ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκύκλιος του ΕΟΔΥ προς τα νοσοκομεία για την ευλογιά των πιθήκων

Eurokinissi

Εγκύκλιο σχετικά με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων έστειλε ο ΕΟΔΥ στα νοσοκομεία, εξηγώντας ότι πρόκειται για μολυσματική ασθένεια, που μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά ή με επαφή με το εξάνθημα.

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, χρειάζεται «αυξημένη επαγρύπνηση», αν και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να ανοίξει τα Νοσοκομεία Λοιμωδών που έκλεισε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κράτησε κλειστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ξεχωρίζει ως «ενδιαφέροντα σημεία» την παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από ζώα, την εξάπλωση που παρατηρείται για «πρώτη φορά» σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες και το γεγονός ότι τα κρούσματα δεν έχουν όλα σχέση μεταξύ τους, επομένως σίγουρα υπάρχουν και αδιάγνωστοι φορείς. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει πιθανότητα αλλαγής της συμπεριφοράς του ιού, λόγω μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς.

Οπως εξηγείται από τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, εκτός από τον πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 - 5 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ασθένεια που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάνει τον κύκλο της, ωστόσο ένα 10% των ασθενών στην Αφρική καταλήγουν. Πρόκειται για σπάνια ιογενή λοίμωξη και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, ενώ παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες βδομάδες.

Στο μεταξύ, πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μάη στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη Δυτική Αφρική, ενώ την Παρασκευή αναμενόταν να συνεδριάσει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το θέμα.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μάη, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς, ανεβάζοντας σε εννέα τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ιογενή ευλογιά των πιθήκων.

Στην Ιταλία, συμπτώματα κατέγραψε ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες Νήσους. Ο εν λόγω ασθενής έχει εισαχθεί στο Νοσοκομείο της Ρώμης, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επίθεση σε ξενώνα με ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

Επίθεση σε ξενώνα όπου φιλοξενούνται 25 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στην Περαία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης μια ομάδα περίπου 30 ατόμων, με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες. Η συμμορία των τραμπούκων - φασιστοειδών επιτέθηκε με τσιμεντόλιθους, πέτρες και καδρόνια. Νωρίτερα είχαν τραυματίσει έναν 16χρονο από το Πακιστάν, χτυπώντας τον στο κεφάλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα άρχισαν όταν οκτώ νεαροί έβρισαν και κυνήγησαν αναίτια μια παρέα έξι ασυνόδευτων παιδιών που κάθονταν σε πλατεία κοντά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας, δίπλα στον ξενώνα. Το 16χρονο παιδί γλίτωσε χάρη στην παρέμβαση δύο διερχόμενων αντρών, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το προσφυγόπουλο και οι επιτιθέμενοι τράπηκαν σε φυγή.

Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν περίπου 30 νεαροί και έφτασαν έξω από τον ξενώνα, όπου άρχισαν να πετούν πέτρες, τσιμεντόλιθους και καδρόνια. Η επίθεση έληξε με την παρέμβαση των γειτόνων που βγήκαν στα μπαλκόνια, φωνάζοντάς τους να σταματήσουν και ότι θα καλέσουν την αστυνομία, οπότε τράπηκαν σε φυγή.

Η αστυνομία έφτασε στο σημείο έπειτα από κλήσεις εργαζομένων της δομής και γειτόνων και ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά αγνώστων.

Μεγάλη δασική πυρκαγιά στα Γεράνεια

Εναν χρόνο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος δάσους στα Γεράνεια, νέα φωτιά ξέσπασε την Παρασκευή το μεσημέρι σε δασική έκταση λίγο έξω από το Λουτράκι, την ώρα που έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Στη φωτιά επιχειρούσαν 71 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 2 αεροσκάφη, ενώ κινητοποιήθηκαν και 2 ελικόπτερα.

Η περσινή πυρκαγιά (εκδηλώθηκε στις 19/5) κατέστρεψε 52.000 στρέμματα δάσους, σε σύνολο 71.000 στρεμμάτων καμένης έκτασης, 279 άνθρωποι και 373 κατοικίες επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά. Η φωτιά, σε ό,τι αφορά την καμένη δασική έκταση, ανήκει στο 1% των μεγάλων πυρκαγιών της περιόδου 2000 - 2021 και σε ό,τι αφορά την εποχή εκδήλωσής της, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμερα καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν από τον Ιούνη δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα. Οι περιοχές Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Πευκογιάλι εκκενώθηκαν προληπτικά, όπως και οι δύο μονές, του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής, ενώ στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για απομάκρυνση και όσων βρίσκονταν στο Χάνι Δερβένι, στον Ανω και Κάτω Πευκενέα, στον Ντουράκο και νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Με στόχο την «αναβάθμιση» στο αντιλαϊκό παιχνίδι

Ξεκίνησε την Παρασκευή 20 Μάη το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, με φόντο την ανάγκη του αστικού πολιτικού συστήματος για ενίσχυση ενός ακόμα σοσιαλδημοκρατικού σχήματος που να μπορεί να παίξει μετεκλογικά τον ρόλο του χρήσιμου συνεταίρου στην όποια επόμενη αστική κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ο πόλεμος και η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού προκαλούν δυσαρέσκεια και δυσκολίες στην ανάδειξη αυτοδύναμων κυβερνήσεων και απαιτούν τις υπηρεσίες και «γιατροσόφια» της βρώμικης σοσιαλδημοκρατίας.

Το συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ η παρουσία των τριών πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ στην έναρξη (Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος) αναδεικνύει ακριβώς την «πλούσια ιστορία» στο τσάκισμα και την ενσωμάτωση του λαού. Σε αυτόν τον δρόμο ο Ν. Ανδρουλάκης, και το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάριζε ότι συμφωνεί με το πλαίσιο της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς («γόνιμη η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο», δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη), αλλά ίσως με λίγο μεγαλύτερη συμμετοχή των θεσμών της ΕΕ, την οποία παρουσιάζει περίπου ως «περιστερά της ειρήνης». Οτι συμφωνεί με την πολιτική της «πράσινης μετάβασης», που έχει οδηγήσει τον λαό σε απελπισία, αλλά υποτίθεται με «λίγο πιο προσεκτικά βήματα» και στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας. Ενώ, αφήνει ανοιχτά παράθυρα και πόρτες για μετεκλογική συνεργασία είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει πριν τις εκλογές ότι θα συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ».

ΟΜΑΔΑ ΛΟΚΡΩΝ ΤΗΣ ΟΓΕ
Εκδήλωση για την ειρήνη

Εκδήλωση με τίτλο «Τ' όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη. / Τ' όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη» διοργανώνει η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ την Κυριακή 22 Μάη στις 7.30 μ.μ., στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο στην Αταλάντη Φθιώτιδας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν απαγγελίες στίχων σε μορφή διαλόγου από ποιήματα των Γ. Ρίτσου, Ν. Χικμέτ, Μπ. Μπρεχτ, Τ. Λειβαδίτη και Ι. Καμπανέλλη, καθώς και ερμηνείες τραγουδιών από το φωνητικό σχήμα «Φωνές Γυναικών».

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΙΚΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛ. ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ
Ισόβια κάθειρξη στους δολοφόνους

Την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή επέβαλε ομόφωνα την Παρασκευή και το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο στους δύο καταδικασθέντες, Μανώλη Κούκουρα και Αλέξανδρο Λούτσι, για τον βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο το 2018. Το ακροατήριο υποδέχτηκε την απόφαση με χειροκροτήματα.

Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών, τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν ομόφωνα ότι και οι δύο κατηγορούμενοι πρέπει να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη και ποινή 15 ετών, για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του ομαδικού βιασμού σε βάρος της Ελένης Τοπαλούδη. Σημειωτέον, το Εφετείο αποφάσισε ό,τι και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, δίχως να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Παρούσες στο δικαστήριο ήταν η Μάγδα Φύσσα και οι μητέρες της Ερατώς και της Μυρτώς, οι οποίες έχασαν τις κόρες τους από τα χέρια των συντρόφων τους στη Φολέγανδρο και στη Μυτιλήνη. Σε δάκρυα ξέσπασαν οι γονείς της Ελένης, ενώ κάλεσαν σε αγώνα για να τελειώσουν αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα.

ΟΑΕΔ
Ενα εκατομμύριο άνεργοι δεν βρίσκουν δουλειά

Σταθερά γύρω στο 1 εκατομμύριο συνεχίζει να κινείται ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τα κροκοδείλια δάκρυα της εργοδοσίας ότι δεν βρίσκει εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Απρίλη του 2022 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις καταστάσεις του ανήλθαν σε 998.322 άτομα και από αυτούς οι 990.820 αναζητούσαν εργασία και δεν βρήκαν. Παράλληλα, μείωση παρουσιάζει και ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, φτάνοντας στους 148.065 τον περασμένο Απρίλη, από 217.604 πέρυσι τον ίδιο μήνα (-31,96%), με τον πρόσφατο νόμο να βάζει «μπουρλότο» συνολικά στα επιδόματα αφού στοχεύει στη δραστική μείωσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ