αξίες» και να μη βρίσκονται «υπό την επιρροή των βραχυπρόθεσμων πολιτικών κάποιων κρατών - μελών», επανέλαβε δε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβεβαίωσε πόσο στρατηγικής σημασίας χώρα είναι η Τουρκία, ειδικά στην ασφάλεια, στη μετανάστευση, στις αλυσίδες εφοδιασμού και στην Ενέργεια.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τη χώρα του «κλειδί για την επίλυση όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, παρόλο που ορισμένα μέλη παρουσιάζουν την Τουρκία ως αντίπαλο ή και απειλή κατά καιρούς».

Επαναλειτουργεί η πρεσβεία στο Κίεβο

Επαναλειτουργεί από χτες η πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο (είχε κλείσει στις 25 Φλεβάρη, μία μέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία). Επικεφαλής, ως επιτετραμμένος, τοποθετήθηκε ο Μ. Ανδρουλάκης, ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη Μαριούπολη. Θυμίζουμε πως οι ευρωατλαντικές περγαμηνές του εν λόγω εκτιμώνται δεόντως, αφού περιλαμβάνουν διπλωματική θητεία στο Καζακστάν, σε ηλικία μόλις 36 ετών, θέση πρόξενου στην Ατλάντα, με τις ΗΠΑ να του αναγνωρίζουν - σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα - την πολύτιμη «ρωσική πείρα» που είχε αποκτήσει, κι από εκεί στη Μαριούπολη, όπου και φρόντιζε το προηγούμενο διάστημα με τις δηλώσεις του να «ξεπλένει» το φασιστικό τάγμα Αζόφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ