Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκύκλιος του ΕΟΔΥ προς τα νοσοκομεία για την ευλογιά των πιθήκων

Eurokinissi

Εγκύκλιο σχετικά με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων έστειλε ο ΕΟΔΥ στα νοσοκομεία, εξηγώντας ότι πρόκειται για μολυσματική ασθένεια, που μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά ή με επαφή με το εξάνθημα.

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, χρειάζεται «αυξημένη επαγρύπνηση», αν και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να ανοίξει τα Νοσοκομεία Λοιμωδών που έκλεισε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κράτησε κλειστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ξεχωρίζει ως «ενδιαφέροντα σημεία» την παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από ζώα, την εξάπλωση που παρατηρείται για «πρώτη φορά» σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες και το γεγονός ότι τα κρούσματα δεν έχουν όλα σχέση μεταξύ τους, επομένως σίγουρα υπάρχουν και αδιάγνωστοι φορείς. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει πιθανότητα αλλαγής της συμπεριφοράς του ιού, λόγω μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς.

Οπως εξηγείται από τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, εκτός από τον πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 - 5 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ασθένεια που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάνει τον κύκλο της, ωστόσο ένα 10% των ασθενών στην Αφρική καταλήγουν. Πρόκειται για σπάνια ιογενή λοίμωξη και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, ενώ παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες βδομάδες.

Στο μεταξύ, πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μάη στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη Δυτική Αφρική, ενώ την Παρασκευή αναμενόταν να συνεδριάσει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το θέμα.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μάη, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς, ανεβάζοντας σε εννέα τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ιογενή ευλογιά των πιθήκων.

Στην Ιταλία, συμπτώματα κατέγραψε ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες Νήσους. Ο εν λόγω ασθενής έχει εισαχθεί στο Νοσοκομείο της Ρώμης, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ